En ny og flot illustreret bog om Viborg Sygehus kommer i handlen til påske. Bogen belyser sygehusets historie fra 1889-2011. Viborgstudier 2: Historien om Viborg Sygehus - Viborg Museum

Viborgstudier 2: Historien om Viborg Sygehus

Der er udgivet rigtig mange bøger om Viborgs institutioner og foreninger igennem tiden, men litteraturen om Viborg Sygehus, som i dag er byens største arbejdsplads, fylder ikke meget. Det råder vi bod på nu.

Siden sommeren 2017 har museumsinspektør Peter H. Iversen fra Viborg Museum gravet i arkivalierne om Viborg Sygehus. Resultatet bliver Viborgstudier 2. Det er en stor, flot, rigt illustreret bog, som kommer på gaden til påskehandlen – nærmere bestemt 12. april.

Epidemier, Heiberg og akutsygehus

I 1889 slog sygehuset dørene op på den nuværende beliggenhed langt syd for byen, hvor der var god plads. Dengang var Viborg Amts og Bys Sygehus et af de helt store sygehuse i provinsen – ikke mindst takket være overlægen Peter Wilken Heiberg. Den position har Viborg Sygehus fastholdt lige siden. Gennem bogen følger vi sygehusets udvikling igennem verdenskrige, epidemier som Den Spanske Syge, politiske og administrative slagsmål med blandt andet Skive og de medicinske mirakler som udviklingen af penicillinet. Sideløbende er der i bogen udblik til den generelle samfundsudvikling, som i høj grad er med til at definere sygehuset.

Sådan får du fat i bogen

Bogen er i øjeblikket til opsætning og tryk. Det er spændende at se, hvordan de mange timers arbejde begynder at blive til et konkret produkt.

Bogen kan fra den 12. april købes via museets hjemmeside www.viborgmuseum.dk. På hjemmesiden vil der til den tid også fremgå en oversigt over andre muligheder for at anskaffe et eksemplar af bogen.