BESØG OS

DOMKIRKEKVARTERET

Domkirkekvarteret består af Nyt Viborg Museum, Skovgaard Museet, Viborg Domkirke og den smukke historiske bykerne. I 2022 åbner det nye Viborg Museum.

DE FEM HALDER

De fem Halder er borgruiner, herregårdsmiljø og den skønneste natur. I 2021 åbner området efter en omfattende renovering, men allerede nu kan du opleve de færdige resultater af store dele af projekter. Herunder herregårdsparken, den historiske legeplads og meget...

HVOLRIS JERNALDERLANDSBY

Hvolris Jernalderlandsby er et arkæologisk frilandsmuseum ved Bjerregrav ca.16 km nord for Viborg. Her har arkæologer siden 1962 gjort adskillige fund fra enkeltgravskultur og frem til middelalderen. Tag familien med tilbage til en anden tid - et andet tempo!

E BINDSTOUW

Besøg huset E Bindstouw, der er et frilandsmuseum i Lysgård uden for Viborg. E Bindstouw er et gammelt skolehus fra 1700-tallet. Huset var i vinterhalvåret en kombineret skole og bindestue (strikkestue).

VIBORG LOKALHISTORISKE ARKIV

Viborg Lokalhistoriske Arkiv har en hyggelig læsesal og et stort udvalg af lokalhistoriske bøger. Da vi ikke længere har et nærmagasin, skal du bestille dine arkivalier på forhånd.

  •  -

E Bindstouw - måske verdens mindste frilandsmuseum

 

Besøg huset E Bindstouw, der er et frilandsmuseum i Lysgård uden for Viborg. E Bindstouw er et gammelt skolehus fra 1700-tallet. Huset var i vinterhalvåret en kombineret skole og bindestue (strikkestue). 

Skole og bindestue
Når børnene var gået hjem, og mørket sænkede sig over skolekammeret, blev tællelysene tændt. Her mødtes de voksne for at strikke, fortælle historier og synge viser.

St. St. Blicher skrev novellen E Bindstouw i jysk mundart, der er en beskrivelse af miljøet i skolekammeret.

  


Åbningstider

E Bindstouw har åbent efter aftale for grupper, og der er åbent i sommerperioden:

JULI
1. juli - 31. juli 
tir-søn kl. 10-17

AUGUST
1.aug - 31.aug. 
tir-søn kl. 11-16

Praktisk info

BILLETPRISER:
Entré 20 kr. 
Gæster under 18 år GRATIS 
Grupper (min. 10 personer) 15 kr.

Rundvisning hverdage 400 kr. i timen og 600 kr. i timen aftener og weekend.
Maks. 25 personer per gruppe.

ADRESSE:
E Bindstouw, Blichersvej 40, Lysgård, 8800 Viborg

KONTAKT:
Tlf.:  8787 3838 (Viborg Museum)
Mail:vibmus@viborg.dk                             

 

Bag om bindestuens historie 

Midt i Lysgård ligger skolen, som St. St. Blicher gjorde berømt med novellen E Bindstouw.

Novellen blev udgivet i 1842. Blicher lod bindestuen være rammen for en række fortællinger og viser på forskellige jyske dialekter. Som lokalitet valgte han Lysgaard nær Viborg. Det gav ham anledning til at lade underholdningen udfolde sig på både vest- og østjysk.

Både skole og bindestue
Da Blicher skrev novellen, var landsbyskolen i Lysgaard ikke kun for skolens børn. Når børneflokken var færdige med at opremse salmevers og tabeller, mødtes landsbyens voksne i bindestuen. Det var typiske i de mørke vinteraftner, de satte sig om bordet. Her blev der fortalt historier og sunget viser. Strikkepindene klirrede i takt med rytmen fra sangene, og inden aftenen var omme, var der strikket strømper, grinet og lyttet.

Opført i 1790

Den oprindelige skole blev opført i 1790 af herremanden på Hald Hovedgaard. Helt op til 1830’erne var der undervisning i skolen. 

Ville flytte huset
I 1879 blev skolen købt af Jens Murer, som rev bygningen ned og opførte den et nyt sted i Lysgård. I 1936 købte Viborg Turistforening skolehuset. Planen var at flytte bygningen til Klostermarken ved Viborg, hvor der skulle være frilandsmuseum.

Store protester
Folk i Lysgård protesterede, da de mente, at skolehuset hørte til byen. Argumentet for at lade bygningen forblive i byen var den store interesse for St. St.Blicher og hans novelle ”E Bindstouw”.

Vandt slaget om huset
Lysgård-folkene allierede sig med landspolitikere og med folk fra Nationalmuseet. En underskriftindsamling blev sat i værk. Skolehuset blev stående i byen og er i dag museum. E Bindstouw er indrettet som på Blichers tid med skolestue – strikkestue og skolemesterens bolig.