Revitaliseringen af De fem Halder ved Viborg, Erik Brandt Dam - Viborg Museum

Bagom De fem Halder

Revitaliseringen af et natur- og kulturlandskab

Historien bagom De fem Halder


3. september 2022 åbnede De fem Halder officielt efter en omfattende renovering, der skal understøtte formidlingen af 800-års dramatisk danmarkshistorie omkring det naturskønne Hald Sø. Gennem istandsættelse af voldsteder, voldgrave og stier, omridset af borge, belejringsanlæg og herregårde kan middelalderens og de følgende århundreders dramatiske historie bringes helt frem i lyset.

 

Fra 2010 - 2016

Fra begyndelsen af 2010’erne fik De fem Halder imidlertid en mere institutionel karakter. En vision om at revitalisere herregården Hald Hovedgårds park, skov og landskab skabtes af private initiativtagere og løftedes siden af grundejeren Naturstyrelsen samt Viborg Kommune. Projektet De fem Halder modtog i 2015 en generøs bevilling på 50 mio. kroner fra A. P. Møller Fonden til at renovere og tilgængeliggøre det unikke natur- og kulturområde. Partnere i projektet er Slots- og Kulturstyrelsen, A. P. Møller Fonden, støtteforeningen De fem Hald’er foruden Naturstyrelsen og Viborg Kommune.

Renovering, tilgængeliggørelse og forskønnelse gennemførtes af Erik Brandt Dam Arkitekter, der blev udvalgt efter konkurrence i 2016.

 

Det arkæologiske arbejde

Viborg Museum har som en del af projektet gennemført omfattende arkæologiske undersøgelser i 2016-2022, der på væsentlige områder bidraget med ny viden til forståelsen af områdets spændende og dramatiske historie.

 

800-års magtcentrum 

De fem Halder rummer således høje natur- og kulturhistoriske kvaliteter, som nu på sublim vis bliver fremhævet i kraft af arkitekt Erik Brandt Dams visionære projekt. Samtidig er der blevet tilvejebragt ny og spændende viden om områdets 800-årige historie, som kan bringes i spil i nye og kvalitetsfyldte formidlingsformer og få en natur- og kulturoplevelse til at gå op i en højere enhed.

Hald kan umiddelbart virke fjernt fra magtens epicenter i Viborg, men tidligere har Hald befundet sig strategisk velplaceret i begivenhedernes centrum. Mange danmarkshistoriske dramaer fra middelalder og de følgende århundreder har udspillet sig i Viborg.

Viborg var det politiske centrum i Jylland, og i perioder det vigtigste politiske center i Danmark. Byen husede både Jyllands hovedlandsting og var Jyllands kongehyldningssted. Placeringen ved Hald Sø var tæt på magtcentret i Viborg, og samspillet med landskabet gjorde samtidig stedet velegnet til placering af borge.