Nyt program for efterår og vintersæson 2019/20

NYT PROGRAM:
Spændende aktiviteter - efterår og vinter 2019/20

Denne sæson serverer Viborg Museum 19 meget forskellige kulturoplevelser til at forsøde den kolde tid med.

Vi er i denne sæson lykkedes med at skrue endnu en tand op for kvalitetsniveauet i både byvandringer og foredragsrækken, så husk at sætte krydser i kalenderen. Hvad siger du til at høre historien om en mordbrænders bekendelser eller at få et anmelderrost portræt af Christian 2.? Du kan også komme på en byvandring med barnevogn og baby eller høre om D-dagen set med danske øjne. Eller hvad med at følge i sporet af Erik den Rødes efterkommere? For slet ikke at tale om at høre historien om den danske  "One Dollar Man"?

PROGRAM EFTERÅR OG VINTER (PRINTVENLIG)

12. september 2019
RETSHISTORIEN I VIBORG

BYVANDRING:
Kom med retshistoriker og ph.d. Dorte Kook Lyngholm på en spændende tur gennem Viborgs 1000-årige retshistorie fra middelalderens landsting til retsopgøret efter 2. verdenskrig. Turen varer to timer.

Vi mødes på Margretheplænen ved Domkirkepladsen

Kl. 17-19

1_Byvandring_Retshistorien i Viborg_Dorte Kook Lyngholm.png

18. september 2019
VIBORG - EN STOR SYGEHUSBY

FOREDRAG:
Museumsinspektør Peter H. Iversen fortæller historien om distriktslæge P.W. Heiberg, som fra 1879 var stærkt medvirkende til, at Viborg Sygehus blev blandt de førende sygehuse i Danmark.

I det gamle rådhus på Stænderpladsen i Viborg

2_Foredrag_Viborg_en stor sygehusby_Peter Iversen.jpg

20 september 2019
HISTORIE FOR BARSELSRAMTE FORÆLDRE

BYVANDRING:
Ammehjerne? Tag baby og barnevogn med på en gåtur rundt i Viborgs historie med fokus på de små poders vilkår i gamle dage. Museumschef Brian Wiborg er guide.

STED:
Vi mødes foran retsbygningen på Gråbrødre Kirkestræde 3 i Viborg.

Kl. 10-11.30

3_Byvandring_Historie for barselsramte forældre_Brian Wiborg.jpg

23. september 2019
BYVANDRING: VIBORG ANNO 1873

BYVANDRING:
Jesper Overgaard, kendt som Bymanden, fører an på en byvandring, som den kunne have formet sig i 1873, da "Illustreret fører i Viborg og omegn" udkom.

STED:
Vi mødes på Stænderpladsen i Viborg.

Kl. 17-18.30

4_a_Byvandring_Viborg Anno 1873_Jesper Overgaard.jpg

25. september 2019
ARKÆOLOGI VED DOMKIRKEN

FOREDRAG:
Arkæolog Lars Agersnap Larsen præsenterer mange af de iagttagelser og undersøgelser i Domkirkekvarteret i Viborg, som er foretaget i perioden fra 1800-årene og helt frem til 2019.

STED:
Foredraget holdes i det gamle rådhus på Stænderpladsen i Viborg.

5_Foredrag_Arkæologi ved Domkirken_Lars Agersnap Larsen.jpg

2. oktober 2019
DEN RØDE BRÆNDING

FOREDRAG:
I 2019 er det 75-året for D-dagen. Forfatter til bogen ”Den røde brænding”, Jakob Tøtrup Kjærsgaard, fortæller historien om de danskere, der var en del af den allierede indsats i Normandiet.

STED:
Det gamle rådhus, Stænderpladsen i Viborg.

PRIS:
50 kr. (Medlemmer af Viborg Museumsforening får gratis adgang)

6_Foredrag_Den roede braending_Jakob T K.jpg

5. oktober 2019
100 ÅRS RET OG RETFÆRDIGHED

ÅBENT HUS:
Retsreformen fra 1919 har 100-års jubilæum. Derfor byder Vestre Landsret inden for til en række spændende rundvisninger, foredrag og øvrige aktiviteter i samarbejde med Viborg Museum. Viborg Museum leverer på dagen to spændende foredrag: Det ene foredrag hedder "Fra landsret til moderne museum", og handler om udviklingen af det nye bymuseum. Det andet foredrag handler om retsopgøret efter 2. verdenskrig.

Klik og se program for dagen

STED:
Vestre Landsret, Asmildklostervej 21 i Viborg.

Kl. 10-15

7_Aabent Hus_Vestre Landsret.jpg

12. oktober 2019
ÅH, DISSE MINDER

Evald T. Kristensen opfordrede til "at søge hen til de steder, hvor minderne opfriskes og ligesom lyslevende træder frem". Det samme gør ”bymanden” Jesper Overgaard på byvandringen ”Til minde”. Alle er velkomne til at tage med på turen, der er gratis og varer omkring halvanden time.

STED:
På Stænderpladsen i Viborg.

Kl. 14-15.30

8_Byvandring_Aah disse minder_ Jesper Overgaard.jpg

23. oktober 2019
BÅL OG BRAND

FOREDRAG:
Hør den dramatiske historie om Viborg-slagteren Jacob Weftrup, der i 1782 blev halshugget og brændt på bålet i overværelse af Viborgs borgere.

STED:
Det gamle rådhus, Stænderpladsen i Viborg.

9_Foredrag_ Baal og brand_Dorte Kook Lyngholm.jpg

30. oktober 2019
VOLDTOFTE - ET FYNSK RIGDOMSCENTER

FOREDRAG:
Museumsinspektør, ph.d. Mogens Bo Henriksen fra Odense Bys Museer præsenterer rigdomscenteret Voldtofte på Sydfyn med fund af flere rigt udstyrede grave fra yngre bronzealder (ca. 800 f.v.t.).

I det gamle rådhus, Stænderpladsen i Viborg

PRIS:
50 kr. (medlemmer af Viborg Museumsforening får gratis adgang)

10_Foredrag_ Voldtofte_Mogens Bo Henriksen.jpg

6. november 2019
VIBORG SYGEHUS OG VELFÆRDSSTATEN

FOREDRAG:
Museumsinspektør Peter H. Iversen tager os med på en tur i Viborg Sygehus’ historie. Hør, hvordan det midtjyske Rigshospital har udviklet sig til et af landets førende sygehuse.

STED:
I det gamle rådhus, Stænderpladsen i Viborg.

11_a_Foredrag_Viborg Sygehuse_Peter Iversen.jpg

20. november 2019
DANMARKSHISTORIEN PÅ VRANGEN

FOREDRAG:
Lektor ved AU Poul Duedahl serverer fraklip fra 1800-tallets eksotiske danmarkshistorie med kadaverdisciplin, statsstøttet sørøveri, lakuner af lovløshed og tortur.

I det gamle rådhus, Stænderpladsen i Viborg

PRIS:
75 kr. (medlemmer af Viborg Museumsforening har gratis adgang)

12_Foredrag_DKshistorien på vrangen_Poul-Duedahl.jpg

27. november 2019
EROBRING, UDRENSNING ELLER FOLKEDRAB

FOREDRAG:
Arkæolog, forskningschef, ph.d. Mads Ravn fortæller om angelsaksernes ankomst i England (ca. år 400). Vikingerne ankom 400 år efter. Begge gange blev mennesker, kultur og sprog påvirket.

STED:
I det gamle rådhus, Stænderpladsen i Viborg.

PRIS:
50 kr. (medlemmer af Viborg Museumsforening får gratis adgang)

13_b_Foredrag_Erobring_Udrensning_folkedrab_Mads Ravn.PNG.jpg