Foredrag - Viborg Museum

AKTIVITETER

Foredrag

Lun dig med spændende foredrag i de kolde måneder

Guidede ture i Viborg

Viborg Museum tilbyder i samarbejde med de dygtige Viborg Guider, et væld af spændende byvandringer i det historiske Domkirkekvarter, på De Fem Halder ved Hald Ruin, Kongens Hus osv. Book en guide og se alle vores turforslag her.

Gådejagt på De fem Halder

Gådejagt på De fem Halder for hele familien

Gådejagt - Den Mystiske Grav

Tag familien med på biltur og løs mysteriet om Den Mystiske Grav.

Borge & Brunch

Borge & Brunch på De fem Halder

Bryg & Brosten

Hop med på Bryg og Brosten i Viborgs historiske bydel og hør historier fra en svunden tid. Turen ender på Viborg Bryghus med en dejlig ølsmagning af den lokale Viborg bryg.

Guidede ture på De fem Halder

Guidede ture på De fem Halder

Panorama og bobler over Viborg

Panorama og bobler over Viborg. Guidet byvandring og et glas bobler med udsigt over Viborg søerne.

Rundvisning på det kommende museum

Rundvisning i Viborg Museums kommende museumsbygning.

Mordgådejagt

Oplev det historiske Viborg sammen med dine venner eller din familie med Viborg Museums mordgådejagt, Det Sidste Kongemord.

Det sker på Hvolris

Så snart man ser ud over landskabet ved Hvolris og træder ind i jernalderlandsbyen sænker skuldrene sig. Man træder ind i en anden tid og oplever et helt andet tempo.

         Bag kulisserne i Viborg Teater - UDSOLGT!


Kom med på en helt særlig omvisning på Viborg Teater. Oplev den anerkendte Viborgarkitekt Søren Vig-Nielsens smukke teater bag kulisserne, og hør historien om bygningens tilblivelse. Nyd K. Hansen-Reistrups stemningsfyldte udsmykning: de prægtige malerier i teatersalen, det originale og nyrenoverede fortæppe, malerierne i rotunden malet a la fresco. Herudover er nye elegante dekorationer tilført i 2002. Dertil sjove og finurlige historier fra de skrå brædder.

HVORNÅR: 8. februar 2023 kl. 19.
HVOR: Viborg Teaters hovedindgang, Gravene 25, 8800 Viborg.
HVEM: Jørgen Justesen, Viborg Teaterforenings bestyrelse.
PRIS: 50 kr. (gratis for Viborg Museumsforening).

 

23. Viborg Teater.jpg

Dominikanerne og deres kloster i Viborg - UDSOLGT!


Tiggermunkeordenerne kom til Danmark i første halvdel af 1200-tallet, og i løbet af kort tid skød der klosterstiftelser op i flere af landets større købstæder. Således kom også dominikanerne – lokalt kendt som sortebrødrene – til Viborg og etablerede et klostersamfund tæt på domkirken. Byen havde allerede et rigt gejstligt miljø, og i middelalderens løb voksede et stort klosteranlæg frem, af hvilket endnu kirken er bevaret. I foredraget fremlægges de mange iagttagelser, som gennem årene er gjort af både arkæologisk og historisk karakter med henblik på at give en samlet fortælling om dominikanerne, deres klosteranlæg, dets bygningshistorie og arkitektur.

HVORNÅR: 22. februar 2023 kl. 19.
HVOR: Sortebrødrehus, St. Sct. Mikkels Gade 12, Viborg.
HVEM: Museumsinspektør, ph.d. Morten Larsen, Nationalmuseet.
PRIS: 50 kr. (gratis for Viborg Museumsforening).

 

 

24. Foto 22 feb Viborg Sortebrødre Kloster.JPG

VFF 125 år - UDSOLGT!

 

Viborg FF er en kulturinstitution på mere end 125 år, men det er også en moderne virksomhed i en verden, hvor både millioner af kroner og store følelser skal balancere under enorm bevågenhed. Men hvad - og hvem - skabte egentlig fodsportsforeningen,
og hvordan endte VFF fra at spille fodbold på en beskeden plæne i udkanten af Viborg til i dag at være en af landets førende fodboldklubber? Forfatterne af bogen om Viborg FF fortæller historien fra 1896 og frem til i dag.

HVORNÅR: 1. marts 2023 kl. 19.
HVOR: BDO Lounge, Tingvej 7, 8800 Viborg
HVEM: Journalist Andreas Søndergaard og lektor i dansk og historie Magnus Damsbo Søndergaard.
PRIS: 50 kr. (gratis for Viborg Museumsforening).

 

25. Foto Magnus og Andreas VFF.jpg

Ørslev Kloster - kirke, kloster og gård


I 2009 begyndte de første arkæologiske forundersøgelser forud for det konkrete  restaureringsprojekt, der udføres i årene 2019-2023. Formålet var/er at formulere en bevarende og udviklingshelhedsplan for det samlede kulturmiljø Ørslev Kloster, som omfatter kirke, kloster, gård samt det omgivende landskab. Stedet er kendetegnet ved en forholdsvis høj bevaringsgrad trods utallige tilpasninger og ombygninger gennem generationerne som kloster, herregård, privatbolig og fra 1969 arbejdsrefugium. Målet er at sikre og videreudvikle de bærende fredningsværdier, genskabe en helhed i kulturmiljøet og et bæredygtigt økonomisk grundlag for at bringe klosteret stærkt ind i fremtiden. Vi ser denne aften ligeledes på Ørslev Kloster i forhold til de øvrige nonneklostre i Jylland, Norden og det nordtyske område samt deres udvikling og afvikling.

HVORNÅR: 29. marts 2023 kl. 19.
HVOR: Sortebrødrehus, St. Sct. Mikkels Gade 12, Viborg.
HVEM: Middelalderarkæolog, cand.mag. Garry Michael Keyes, Ørslev Kloster Refugium.
PRIS: 50 kr. (gratis for Viborg Museumsforening).

26. Foto Garry.jpg

Efterår- & vinterprogram 2022/2023