Ild i natten - Viborg Museum

Events og arrangementer på Hvolris

Det sker på Hvolris

Følg med i nyhederne på Hvolris.

Ild i natten

Hvert år markerer Hvolris Jernalderlandsby overgangen fra sommer til efterår med Ild i natten - et stemningsfuldt bombardement af sanserne med ild og musik.

Hvolris Oldtidsmarked

På Hvolris Oldtidsmarked kan du opleve vikinger og jernalderfolk tilsat et strejf fra bronzealder og stenalder. Hvolris Oldtidsmarked afholdes anden hele weekend i september.

Gå til Jernalder

Til Gå til Jernalder sysler vi med oldtidens håndværk. Af og til afholder vi kurser og workshops.

Ild i natten

1. august 2023 kl. 20-22.30

Indvielse af nyt ildkunstværk på Hvolris

Til Ild i natten ved Hvolris Jernalderlandsby bliver der afsløret en helt ny skulptur lavet af keramiker Helle Bovbjerg. Helle Bovbjerg bor og arbejder i Lysgård syd for Viborg og er aktiv i kunstmiljøet i Viborg.

Helle har i forsommeren arbejdet og eksperimenteret på Hvolris og har her fundet inspiration til sin keramiske skulptur, der opføres i skulpturlunden ved Hvolris.  Hun er fascineret af ildbukken, der er fundet parvis omkring ildstederne i jernalderudgravninger. Ildbukkene har ifølge arkæologer haft både en praktisk og en rituel funktion, og det har Helle Bovbjerg har lagt vægt på i sit valg af skulptur til Ild i natten.

Ildbukken er fundet ved jernalderens ildsteder, hvor maden blev lavet og samtaler fandt sted. I skulpturlunden ved Hvolris ønsker Helle Bovbjerg, at den nye skulptur vil blive et nyt sted til at samles omkring ilden. I skulpturlunden er der lavet en cirkelformet plads, hvor skulpturen, der er lavet af ler fra området og magret med knust brændt granit, brændes til Ild i natten. Dette foregår ved, at skulpturen omsluttes af ildfaste sten, der i brændingen vil stå som en 1,7 meter høj glødende skulptur. Dagen efter ses resultatet af brændingen, når alle mursten tages ned igen, selve skulpturen afsløres og fejres ved en lille ceremoni.

Brændingen af skulpturen til Ild i natten tilsættes musik af Annemette Juul Pedersen og Elizabeth Bradley på fagot, kontrabas, syngeskåle, rammetrommer og sang. Musikken tager udgangspunkt i en form for ritual tilpasset ilden, natten og sommeraftenen. Med gamle danske folkesange, improvisationer og en rituel vandring dannes rammen om brændingen af Helle Bovbjergs skulptur på smukkeste vis


Arrangementet afholdes den 1. august, hvor en fuld supermåne forventes at lyse Skulpturlunden op.

Dørene er åbne fra kl. 19.00, og selve arrangementet går i gang kl. 20.00.

Entréen på 100 kr. for voksne og 40 kr. for børn inkluderer en snackpose med fuldmåneost fra Thiese, kiks, knækbrød, pølse og smør. Drikkevarer af mange forskellig slags kan købes på stedet.
Man betaler entré på Hvolris.

Man må gerne selv medbringe klapstole eller tæpper.

Den nye skulptur er støttet af Friluftsrådet, Fonden for Sparekassen i Skals og Kulturelt Samråd i Viborg Kommune.
Støtteforeningen Hvolris Venner er arrangør.

_____________________________________

Ild i natten bliver afholdt i Skulpturlunden - en vandresti fyldt med kunstværker, der denne aften vil være oplyst med ild og flotte ildformationer. Det er et dramatisk og imponerende skue. I tilgift er der altid en lydside, mens mørket falder på.

fb_DSC2450.JPG