Alle Viborg Museums udadvendte aktiviteter er aflyst frem til og med mandag den 13. april 2020.
Dette sker på baggrund af Statsministerens anbefalinger i forhold til Corona-virus. Vi glæder os allerede til at formidle historien igen.

BRYG & BROSTEN

Hop med på alletiders skønne tur med dygtig guide. Oplev Viborgs historiske bydel og hør historier fra en svunden tid. Turen ender i Bryggerstuen. Her kan deltagerne smage på den lokale bryg.

GUIDET TUR I VIBORG

Viborg Museum tilbyder et væld af spændende ture rundt i den historiske bykerne eller til historiske steder på Viborgegnen. Se vores turforslag og book en guidet tur.

GUIDET TUR TIL DE FEM HALDER

Book en guidet tur til De Fem Halder

FOREDRAG EFTERÅR OG VINTER 2019/20

Viborgs lokale bryggeri, Odin, begyndte produktionen i 1832. Siden hen blev bryggeriet opkøbt af Faxe-gruppen og overlevede helt indtil 1988. Vi går 100 år tilbage i tiden og kaster et blik på det viborgensiske bryggeri Odins historie.

NYHEDSMAIL

Tilmeld dig museets nyhedsmail

VIBORG MUSEUMSFORENING

Bliv medlem af Viborg Museumsforening

WEBSHOP

Besøg Viborg Museums webshop

Book en guidet tur til De Fem Halder

De fem Halder – guidet tur på borgruiner og voldsteder i skøn natur. Smukkere natur findes ikke mange steder i Danmark end ved Hald Sø syd for Viborg. Og tilmed er området fyldt med markante historiske spor fra 800 års dramatisk historie.

Tag med på en helt særlig vandring til bl.a. Hald Slots ruin og hør om Niels Bugges borg, Jørgen Friis og reformationen og meget mere. Turen kræver fornuftigt fodtøj og er ikke handicapvenlig.

Mere info om guidede ture på De fem Halder finder du på siden Guidede ture i Viborg

Om De fem Halder

Som et absolut højdepunkt på Hærvejsruten gennem Jylland og som en enestående natur- og kulturhistorisk perle mellem Dollerup Bakker og Viborg ligger området De fem Halder på vestsiden af Hald Sø. De fem Halder er betegnelsen for det smukke natur- og kulturlandskab, der i dag har Hald Hovedgaard som sit omdrejningspunkt, og som rummer en række synlige og tilgængelige ruiner og spor i landskabet fra 800 års aktiviteter og påvirkninger fra danmarkshistoriske begivenheder.

NAVNET

Navnet ”De fem Halder” er en ældre betegnelse skabt i folkemunde med henvisning til en nu forældet opfattelse af, at herresædet Hald har haft fem forskellige placeringer gennem dets ca. 800-årige eksistens.

PROJEKTET

Fra begyndelsen af 2010’erne fik De fem Hald’er imidlertid en mere institutionel karakter. En vision om at revitalisere herregården Hald Hovedgaards park, skov og landskab skabtes af private initiativtagere og løftedes siden af Naturstyrelsen, der ejer området, og Viborg Kommune. Projektet De fem Halder modtog i 2015 en generøs bevilling på 50 mio. kroner fra A. P. Møller Fonden til at renovere og tilgængeliggøre det unikke natur- og kulturområde. Partnere i projektet er Slots- og Kulturstyrelsen, A. P. Møller Fonden, støtteforeningen De fem Hald’er foruden Naturstyrelsen og Viborg Kommune.

Projektet er på vej til at være gennemført og forventes at åbne endeligt for offentligheden medio 2020. Renovering, tilgængeliggørelse og forskønnelse gennemføres af arkitektfirmaet Erik Brandt Dam, der blev udvalgt efter konkurrence i 2016.

VIBORG MUSEUMS DEL I PROJEKTET

Viborg Museum har som en del af projektet gennemført omfattende arkæologiske undersøgelser i 2018-2020, der har ændret på hele forståelsen af områdets spændende og dramatiske historie.

De fem Halder rummer således høje natur- og kulturhistoriske kvaliteter, som nu på sublim vis bliver fremhævet i kraft af arkitekt Erik Brandt Dams visionære projekt. Samtidig er der blevet tilvejebragt ny og spændende viden om områdets 800-årige historie, som kan bringes i spil i nye og kvalitetsfyldte formidlingsformer og få en natur- og kulturoplevelse til at gå op i en højere enhed.