Månedens detektorfund i august 2018 er et fint dragtspænde Månedens detektorfund i august 2018 er et fint dragtspænde - Viborg Museum

Nyheder og aktiviteter

Viborg Museums program for forår/sommer 2018

Viborg Museums program for forår/sommer 2018 er på gaden. Glæd dig til mange spændende arrangementer.

Månedens detektorfund fra Viborg Museum

August 2018, Foto: Mikkel Kieldsen

Her hvor vi mødes - vikingetidens magt og kult

Til juni kan du komme med på en rejse tilbage til vikingetiden til det hellige sted på bakken, de kaldte Wibergh. Under Viborg Snapsting, præsenterer Nyt Viborg Museum og Carte Blanche en sanselig udstilling om det mødested, som var her, før der var en by.

Fotodage 2018 i samarbejde med Viborg Museum

Igen i år er Viborg Museum medarrangører, når Fotodage Viborg indtager den tidligere Vestre Landsret med en helt unik fotoudstilling.

Årets gang på samlinger

2017 var året, hvor et stort antal genstande fra museets samlinger blev vurderet, registreret og pakket ned. Samlingerne består af 120.000 genstande. I 2018 venter derfor en lige så omfattende og tidskrævende opgave for museets konservator.

Fortidsmindedag 2018: Oplev en jættestue og en langhøj fra bondestenalderen

Oplev tvillingejættestue og langhøj fra bondestenalderen når Fortidsmindedag 2018 løber af stablen den 22. april. Vi fejrer dagen med et besøg ved et par af Viborgegnens mest monumentale begravelser fra bondestenalderen.

Program efterår og vinter 2017/18

Se programmet for Nyt Viborg Museums aktiviteter for det kommende halvår.

Mere end 1200 børn og voksne deltog i Viborg Museums julerejse

I løbet af blot fem uger har omkring 1200 børnehavebørn, skoleelever og voksne fra hele kommunen deltaget i Viborg Museums julerejse gennem byens gågade.

Nationalmuseet på fransk visit for at hente danefæ

Nationalmuseet har været på lidt af et roadtrip i december for at indsamle alle de oldtidsfund, der er blevet indleveret til de danske museer i løbet af året og som måske kan kategoriseres som danefæ. I sidste uge gik turen forbi Viborg Museum.

#Historienkommer

Er du vores nye kollega på museet?

Vi søger en konservator. Ansøgningsfristen er 11. april.

Viborg Museum lukker midlertidigt

Viborg Museums udstillinger på Hjultorvet lukker pr. 1. januar 2017

Månedens detektorfund august 2018 – fine fund trods tørkens udfordringer

Sidse Stephensen har sammen med andre frivillige i løbet af sommeren hjulpet museet med at afsøge udgravningerne ved Arnbjerg med en detektor. Her fandt hun det dragtspænde, der nu er valgt som månedens detektorfund.

Den exceptionelle, tørre sommer, vi har haft i år, har også indvirkninger på arkæologien og detektorhobbyen. Der høstes meget tidligere end normalt, så mange er allerede i svingninger på markerne. Jorden er tør og hård, og det gør det svært at grave på de signaler, man får.

Tørke giver et godt arkæologisk overblik fra luften

Tørken resulterer sandsynligvis i en arkæologisk gevinst, når luftfotos fra 2018 er tilgængelige. Her vil der ganske givet kunne ses mange hidtil ukendte lokaliteter som afgrødespor i de tørre marker. Det vil kunne hjælpe detektorfolkene til at udpege de mere interessante steder at søge.

Tørke giver også arkæologiske udfordringer

Også på museets udgravninger giver tørken udfordringer. Ved Arnbjerg syd for Viborg Søndersø har museet hen over sommeren været i gang med udgravninger forud for byggemodning til det nye parcelhusområde. Når jorden tørrer ud, bliver nuanceforskellene også meget vanskelige at se. Derfor har vi været nødsaget til at bruge vandingsanlæg for at kunne udskille stolpehuller, gruber m.v.

Frivillige detektorførere hjælper i udgravningen

I forbindelse med undersøgelserne har flere detektorfolk lagt mange frivillige timer i at afsøge området med detektor. Sidse Stephensen har nok været den mest flittige, og det har resulteret i mange fine fund. Hun har blandt andet fundet et lille cirka to cm bredt dragtspænde i Urnesstil med bevarede tekstilrester, der stadig sidder på smykket.

Et 1000 år gammelt smykke

Dragtspændet har vi valgt skal være månedens detektorfund. Smykkets urnesstil var udbredt i Skandinavien i slutningen af vikingetiden og i starten af middelalderen. Det vil sige, at smykket er lavet for ca. 1000 år siden.

Sidse gjorde det helt rigtige: Hun behandlede fundet forsigtigt og lagde det i køleskabet, indtil det kunne afleveres på museet. Sådanne skrøbelige fund har det bedst ved en stabil temperatur, og derfor er køleskabet en god løsning.

Tillykke til Sidse med månedens fund og tak for indsatsen på Arnbjerg!