FOREDRAG - Viborg Museum

AKTIVITETER

GUIDEDE TURE PÅ HALD

Guidede ture på De fem Halder i uge 42

GÅDEJAGT PÅ HALD

Gådejagt for hele familien på De fem Halder

BOOK EN GUIDE

Viborg Museum tilbyder i samarbejde med de dygtige Viborg Guider, et væld af spændende byvandringer i det historiske Domkirkekvarter, på De Fem Halder ved Hald Ruin, Kongens Hus osv. Book en guide og se alle vores turforslag her.

FOREDRAG

Lun dig med spændende foredrag i de kolde måneder

BRYG & BROSTEN

Hop med på Bryg og Brosten i Viborgs historiske bydel og hør historier fra en svunden tid. Turen ender på Viborg Bryghus med en dejlig ølsmagning af den lokale Viborg bryg.

MORDGÅDEJAGT

Oplev det historiske Viborg sammen med dine venner eller din familie med Viborg Museums mordgådejagt, Det Sidste Kongemord.

PANORAMA & BOBLER OVER VIBORG

Panorama og bobler over Viborg. Guidet byvandring og et glas bobler med udsigt over Viborg søerne.

HVOLRIS JERNALDERLANDSBY

Så snart man ser ud over landskabet ved Hvolris og træder ind i jernalderlandsbyen sænker skuldrene sig. Man træder ind i en anden tid og oplever et helt andet tempo. Omgivet af skov og bakker ligger Hvolris Jernalderlandsby med udsigt ud over Skals Ådal. Her...

VIP RUNDVISNING

VIP rundvisning i Viborg Museums kommende museumsbygning.

JUL

Viborg Museum og Skovgaard Museet præsenterer 'Erindringen om jul'

         Asmild kirke og kloster


På østsiden af Viborg Søndersø ligger én af Danmarks ældste kirkebygninger. Asmild Kirke er et hovedmonument i den tidlige danske arkitektur. I 350 år fungerede den som klosterkirke for et nonnekloster, og netop forbindelsen mellem kloster og kirke er et af emnerne i denne gennemgang af bygningernes rige historie, der på trods af tidligere udgravninger og undersøgelser, først er samlet i en udgivelse nu.

HVORNÅR: 28. september 2022 kl. 19
HVOR: Sortebrødrehus
HVEM: Lektor emeritus Hans Krongaard Kristensen, Aarhus Universitet
PRIS: 50 kr. (gratis for Viborg Museumsforening)

 

14. Foto Hans krongaard kristensen foredrag 280922.jpeg

Hesten og humlebien


The Animation Workshop var på en lang udviklingsrejse fra fødslen som Videoanimationsværkstedet - en lille afdeling for børn og unge på Videoskolen i 1988 til den internationalt orienterede uddannelses- og kulturudviklingsinstitution, den er i dag. Morten Thorning var med på hele rejsen og giver i foredraget indblik i de mange begivenheder bag scenen, fødslen af visionerne, de nationale og internationale alliancer, samarbejdet med de politiske niveauer og det regionale minefelt. Undervejs præsenteres værker af nogle af de mest spændende kunstnere gennem tiden. 

HVORNÅR: 3. oktober 2022 kl. 19
HVOR: Sortebrødrehus
HVEM: Tidligere leder af The Animation Workshop, Morten Thorning
PRIS: 50 kr. (gratis for Viborg Museumsforening)

 

15. foto Morten Thorning.jpg

Turistlandet - turismens historie i Jylland og Viborg ca. 1830-1950.


I sommeren 1830 fik Viborg besøg af to unge kunstnere. Forfatteren H.C. Andersen
og maleren Martinus Rørbye. Dagene gik med besøg i byens gamle kirker og klostre, sightseeing ved Hald Slot og især til de store heder omkring Viborg - udflugtsmål, som bærer en påfaldende lighed med beskrivelser i de første turistbrochurer 50 og 100 år senere. Dette foredrag fortæller historien om turismens historie i Jylland. Hvordan blev steder som Himmelbjerget, Vejle Ådal, Vesterhavet og Skagen ’opdaget’ som turistmål? Hvad søgte turisterne i Viborg, der blev udnævnt til ’Jyllands hjerte’ - og hvornår blev Skovgaards billeder beskrevet af Udenrigsministeriet som en af landets allervigtigste turistattraktioner?

HVORNÅR: 25. oktober 2022 kl. 19
HVOR: Sortebrødrehus
HVEM: Museumsinspektør Mikael Frausing, Moesgaard Museum
PRIS: 50 kr. (gratis for Viborg Museumsforening)

 

16. Foto Tirsdag 25 oktober Mikael Frausing Turistlandet.jpg

Doggerlands skjulte hemmeligheder


Doggerland er navnet på det stenalderlandskab, der eksisterede mellem Danmark og England lige efter den sidste istid. Landskabet blev gradvist oversvømmet for ca. 10.000 år siden og herefter begravet under et ofte tykt sandlag. Ved at bruge geofysiske data kan vi kortlægge dette fantastiske glemte og gemte landskab og dermed få en fornemmelse af, hvilke forhold vores forfædre måske levede under. Foredraget bliver en rejse tilbage i tiden med fortælling om, hvordan vi har rekonstrueret landskabsudviklingen med den geofysiske kortlægningsmetode, i et område sydøst for Dogger Banke.

HVORNÅR: 9. november 2022 kl. 19
HVOR: Sortebrødrehus
HVEM: Lektor Katrine Juul Andresen, Aarhus Universitet
PRIS: 50 kr. (gratis for Viborg Museumsforening)

 

17. Foto Katrine J Andreasen Doggerland.JPG

Hestekult i bondestenalderen på Djursland


I det nordøstlige Djursland fandtes for 5.000 år siden en række bemærkelsesværdige
pladser fra bondestenalderen, hvor befolkningen dyrkede forskellige ritualer. En af disse pladser ligger ved Ginnerup på nordsiden af stenalderfjorden Kolindsund. Stedet blev fundet for 20 år siden, men først nu har det været muligt at udforske det nærmere. Blandt de bemærkelsesværdige fund er mange rester af vilde heste, som er enestående i Europa. Dette fund kan blandt andet bidrage til at kvalificere den aktuelle debat om, hvorvidt det giver mening at udsætte heste i naturen for at øge biodiversiteten. 

HVORNÅR: 16. november 2022 kl. 19
HVOR: Sortebrødrehus
HVEM: Forskningsleder Lutz Klassen, Museum Østjylland
PRIS: 50 kr. (gratis for Viborg Museumsforening)

 

lutz klassen_Billede 1_foredrag 1601122.JPG

ANBRAGT - Livø Anstalten 1911-1961


Fra 1911-1961 husede Livø 743 såkaldt ”kriminelle, asociale og moralsk åndsvage” mænd, der i samtiden var erklæret uønskede i det omgivende samfund. Anbragt på ubestemt tid og på overlægens nåde. Livø Anstalten var en filial af De Kellerske Anstalter, Nordeuropas største åndssvageanstalt, og fungerede i 50 år som en isolationsanstalt afskåret fra resten af samfundet. Den eneste udvej var for mange flugt, sterilisation eller kastration. Få til foredraget et indblik i et af de mindre kendte kapitler i danmarkshistorien og mød Micha, Hans Anton, Oluf, Henry Rudolf og Hans Otto, der tilsammen var anbragt på øen i mere end 87 år.

HVORNÅR: 30. november 2022 kl. 19
HVOR: Sortebrødrehus
HVEM: Museumsinspektør Maria Clement Hagstrup, Vesthimmerlands Museum
PRIS: 50 kr. (gratis for Viborg Museumsforening)

 

 

19. Foto MCH Livø.png

Krigsplanlægning og fjendebilleder


Danmark og Polen havde en ganske særlig relation under den kolde krig, selv om de to lande befandt sig på hver sin side af jerntæppet. Polske styrker var under den kolde krig udset til at besætte Danmark, hvis det kom til krig mellem NATO og Warszawa-pagten. Af samme årsag udviste man fra polsk side en betydelig interesse for Danmark. Omvendt havde Danmark inden for NATO-samarbejdet fået til opgave at fokusere på Polen og Østtyskland, hvorfor eksempelvis danske spioner opererede i Polen. 

Men hvordan så Warszawa-pagtens angrebsplaner mod Vesten egentlig ud – og hvilken rolle spillede Danmark? Dette foredrag har fokus på, hvordan krigsbilledet på begge sider af Jerntæppet udviklede sig fra 1960 til 1990. Hvorfor planlagde man, som man gjorde, og med hvilke midler skulle krigens mål nås? 

HVORNÅR: 11. januar 2023 kl. 19
HVOR: Sortebrødrehus
HVEM: Seniorforsker og arkivar Steen Andersen, Rigsarkivet
PRIS: 50 kr. (gratis for Viborg Museumsforening)

 

20 Foto Steen Andersen.jpg

De første mennesker på Arnbjerg


Syd for Viborg er bydelen Arnbjerg skudt op i rekordfart. Plateauet var også yderst populært i sten- og bronzealderen. I 2018 og 2019 udgravede Viborg Museum to store bosættelser, som eksisterede fra slutningen af stenalderen til slutningen af bronzealderen. Spor efter omkring 130 hustomter, hytter, stalde, mulige kultbygninger
samt en samlingsplads, gravhøje og brandgrave vidner om slægters liv gennem 2.000 år. på foredraget fortælles om de mange spændende fund og resultater fra de store udgravninger.

HVORNÅR: 18. januar 2023 kl. 19
HVOR: Sortebrødrehus
HVEM: Museumsinspektører Ida Westh Hansen og Casper Sørensen, Viborg Museum
PRIS: 50 kr. (gratis for Viborg Museumsforening)

 

21. Pilespids.JPG

Blandt brødre og svende i Viborg Gråbrødre Kloster


Når den rejsende i middelalderen kom til Viborg fra øst, har det været et overvældende
syn, når byens silhuet voksede frem. Helt dominerende lå den store domkirke i midten som en hønemor, der vogtede over sine kyllinger, 12 sognekirker og tre klostre. Aftenens foredrag vil gå til gråbrødrenes kloster nord for domkirken. Her har nye udgravninger bragt spændende nyt frem, og dugfriske historiske studier gør det muligt at kaste nyt lys over dagliglivet for brødre og svende i et stort tiggermunkekloster
gennem 300 år.

HVORNÅR: 25. januar 2023 kl. 19
HVOR: Sortebrødrehus
HVEM: Museumsinspektør Jesper Hjermind, Viborg Museum
PRIS: 50 kr. (gratis for Viborg Museumsforening)

 

22. Foto Jesper Hjermind 250123 gråbrødre kloster.jpg

Bag kulisserne i Viborg Teater


Kom med på en helt særlig omvisning på Viborg Teater. Oplev den anerkendte Viborgarkitekt Søren Vig-Nielsens smukke teater bag kulisserne, og hør historien om bygningens tilblivelse. Nyd K. Hansen-Reistrups stemningsfyldte
udsmykning: de prægtige malerier i teatersalen, det originale og nyrenoverede fortæppe, malerierne i rotunden malet a la fresco. Dertil nye elegante dekorationer tilført i 2002. Dertil sjove og finurlige historier fra de skrå brædder.

HVORNÅR: 8. februar 2023 kl. 19
HVOR: Viborg Teaters hovedindgang, Gravene 25, 8800 Viborg
HVEM: Jørgen Justesen, Viborg Teaterforenings bestyrelse
PRIS: 50 kr. (gratis for Viborg Museumsforening)

 

23. Viborg Teater.jpg

Dominikanerne og deres kloster i Viborg


Tiggermunkeordenerne kom til Danmark i første halvdel af 1200-tallet, og i løbet af kort tid skød der klosterstiftelser op i flere af landets større købstæder. Således kom også dominikanerne – lokalt kendt som sortebrødrene – til Viborg og etablerede et klostersamfund tæt på domkirken. Byen havde allerede et rigt gejstligt miljø, og i middelalderens løb voksede et stort klosteranlæg frem, af hvilket endnu kirken er bevaret. I foredraget fremlægges de mange iagttagelser, som gennem årene er gjort af både arkæologisk og historisk karakter med henblik på at give en samlet fortælling om dominikanerne, deres klosteranlæg, dets bygningshistorie og arkitektur.

HVORNÅR: 22. februar 2023 kl. 19
HVOR: Sortebrødrehus
HVEM: Museumsinspektør, ph.d. Morten Larsen, Nationalmuseet
PRIS: 50 kr. (gratis for Viborg Museumsforening)

 

 

24. Foto 22 feb Viborg Sortebrødre Kloster.JPG

VFF 125 år

 

Viborg FF er en kulturinstitution på mere end 125 år, men det er også en moderne virksomhed i en verden, hvor både millioner af kroner og store følelser skal balancere under enorm bevågenhed. Men hvad - og hvem - skabte egentlig fodsportsforeningen,
og hvordan endte VFF fra at spille fodbold på en beskeden plæne i udkanten af Viborg til i dag at være en af landets førende fodboldklubber? Forfatterne af bogen om Viborg FF fortæller historien fra 1896 og frem til i dag.

HVORNÅR: 1. marts 2023 kl. 19
HVOR: BDO Lounge, Tingvej 7, 8800 Viborg
HVEM: Journalist Andreas Søndergaard og lektor i dansk og historie Magnus Damsbo Søndergaard
PRIS: 50 kr. (gratis for Viborg Museumsforening)

 

25. Foto Magnus og Andreas VFF.jpg

Ørslev kloster - kirke, kloster og gård


I 2009 begyndte de første arkæologiske forundersøgelser forud for det konkrete  restaureringsprojekt, der udføres i årene 2019-2023. Formålet var/er at formulere en bevarende og udviklingshelhedsplan for det samlede kulturmiljø Ørslev Kloster, som omfatter kirke, kloster, gård samt det omgivende landskab. Stedet er kendetegnet ved en forholdsvis høj bevaringsgrad trods utallige tilpasninger og ombygninger gennem generationerne som kloster, herregård, privatbolig og fra 1969 arbejdsrefugium. Målet er at sikre og videreudvikle de bærende fredningsværdier, genskabe en helhed i kulturmiljøet og et bæredygtigt økonomisk grundlag for at bringe klosteret stærkt ind i fremtiden. Vi ser denne aften ligeledes på Ørslev Kloster i forhold til de øvrige nonneklostre i Jylland, Norden og det nordtyske område samt deres udvikling og afvikling.

HVORNÅR: 29. marts 2023 kl. 19
HVOR: Sortebrødrehus
HVEM: Middelalderarkæolog, cand.mag. Garry Michael Keyes, Ørslev Kloster Refugium
PRIS: 50 kr. (gratis for Viborg Museumsforening)

26. Foto Garry.jpg

Efterår- & vinterprogram 2022/2023