Velbesøgt foredrag om krigernes endeligt i Alken Enge

Omkring 50 forventningsfulde tilhørere lyttede med, da arkæolog Ejvind Hertz fra Museum Skanderborg den sidste onsdag i februar fortalte om menneskeofringen i Alken Enge.

Med flere kendte offersteder af forskellig karakter i Illerup Ådal benævnes Ådalen ofte "Den Hellige dal". Der er ingen tvivl om, at dalen har været et samlingssted for et større opland ved disse helt specielle offerceremonier med våben og ofring af krigere, som har fundet sted med 50, 100 eller 200 års mellemrum i jernalderen.

Arkæologen Harald Andersen foretog undersøgelser af området fra 1957 til 1960. Først med to nye, sonderende undersøgelser i 2008 og 2009 blev det klart, at der i fundmaterialet ville være store muligheder for udforskning af jernaldermennesket og hændelser forud for ofringen. Man vil kunne belyse et helt hændelsesforløb fra kamp til ofring.

Derfor gik Museum Skanderborg og Aarhus Universitets afdeling for Forhistorisk Arkæologi i gang med et videre forskningsprojekt med titlen ”Hær og efterkrigsritual i jernalder – de dræbte krigere i offermosen Alken Enge i Illerup Ådal”.