To fede foredrag i den mørke tid på året 

Så nærmer vi os de sidste to kulturhistoriske foredrag, der er på programmet i efterår/vinter 18/19.


Vi slutter af med spændende foredrag krigernes endeligt i Alken Enge og Detektorfund, der ikke bare er smukke fund.

Det er foredrag, du bestemt ikke vil gå glip af. Sæt derfor kryds i kalenderen og kom med på en spændende kulturhistorisk rejse sammen med Nyt Viborg Museum.

 

Krigernes endeligt i Alken Enge.

Fund af menneskeknogler i Alken Enge har længe skabt stor undren. Hvad er der egentlig sket her, og hvor kommer knoglerne fra? Lidt af sløret blev løftet, da arkæologen Harald Andersen foretog arkæologiske undersøgelser fra 1957 til 1960. Nye undersøgelser i 2008-09 pegede på, at man vil kunne belyse et helt hændelsesforløb fra kamp til ofring.

Museum Skanderborg og Aarhus Universitets afdeling for Forhistorisk Arkæologi er med 1,5 millioner kroner fra Carlsbergfondet i gang med et videre forskningsprojekt: Hær og efterkrigsritual i jernalder – de dræbte krigere i offermosen Alken Enge i Illerup Ådal.

De efterfølgende udgravninger i 2012 og 2014 bekræftede, at vi her har fat i et arkæologisk offersted med resterne af flere hundrede slagne

krigere spredt ud over den gamle søbund. Hvad der er sket her i tiden omkring Kr. fødsel vil arkæolog Ejvind Hertz fra Museum Skanderborg fortælle om denne aften. Udgravningen fortæller også nyt om jernaldermennesket, samfundsstruktur, hierarki og giver en spændende indfaldsvinkel på de samtidige nordeuropæiske magtkampe mellem romerne og germanerne.

 

PRAKTISK INFO

Den 27. februar 2019 kl. 19.00-21.00.
Foredragssalen, Viborg Museum, Hjultorvet
Eivind Hertz, Museumsdirektør for den arkæologiske aktivitet på Museum Skanderborg
40 kr. (gratis for medlemmer af Viborg Museumsforening)

 


 

Detektorfund – ikke blot smukke fund, men en stor kilde til viden.

Det fleste har nok på en tur gennem landskabet set detektorfolk svinge maskinen hen over pløjejorden. Denne hobby har været i kraftig fremvækst de seneste ti år. Medierne har også stor bevågenhed på de mange smukke og spektakulære fund.

Men genstandene fortæller også en historie i  sammenhæng med andre kilder og landskabet. Således er fundene en stor kilde til viden - nok den stærkest voksende empiriske masse inden for arkæologien i mange år. Vi har på Viborg Museum et godt samarbejde med den lokale detektorforening.

Vi skal denne aften både se på smukke fund og høre om, hvor detektoren finder berettigelse i arkæologien. Og så skal vi høre fra en af detektorbrugerne selv - Per Jensen, detektorfører fra Karup.PRAKTISK INFO

Den 27. marts 2019 kl. 19.00-21.00.
Foredragssalen, Viborg Museum, Hjultorvet
Mikkel Kielsen, Museumsinspektør ved Viborg Museum. Arkæologi.
Gratis