SOMMERTURE I DET FRI - Viborg Museum

AKTIVITETER

BRYG & BROSTEN

Hop med på Bryg og Brosten i Viborgs historiske bydel og hør historier fra en svunden tid. Turen ender på Viborg Bryghus med en dejlig ølsmagning af den lokale Viborg bryg.

GÅDETURE

Oplev det historiske Viborg sammen med dine venner eller din familie med Viborg Museums mordgådejagt, Det Sidste Kongemord. Eller start bilen og oplev en af vores mest populære familieaktiviteter. Tag på gådejagten, Den Mystiske Grav, fyldt med sjove oplevels...

BOOK EN GUIDE

Viborg Museum tilbyder i samarbejde med de dygtige Viborg Guider, et væld af spændende byvandringer i det historiske Domkirkekvarter, på De Fem Halder ved Hald Ruin, Kongens Hus osv. Book en guide og se alle vores turforslag her.

SNAPSTING

Gennem 10 dage i slutningen af juni forvandles Viborgs historiske bykerne til en folkefest af oplevelser for alle aldre. Kom og vær med, når Viborg Museum byder op til både historisk quiz, åbent hus i den kommende museumsbygning og læskende øl for de tørstige.

SOMMERTURE I DET FRI

Tag med på en række inspirerende sommerture under åben himmel, når Viborg Museum og Viborg Guiderne inviterer dig ud til perlevifte af guidede ture i Domkirkekvarteret, De Fem Halder, Hærvejstæppet, Søndersø, retsopgøret i Viborg, besættelsestiden sindssygehospi...

HVOLRIS JERNALDERLANDSBY

Så snart man ser ud over landskabet ved Hvolris og træder ind i jernalderlandsbyen sænker skuldrene sig. Man træder ind i en anden tid og oplever et helt andet tempo. Omgivet af skov og bakker ligger Hvolris Jernalderlandsby med udsigt ud over Skals Ådal. Her h...

         Cykeltur på tværs af vikingernes Viborg


Vi mødes ved Rigsarkivets magasinbyg­ning på Vestermarken. Her lå en større vikingetidsbebyggelse i slutningen af 900–årene og starten af 1000–tallet. Netop i samme periode opstår den egentlige by Viborg. Cykelturen går forbi Sallingbohøj i pipkvarteret, via St. Sct. Peder Stræde til golfbanen i Overlund og runestenen i Asmild Kirke for at slutteved Golf Hotellet ved Søndersø.

HVORNÅR: 25. maj kl. 19
HVEM: Museumsinspektør Mikkel Kieldsen
HVOR: Vennershåbvej 1, Viborg
PRIS: 75 kr. 

 

samlet fund_sølvskat vikingetid.JPG

Det fattige Viborg


Fattighus og arbejdsanstalt var væsent­lige elementer i 1800–tallets forsorg. Vi går på jagt efter resterne af den tidlige forsorg og kigger på nogle af bagsiderne i historien.

HVORNÅR: 1. juni kl. 19
HVEM: Museumsinspektør Peter H. Iversen
HVOR: P–pladsen på Overdamsvej ved Tjørnevej, Viborg
PRIS: 75 kr. 

 

 

6. 1. juni.jpg

Retsopgøret og henrettelserne i Undallslund efter 2. verdenskrig - UDSOLGT -


I årene efter 2. verdenskrig kom plan­tagen Undallslund til at spille en særligrolle i afregningen med de danske kollaboratører. Under retsopgøret efterkrigen blev 16 danskere henrettet forlandsforræderi i plantagen. På turen kan man opleve nogle af de steder, der knytter sig til både besættelsestiden, retsopgøret og henrettelserne.

HVORNÅR: 8. juni kl. 19
HVEM: Museumsinspektør Dorte Kook Lyngholm 
HVOR: Undallslund Rasteplads, Skivevej 95, Viborg
PRIS: 75 kr. 

 

4. 18. maj og 8. juni.jpg

De gamle veje over Viborg søerne


Begivenheder for næsten 700 år sæt­ter stadigvæk markante fodaftryk på Viborg. Vandstanden i søerne blev øget mere end 2 meter, og den brede land­tange over søerne forsvandt. Nørresø og Søndersø blev til Viborg Sø, og først med anlæggelsen af dæmninger og broer i 1800–tallet skabtes atter illusio­nen af to søer.

HVORNÅR: 15. juni kl. 19
HVEM: Museumsinspektør Lars Agersnap Larsen
HVOR: Toppen af borgbanken Borgvold, Viborg
PRIS: 75 kr. 

 

7. 15. juni.jpg

Med Viborg Guiderne i Domkirkekvarteret


Viborgs historiske bykerne er noget helt unikt. Smukke bygninger, pladser og grønne pletter krydret med gode historier, der vælter frem fra alle sprækker: Kongehyldninger, Snapsting, reformationen og meget mere.

HVORNÅR:
Hver onsdag kl. 19 / 29. juni – 3. august
Hver lørdag kl. 14 / 2. juli – 6. august

HVEM: Viborg Guiderne
HVOR: Domkirkepladsen
PRIS: 50 kr. 

 

Maagaardphotos-122.jpg

Med Viborg Guiderne til Hærvejstæppet


Oplev Hærvejens historie på 10 meter. I Viborgs moderne rundkirke, Søndermarkskirken, hænger Hærvejstæppet, som i broderet form fortæller Hærvejens historie. Det er et enestående kunstværk lavet af millioner af de fineste sting. Hør historien og oplev også kirken.

HVORNÅR:
Hver tirsdag kl. 14 / 5. juli – 2. august og lørdag 6. august kl. 14
HVEM: Viborg Guiderne
HVOR: Søndermarkskirken, Koldingvej, Viborg
PRIS: 50 kr. 

 

VisitViborg_Hærvejstæppet_fotograf Anne Mette Kleis-Kristoffersen.jpg

Med Viborg Guiderne i Sct. Mogens Gade


Lad dig forføre af byens ældste gadeforløb, Sct. Mogens Gade, der er et af de mest charmerende bymiljøer i Viborg. Kig ind bag byens porte og baggårde, hvor de gamle adelshuse og kvader vidner om Middelalderens spor på byen.

HVORNÅR: Torsdag 7. juli / torsdag 4. august kl. 14
HVEM: Viborg Guiderne
HVOR: Domkirkepladsen
PRIS: 50 kr. 

 

Maagaardphotos-112.jpg

Med Viborg Guiderne på De fem Halder


Smukkere natur findes ikke mange steder i Danmark end ved Hald Sø syd for Viborg. Og tilmed er området fyldt med markante historiske spor fra 800 års dramatisk historie. Tag med på en helt særlig vandring til bl.a. Hald Slots ruin og hør om Niels Bugges borg, Jørgen Friis og reformationen og meget mere.

HVORNÅR: Søndag 17. juli kl. 14
HVEM: Viborg Guiderne
HVOR: P–pladsen ved Naturskolen, Viborg
PRIS: 50 kr. 

 

DJI_0035.JPG

Borge & Brunch

 

Oplev De fem Halder med alle sanserne, når museumsinspektør Jesper Hjermind, tager dig med på en guidet tur ved borgene. De fem Halder, der ligger ved den smukke Hald sø, byder på nogle af Danmarks mest spændende voldsteder med borge, ruiner, belejringsanlæg og herregårde, der tilsammen fortæller om 800 års danmarkshistorie. Turen rundes af med en lækker varieret brunch under trækronerne.

HVORNÅR: 7. august kl. 10-13
HVOR:
 P-pladsen ved Naturskolen v. Hald Hovedgård 

PRIS: 225 kr. pr. pers. inkl. guidet tur og brunch  

 

 

viborg_hald_ruin_drone_foto_frameandwork.jpg

Brandvandring


Viborgs historie står med flammeskrift. Historikere kan berette om mindst syvstore bybrande. Hver gang genrejste byen sig med møje. Det er oplagt at tage på en byvandring fra arnested til arnested for at samle den sodsværtede del af byens historie op.

HVORNÅR: 10. august kl. 19
HVEM: Jesper Overgaard, "Bymanden"
HVOR: Domkirkepladsen, Viborg
PRIS: 75 kr. 

 

2. 11. maj og 10. august.jpeg

Med Viborg Guiderne til Asmild kirke

 

Oplev Asmild klosterkirke, der er en af landets ældste kirker fra omkring 1090. Kirken har været større end de mange landsbykirker, som bliver bygget i 1100- og 1200-tallet, og formentlig af stor betydning. Omkring 1170 knyttedes et Augustinernonnekloster til kirken. På turen vil du høre om de gamle sagn og en hemmelig muret gang under søen, der angiveligt førte munkene fra Domkirken til nonnerne i den gamle Asmild Klosterkirke.

HVORNÅR: Søndag 14. august kl. 14
HVEM: Viborg Guiderne
HVOR: P–pladsen ved Asmild kirke, Vinkelvej, Viborg
PRIS: 50 kr. 

 

 

ASMILD_UDE.JPG

Sindssygehospitalet


Tag med museumsinspektør, arkivar Dan Ersted Møller på en aftenvandring og hør om forholdene bag murene på Viborg Sindssygehospital fra 1877 og frem til vor tid.

HVORNÅR: 17. august kl. 19
HVEM: Museumsinspektør, arkivar Dan Ersted Møller 
HVOR: Parkeringspladsen, Søndersøvej 1, Viborg
PRIS: 75 kr. 

 

Sindssygehospitalet, 17. august.jpg

1000 års retshistorie


Gennem 1000 år har Viborg haft en særligposition i dansk retshistorie. Turen går gennem Viborgs historiske bykerne, hvor man kan opleve nogle af de ste­der – og gerningssteder – hvor denne historie har udspillet sig. Turen om­handler bl.a. middelalderens landsting,1700–tallets offentlige afstraffelser og retsopgøret efter 2. verdenskrig.

HVORNÅR: 24. august kl. 19
HVEM: Museumsinspektør, Dorte Kook Lyngholm
HVOR: Domkirkepladsen
PRIS: 75 kr. 

 

9. 24. august.jpg

Stanghede


Stanghede henligger i dag som et øde og ubeboet naturområde, men sådan har det ikke altid været. Kigger man nærmere efter, så gemmer lyngen på vidtstrakte kulturspor. På denne turkigger vi på et af landets største og bedst bevarede marksystemer med oldtidsagre fra ældre jernalder samt hulveje, gravhøje, dyrefolde, skytte­grave og en ballonstation fra 1902–03.

HVORNÅR: 31. august kl. 19
HVEM: Museumsinspektør, Lars Agersnap Larsen
HVOR: Parkeringspladsen ved Herningvej (rute 12) mellem Bækkelund og Stanghedevej, Viborg
PRIS: 75 kr. 

10. 31. august.JPG

Samlet program for forår/sommer 2022