SÆRARRANGEMENT OM RETSOPGØRET - Viborg Museum

Det sker i 2024

SÆRARRANGEMENT OM RETSOPGØRET

Særarrangement om danskere på østfronten og retsopgøret efter 2. verdenskrig

GÅDEJAGTEN NIELS BUGGES FORBANDELSE

Gådejagt for hele familien

GUIDEDE SOMMERTURE

Tag med på en række inspirerende sommerture under åben himmel, når Viborg Museum og Viborg Guiderne inviterer dig ud til en perlerække af guidede ture i Domkirkekvarteret, De fem Halder, Hærvejstæppet og mange flere.

OPLEV VIBORG MED GUIDE

Viborg Museum tilbyder i samarbejde med de dygtige Viborg Guider, et væld af spændende byvandringer i det historiske Domkirkekvarter, på De Fem Halder ved Hald Ruin, Kongens Hus osv. Book en guide og se alle vores turforslag her.

RUNDVISNING I DET GAMLE RÅDHUS

Rundvisning i det gamle rådhus

BRYG & BROSTEN

Hop med på Bryg og Brosten i Viborgs historiske bydel og hør historier fra en svunden tid. Turen ender på Viborg Bryghus med en ølsmagning med seks forskellige varianter.

GÅDEJAGTEN - DEN MYSTISKE GRAV

Gådejagt for familier

MORDGÅDEJAGT

Oplev det historiske Viborg sammen med dine kollegaer, venner eller familie med Viborg Museums mordgådejagt, Det Sidste Kongemord.

HVOLRIS JERNALDER

Så snart man ser ud over landskabet ved Hvolris og træder ind i jernalderen sænker skuldrene sig. Man træder ind i en anden tid og oplever et helt andet tempo.

EFTERÅRSFERIE I VIBORG

Efterårsferie med plads til både fordybelse og fuld fart.

FOREDRAG

Foredrag i efteråret og vinteren 2023-2024

BOBLER OVER VIBORG

Bobler over Viborg

ARKÆOLOGI

Åbne udgravninger på Viborg Museum

JULESANGVANDRINGER

Tag med på årets hyggeligste sangtur rundt i Viborgs julepyntede gader.

Danskere på østfronten og retsopgøret efter 2. verdenskrig

 
Der er krig i Europa igen, og spørgsmålet om overgangen fra krig til fred er atter aktuelt. Med overgangen følger et opgør med ”landsforræderne” – dem, der var på den forkerte side under krigen. Med dette særarrangement stilles der skarpt på de danskere, der under 2. verdenskrig kæmpede på tysk side. Omkring 6.000 danske frivillige var i krig på østfronten med Waffen SS. Mange faldt, og de, der vendte hjem, blev retsforfulgt for landsforræderi.

Arrangementet samler nogle af landets førende eksperter inden for emnet, og dagen byder på foredrag, debat og byvandring gennem Viborgs historiske bykerne. De medvirkende er: ph.d. Claus Bundgård Christensen, lektor på Roskilde Universitet, dr. phil. Henrik Skov Kristensen, forhenværende museumschef i Frøslevlejrens Museum og ph.d. Dorte Kook Lyngholm, museumsinspektør på Viborg Museum.

 

HVORNÅR: 28. september kl. 13-17 

LOKATION: Viborg Ungdomsskoles auditorium, Reberbanen 13, 8800 Viborg

HVEM: Arrangementet er et samarbejde mellem FOF-VIborg, Viborg Museum og Viborg Museumsforening med støtte fra Kulturelt Samråd, Viborg Kommune.

PRIS: 175 kr. inkl. kaffe og kage. / 50 kr. for medlemmer af Viborg Museumsforening.

 

 

Program


13.00: Velkomst
ved Brian Wiborg, museumschef på Viborg Museum.

 

13.15: Danskerne i Waffen-SS: På østfronten og på anklagebænken

I starten af 2. verdenskrig meldte ca. 6.000 danskere sig til tysk krigstjeneste i Waffen-SS. Det var unge mennesker som meldte sig af forskellige grunde, enten sociale, politiske eller ren og skær eventyrlyst. De deltog fra invasionen af Sovjetunionen i 1941 til kampene i de rygende ruiner i Berlin i krigens sidste dage. Dem der vendte hjem, blev retsforfulgt for landsforræderi. Hvem var de, hvad lavede de på østfronten og hvordan oplevede de retsopgøret efter krigen?

Ph.d. Claus Bundgård Christensen deler ud af sin store viden om dette kapitel af historien. Han er lektor i historie og underviser til dagligt på Roskilde Universitet. Han er bl.a. medforfatter til den anmelderroste ”Under hagekors og Dannebrog - Danskere i Waffen-SS 1940-45”.

 

14:00: Spørgsmål og debat

 

14.15: Kaffe og kage

 

14:30: Fårhuslejren: Straffelejr for landssvigere – og centralt element i narrativet om et uretfærdigt retsopgør

Næsten 5.000 personer var indespærret i kortere eller længere tid i Fårhuslejren i Sønderjylland mellem maj 1945 og efteråret 1949. Lejren var den største af de såkaldte ”straffelejre for landssvigere” under retsopgøret efter 2. verdenskrig. En stor del af de indsatte var dømt for tjeneste i Waffen-SS. Hvem var de, hvordan opfattede de deres situation, og hvordan placerede de sig i lejrens fangehierarki?

Det giver forhenværende museumschef i Frøslevlejrens Museum, dr. phil. Henrik Skov Kristensen, et rids af med baggrund i sine bøger ”Straffelejren, landssvigerne og retsopgøret” og ”Gerningsmænd eller ofre?”.

 

15:15: Spørgsmål og debat

 

15.30: Byvandring: I de viborgensiske østfrontfrivilliges fodspor

Også i Viborg blev der ført hvervekampagner for Waffen-SS, og en række unge mænd meldte sig under fanerne. Efter krigen blev de tiltalt ved byretten og idømt fængselsstraffe, der afsonedes både i Viborg og i de store straffelejre. Ved løsladelsen blev mange mødt af folkedomstolen i deres forsøg på at vende tilbage til hverdagen. Hvem var de lokale østfrontfrivillige, og hvorfor meldte de sig til Waffen-SS? Hvad skete der med dem under og efter retsopgøret? Hvilke steder i Viborg blev afgørende for deres skæbne?

Disse historier udfoldes på en byvandring i Viborgs historiske bymidte af ph.d. Dorte Kook Lyngholm, museumsinspektør på Viborg Museum, bl.a. på baggrund af hendes igangværende forskningsprojekt ”De små landsforrædere – hævn eller reintegration?”