
Temadag:
Opgøret med forræderne
- mellem krig og fred i Danmark efter 2. verdenskrig
Der er krig i Europa igen, og spørgsmålet om overgangen fra krig til fred er igen aktuelt. For de involverede mennesker slutter krigen ikke den dag, fredsaftalen underskrives, og forsøget på at genvinde hverdagen kan sætte dybe spor. Med overgangen følger et opgør med ”landsforræderne” – dem, der var på den forkerte side under krigen.
Med denne temadag stilles der skarpt på det danske retsopgør efter 2. verdenskrig, hvor ca. 13.500 danskere fik en dom for landsskadelig virksomhed, og hvor 46 danskere blev dødsdømt og henrettet.
Temadagen samler nogle af landets førende eksperter i det danske retsopgør for at belyse opgørets indhold, forløb og udfordringer og for at tegne et portræt af de dømte.
Dagen byder på foredrag, debat og byvandring gennem Viborgs historiske bykerne. Den er den første af foreløbigt tre temadage om retshistoriske emner, der knytter an til Viborgs unikke historie som retsby gennem 1.000 år.
HVORNÅR: 30. september kl. 13-17
LOKATION: Viborg Musiksal, Gravene 25, 8800 Viborg
HVEM: Arrangementet afholdes i samarbejde mellem FOF Viborg og Viborg Museum.
PRIS: 175 kr. inkl. kaffe/kage. Der er begrænset antal pladser
Program
13.00: Velkomst
Velkomst ved Jens Røn, landsretspræsident i Vestre Landsret og Brian Wiborg, museumschef på Viborg Museum.
Moderator og ordstyrer: Lars Hamann, formand for FOF Viborg.
13.15: Retsopgøret efter besættelsen.
Foredrag af dr.jur. et phil. Ditlev Tamm, professor emeritus i retshistorie ved Københavns Universitet og forfatter til bogen ”Retsopgøret efter besættelsen” samt en lang række øvrige udgivelser og debatindlæg om retsopgøret.
Retsopgøret efter besættelsen fascinerer stadig. Retssystemet blev sat på prøve, og der er delte meninger om, hvordan prøven blev bestået. Ditlev Tamm udgav i 1984 for nu fyrre år siden sin bog om opgøret, og der kommer stadig nye bidrag til diskussionen eller til vores viden om detaljer i opgøret og de personer det berørte. I foredraget kommer Foredraget omhandler opgørets problemstillinger, og Ditlev Tamm fortæller om forberedelserne til en ny udgave af bogen, nye synspunkter og hans vurdering af retsopgøret i dag.
14:15: Spørgsmål og debat
14.30: Kaffe og kage
14:45: Best, Pancke og Bovensiepen for retten.
Foredrag af ph.d. Henrik Lundtofte, leder af Historisk Samling fra Besættelsestiden i Esbjerg og forfatter til ”Gestapo!: Tysk politi og terror i Danmark 1940-45”, ”Håndlangerne: Schalburgkorpsets Efterretningstjeneste og Hipokorpset 1943-1945” samt en række andre udgivelser om de landsforræderdømte.
Hvordan forløb opgøret ved domstolene med Werner Best, Günther Pancke, Otto Bovensiepen og deres tyske underordnede fra sikkerhedspoliti og terrorenheder? Foredraget giver indblik i krigsforbryderprocesserne i Danmark efter 1945 og belyser, hvordan det kunne gå til, at, at danske Gestapo-torturister blev henrettet, mens deres tyske chefer blev straffet med fængsel og siden benådet. Foredraget strejfer også de vesttyske myndigheders forsøg i 1960erne og 1970erne på at få dømt bl.a. Best, Pancke og Bovensiepen.
15:30: Spørgsmål og debat
15.45: I forrædernes fodspor.
Byvandring igennem Viborg med ph.d. Dorte Kook Lyngholm, museumsinspektør på Viborg Museum og medvirkende i det igangværende forskningsprojekt ”De små landsforrædere – hævn eller reintegration?” og forfatter til artiklen ”Undallslund – henrettelsespladsen, der ikke vil dø”.
Viborg havde sit eget retsopgør, hvor i alt 80 personer fik en dom for landsskadelig virksomhed ved byretten. Turen går gennem midtbyen til steder, der knytter sig til det lokale opgør og de personer, der fik en dom og afsonede en fængselsstraf. Fortællingerne omhandler bl.a. vagtmænd, entreprenører, tyskerpiger, HIPO-folk og frivillige i Frikorps Danmark. Den kommer også omkring Viborgs og Undallslunds særlige rolle som henrettelsessted for 16 dødsdømte landsforrædere.