Viborg Museums program for efterår og vinter 2017/18 - Viborg Museum

Seneste nyheder fra Nyt Viborg Museum

Aktuel udgravning - Arnbjerg

Forud for byggemodning i den nye bydel Arnbjerg foretager Viborg Museum udgravninger henover sommeren. Følg med i de spændende fund her på siden.

Pressemeddelelser fra Nyt Viborg Museum

Her kan du læse aktuelle pressemeddelelser fra Viborg Museum.

Tilmeld dig Viborg Museums nyhedsbrev

Bliv abonnent på Viborg Museums nyhedsbrev og modtag nyheder og gode historier fra museets verden fire gange om året.

Viborg Museums nye bog får flot anmeldelse

Viborg Museums første bog i museets nye bogserie har her i januar 2018 fået en flot modtagelse af anmelderen på historie-online.dk.

Viborg Museum præsenterer første bog i ny skriftsserie

Viborg Museum præsenterer en helt ny bog den 24. november 2017. Bogen hedder "Domkirkekvarteret i Viborg" og er første bog i skriftsserien "Viborgstudier".

Viborg Museums program for efterår og vinter 2017/18

Her er en oversigt over det planlagte program med onsdagsforedrag, specialarrangementer og aktiviteter for børn i efterår og vinterperioden 2017/18.

Udgravninger på Stænderpladsen, Toftum Næs og De fem Halder

Udgravningen ved Toftum Næs er afsluttet. Nu skal materialet bearbejdes. Udgravningen ved "De fem Halder" fortsætter indtil udgangen af 2017. Nye sonderende prøvegravninger skal bruges i rammeprojektet for det nye Domkirkekvarter.

Museet tager imod to nye adoptionsklasser fra Løgstrup Skole

Tirsdag den 26. september underskrev museumschefen og klasselærerne for to 4. klasser fra Løgstrup Skole ”adoptionspapirer” i forbindelse med klassernes nye AKSOM-samarbejde med Viborg Museum.

Nyt Viborg Museum i medierne

Hver uge året rundt er der nyhedshistorier om Nyt Viborg Museum i enten lokalpressen, de landsdækkende medier eller i fagpressen. Det er vi rigtig glade for, fordi nyhedsartiklerne er med til at understøtte museets opgave med at formidle vores arbejde.

Nationalmuseet på fransk visit for at hente danefæ

Nationalmuseet har været på lidt af et roadtrip i december for at indsamle alle de oldtidsfund, der er blevet indleveret til de danske museer i løbet af året og som måske kan kategoriseres som danefæ. I sidste uge gik turen forbi Viborg Museum.

Månedens detektorfund fra Viborg Museum

August 2018, Foto: Mikkel Kieldsen

Årets gang på samlinger

2017 var året, hvor et stort antal genstande fra museets samlinger blev vurderet, registreret og pakket ned. Samlingerne består af 120.000 genstande. I 2018 venter derfor en lige så omfattende og tidskrævende opgave for museets konservator.

#Historienkommer

#Historienkommer

#Historienkommer - her kan du møde Viborg Museum i perioden efterår og vinter 2017/18

 

Her har du vores nye aktivitetsprogram. Vi glæder os til at hilse på og servere en god viborghistorie, når #Historienkommer ud til dig. Husk også at følge Nyt Viborg Museum på både Facebook og Instagram

 

Halvårsprogram efterår og vinter 2017/18

Viborg Museum offentliggør hermed listen over de arrangementer, der er planlagt for den kommende efterårs- og vinterperiode. Det er også muligt at hente det fysiske program på lokalarkivet på Hjultorvet. Der er åbent hver tirsdag, onsdag og torsdag fra kl. 13.00-16.00.  

Printklar version.

 

 

 

 

 

JANUAR 2018

FOREDRAG:

 • Europa i Antikkens spejl (17/1 2018) 

  Gennem en kulturhistorisk linse vil vi studere udvalgte nedslag i en lang europæisk historie og gøre den kort. I løbet af en enkelt aften skal vi se på, hvorfor vores kontinent hedder Europa, hvordan labyrinter opstod, hvem Bertel Thorvaldsen skildrede i sin ”Jason”, hvornår vi fik teatre, hvorfor vi har superhelte, hvad Harry Potters ”mor” læste osv. Kort sagt – vi vil se lidt nærmere på, hvad der definerer europæisk kultur i et historisk perspektiv og vi vil undersøge, hvorfor det er sådan.

  Hvornår: Onsdag den 17. januar, 19.00-21.00
  Hvem: Annette Højen Sørensen Ph.d. i klassisk arkæologi
  Sted: Museets foredragssal
  Entré: 40,- (gratis for medlemmer af Viborg Museumsforening)
  Ingen tilmelding • Daniel Bruuns oldsager fra Tunesien til National¬museet (31/1 2018) 

  I slutningen af 2015 modtog Nationalmuseet en bemærkelsesværdig gave: en aflang stele med en fremstilling af en kvinde. Giveren, Mette Elisabeth Bruun, fortalte, at hendes farfar - den i sin samtid navnkundige officer og forfatter Da­ni­el Bruun - havde bragt stenen til Danmark fra Tunesien. Bruun fødtes i Viborg i 1856 som søn af godsejerparret på Asmildkloster, og allerede i sin barndom udviklede han en levende interesse for arkæologi.

  Foredraget fortæller om Bruuns eventyrlige liv med særligt fokus på hans tid i Fremmedlegionen og senere rejse til Tunesien i 1893, hvorunder han indsamlede adskillige etnografiske genstande og en lille samling oldsager, der nu indgår i Nationalmuseets Antiksamling.

   Portrætfoto af Daniel Bruun (1856-1931) med tropehjelm, taget i Tunis. Det bærer påskriften: ”Til Moder” og er dateret den første januar 1894.

   

  Hvornår: Onsdag den 31. januar kl. 19.00-21.00
  Hvem: John Lund, Seniorforsker ved Nationalmuseets Antiksamling, Danmarks og Middelhavslandenes oldtid
  Sted: Museets foredragssal
  Entré: 40,- (gratis for medlemmer af Viborg Museumsforening)
  Ingen tilmelding 

FEBRUAR 2018

FOREDRAG:

Fortiden set fra himlen – luftfotoarkæologi i Danmark (28/2 2018)

Når man flyver lavt hen over landskabet, kan man i de gule kornmarker se en masse spor af vore forfædres virke – bebyggelser, grave, marksystemer, forsvarsanlæg og meget mere. Kom og hør, hvordan det kan lade sig gøre. Et forskningsprojekt på Holstebro Museum afdækker mulighederne i luftfotoarkæologien i Danmark. Foredragsholder Lis Helles Olesen fremlægger resultater fra flyvninger, laserscanninger og andet. Der vises en masse luftfotos fra vores flyvninger med spor af menneskers aktiviteter fra stenalder til nutid.

Hvornår: Onsdag den 28. februar kl. 19.00-21.00
Hvem: Lis Helles Olesen, Museumsinspektør, Holstebro Museum
Hvor: Museets foredragssal
Entré: 40,- (gratis for medlemmer af Viborg Museumsforening)
Ingen tilmelding

 

 

MARTS 2018


FOREDRAG:

 • Mageløs, Navnløs, Brændevinsgade, Dumpen og Bradepanden (7/3 2018)

  En by har gadenavne, så vi kan finde rundt. Men navnene er ofte også stikord til byens skjulte fortællinger om byen selv. Bor man i Viborg, er der nok at tænke over. Hvorfor har byen en gade, der hedder Navnløs?  Hvorfor hedder en gade Gravene, selv om der ikke ligger en kirkegård i nærheden? Dette foredrag ledsages af masser af herlige billeder, der uden tvivl vil bringe minder frem.

  Hvornår: Onsdag den 7. marts kl. 19.00-21.00
  Hvem: Dan Ersted Møller, arkivleder, Viborg Lokalhistoriske Arkiv
  Sted: Museets foredragssal
  Entré:  Gratis
  Ingen tilmelding • En stormandsgård fra yngre jernalder og vikingetid ved Toftum Næs (21/3 2018) 

  Viborg Museum udgravede i 2014 og 2015 i samarbejde med Nationalmuseet og Aarhus Universitet dele af en stormandsgård fra yngre jernalder og vikingetid. Der var spor af fem halbygninger, flere mindre bygninger, mystiske indhegninger og ikke mindst et tårn. I august og september 2017 har Viborg Museum været i gang med en større udgravning i det område, der ligger nord for det allerede udgravede. Her forventer vi at få indblik i yderligere detaljer om indretningen af en eliteresidens i Midtjylland mellem ca. 550-1050. I foredraget fortæller museumsinspektørerne Kamilla Fiedler Terkildsen og Katrine Vestergaard fra Viborg Museum om de undersøgte spor af spændende bygninger fra både nye og tidligere udgravninger. De vil beskrive fund fra nær og fjern og fortælle, hvad der kan ligge bag denne helt specielle plads.

  Hvornår: Onsdag den 21. marts kl. 19.00-21.00
  Hvem: Kamilla Fiedler Terkildsen, museumsinspektør og Katrine Vestergaard, museumsinspektør, Nyt Viborg Museum
  Sted: Museets foredragssal
  Entré: gratis
  Ingen tilmelding

 

SPECIALARRANGEMENT:

 • Game of Thrones og virkeligheden (2/3 2018)

  Er du fan af tv-serien Game of Thrones? Viborg Museum giver dig nu muligheden for at fordybe dig i virkelighedens Westeros til et specialarrangement, der vil glæde både øje, mave og sind.

  Mange danskere finder middelalderens historie kompleks og uoverskuelig – paradoksalt nok synes millioner af mennesker verden over samtidig, at de omfattende fortællinger i tv-serien Game of Thrones er både dragende og medrivende. De to fortællinger har en lang række fællestræk. I tv-serien findes en hel del referencer til konkrete historiske hændelser, symboler og metaforer, som er hentet direkte fra Europas og Danmarks middelalderhistorie og kulturarv.

  Aftenens foredragsholder Adjunkt, Ph.d. Andreas Bonde Hansen har forsket i formidling af kulturarv fra vikingetid og middelalder. Han står klar til at give et spændende indblik i, hvordan hit-serien på mange måder ikke er så langt fra virkeligheden endda!

  Praktisk info:
  Foredraget starter kl. 19.00 og varer to timer. Fra klokken 17.00 inviterer Viborg Museum på fællesspisning i en af de tidligere retssale, der er pyntet op helt i Westeros’s ånd. For 150 kr. får du som gæst en adgangsbillet til foredraget, en middelalderplatte og en enkelt genstand. Der vil desuden være mulighed for at købe kaffe og kage på selve dagen.

  Fredag den 2. marts kl. 17.00-21.00
  Hvem: Andreas Bonde Hansen, adjunkt, Ph.d., Leisure Management, University College Sjælland
  Hvor: Den gamle Vestre Landsret ved Stænderpladsen.
  Entrébillet og middelaldermåltid: 150,- (100 kr. for medlemmer af Viborg Museumsforening).
  Tilmelding: Send en mail til vibmus@viborg.dk