FOREDRAG - Viborg Museum

AKTIVITETER

FOREDRAG

Lun dig med spændende foredrag i de kolde måneder

ERINDRINGEN OM JUL

Viborg Museum og Skovgaard Museet præsenterer 'Erindringen om jul'

BRYG & BROSTEN

Hop med på Bryg og Brosten i Viborgs historiske bydel og hør historier fra en svunden tid. Turen ender på Viborg Bryghus med en dejlig ølsmagning af den lokale Viborg bryg.

GUIDEDE TURE

Viborg Museum tilbyder i samarbejde med de dygtige Viborg Guider, et væld af spændende byvandringer i det historiske Domkirkekvarter, på De Fem Halder ved Hald Ruin, Kongens Hus osv. Book en guide og se alle vores turforslag her.

MORDGÅDEJAGT

Oplev det historiske Viborg sammen med dine venner eller din familie med Viborg Museums mordgådejagt, Det Sidste Kongemord.

GUIDEDE TURE PÅ HALD

Guidede ture på De fem Halder i uge 42

PANORAMA & BOBLER OVER VIBORG

Panorama og bobler over Viborg. Guidet byvandring og et glas bobler med udsigt over Viborg søerne.

VIP RUNDVISNING

VIP rundvisning i Viborg Museums kommende museumsbygning.

GÅDEJAGT PÅ HALD

Gådejagt for hele familien på De fem Halder

Krigsplanlægning og fjendebilleder


Danmark og Polen havde en ganske særlig relation under den kolde krig, selv om de to lande befandt sig på hver sin side af jerntæppet. Polske styrker var under den kolde krig udset til at besætte Danmark, hvis det kom til krig mellem NATO og Warszawa-pagten. Af samme årsag udviste man fra polsk side en betydelig interesse for Danmark. Omvendt havde Danmark inden for NATO-samarbejdet fået til opgave at fokusere på Polen og Østtyskland, hvorfor eksempelvis danske spioner opererede i Polen. 

Men hvordan så Warszawa-pagtens angrebsplaner mod Vesten egentlig ud – og hvilken rolle spillede Danmark? Dette foredrag har fokus på, hvordan krigsbilledet på begge sider af Jerntæppet udviklede sig fra 1960 til 1990. Hvorfor planlagde man, som man gjorde, og med hvilke midler skulle krigens mål nås? 

HVORNÅR: 11. januar 2023 kl. 19.
HVOR: Sortebrødrehus, St. Sct. Mikkels Gade 12, Viborg.
HVEM: Seniorforsker og arkivar Steen Andersen, Rigsarkivet.
PRIS: 50 kr. (gratis for Viborg Museumsforening).

 

20 Foto Steen Andersen.jpg

De første mennesker på Arnbjerg


Syd for Viborg er bydelen Arnbjerg skudt op i rekordfart. Plateauet var også yderst populært i sten- og bronzealderen. I 2018 og 2019 udgravede Viborg Museum to store bosættelser, som eksisterede fra slutningen af stenalderen til slutningen af bronzealderen. Spor efter omkring 130 hustomter, hytter, stalde, mulige kultbygninger
samt en samlingsplads, gravhøje og brandgrave vidner om slægters liv gennem 2.000 år. på foredraget fortælles om de mange spændende fund og resultater fra de store udgravninger.

HVORNÅR: 18. januar 2023 kl. 19.
HVOR: Sortebrødrehus, St. Sct. Mikkels Gade 12, Viborg.
HVEM: Museumsinspektører Ida Westh Hansen og Casper Sørensen, Viborg Museum.
PRIS: 50 kr. (gratis for Viborg Museumsforening).

 

21. Pilespids.JPG

Blandt brødre og svende i Viborg Gråbrødre Kloster


Når den rejsende i middelalderen kom til Viborg fra øst, har det været et overvældende syn, når byens silhuet voksede frem. Helt dominerende lå den store domkirke i midten som en hønemor, der vogtede over sine kyllinger, 12 sognekirker og tre klostre. Aftenens foredrag vil gå til gråbrødrenes kloster nord for domkirken. Her har nye udgravninger bragt spændende nyt frem, og dugfriske historiske studier gør det muligt at kaste nyt lys over dagliglivet for brødre og svende i et stort tiggermunkekloster gennem 300 år.

HVORNÅR: 25. januar 2023 kl. 19.
HVOR: Sortebrødrehus, St. Sct. Mikkels Gade 12, Viborg.
HVEM: Museumsinspektør Jesper Hjermind, Viborg Museum.
PRIS: 50 kr. (gratis for Viborg Museumsforening).

 

22. Foto Jesper Hjermind 250123 gråbrødre kloster.jpg

Bag kulisserne i Viborg Teater


Kom med på en helt særlig omvisning på Viborg Teater. Oplev den anerkendte Viborgarkitekt Søren Vig-Nielsens smukke teater bag kulisserne, og hør historien om bygningens tilblivelse. Nyd K. Hansen-Reistrups stemningsfyldte udsmykning: de prægtige malerier i teatersalen, det originale og nyrenoverede fortæppe, malerierne i rotunden malet a la fresco. Dertil nye elegante dekorationer tilført i 2002. Dertil sjove og finurlige historier fra de skrå brædder.

HVORNÅR: 8. februar 2023 kl. 19.
HVOR: Viborg Teaters hovedindgang, Gravene 25, 8800 Viborg.
HVEM: Jørgen Justesen, Viborg Teaterforenings bestyrelse.
PRIS: 50 kr. (gratis for Viborg Museumsforening).

 

23. Viborg Teater.jpg

Dominikanerne og deres kloster i Viborg


Tiggermunkeordenerne kom til Danmark i første halvdel af 1200-tallet, og i løbet af kort tid skød der klosterstiftelser op i flere af landets større købstæder. Således kom også dominikanerne – lokalt kendt som sortebrødrene – til Viborg og etablerede et klostersamfund tæt på domkirken. Byen havde allerede et rigt gejstligt miljø, og i middelalderens løb voksede et stort klosteranlæg frem, af hvilket endnu kirken er bevaret. I foredraget fremlægges de mange iagttagelser, som gennem årene er gjort af både arkæologisk og historisk karakter med henblik på at give en samlet fortælling om dominikanerne, deres klosteranlæg, dets bygningshistorie og arkitektur.

HVORNÅR: 22. februar 2023 kl. 19.
HVOR: Sortebrødrehus, St. Sct. Mikkels Gade 12, Viborg.
HVEM: Museumsinspektør, ph.d. Morten Larsen, Nationalmuseet.
PRIS: 50 kr. (gratis for Viborg Museumsforening).

 

 

24. Foto 22 feb Viborg Sortebrødre Kloster.JPG

VFF 125 år

 

Viborg FF er en kulturinstitution på mere end 125 år, men det er også en moderne virksomhed i en verden, hvor både millioner af kroner og store følelser skal balancere under enorm bevågenhed. Men hvad - og hvem - skabte egentlig fodsportsforeningen,
og hvordan endte VFF fra at spille fodbold på en beskeden plæne i udkanten af Viborg til i dag at være en af landets førende fodboldklubber? Forfatterne af bogen om Viborg FF fortæller historien fra 1896 og frem til i dag.

HVORNÅR: 1. marts 2023 kl. 19.
HVOR: BDO Lounge, Tingvej 7, 8800 Viborg
HVEM: Journalist Andreas Søndergaard og lektor i dansk og historie Magnus Damsbo Søndergaard.
PRIS: 50 kr. (gratis for Viborg Museumsforening).

 

25. Foto Magnus og Andreas VFF.jpg

Ørslev Kloster - kirke, kloster og gård


I 2009 begyndte de første arkæologiske forundersøgelser forud for det konkrete  restaureringsprojekt, der udføres i årene 2019-2023. Formålet var/er at formulere en bevarende og udviklingshelhedsplan for det samlede kulturmiljø Ørslev Kloster, som omfatter kirke, kloster, gård samt det omgivende landskab. Stedet er kendetegnet ved en forholdsvis høj bevaringsgrad trods utallige tilpasninger og ombygninger gennem generationerne som kloster, herregård, privatbolig og fra 1969 arbejdsrefugium. Målet er at sikre og videreudvikle de bærende fredningsværdier, genskabe en helhed i kulturmiljøet og et bæredygtigt økonomisk grundlag for at bringe klosteret stærkt ind i fremtiden. Vi ser denne aften ligeledes på Ørslev Kloster i forhold til de øvrige nonneklostre i Jylland, Norden og det nordtyske område samt deres udvikling og afvikling.

HVORNÅR: 29. marts 2023 kl. 19.
HVOR: Sortebrødrehus, St. Sct. Mikkels Gade 12, Viborg.
HVEM: Middelalderarkæolog, cand.mag. Garry Michael Keyes, Ørslev Kloster Refugium.
PRIS: 50 kr. (gratis for Viborg Museumsforening).

26. Foto Garry.jpg

Efterår- & vinterprogram 2022/2023