Det sker i Viborg - Sommer i Viborg - historiske oplevelser i Viborg - Viborg Museum

Det sker i 2024

GUIDEDE SOMMERTURE

Tag med på en række inspirerende sommerture under åben himmel, når Viborg Museum og Viborg Guiderne inviterer dig ud til en perlerække af guidede ture i Domkirkekvarteret, De fem Halder, Hærvejstæppet og mange flere.

OPLEV VIBORG MED GUIDE

Viborg Museum tilbyder i samarbejde med de dygtige Viborg Guider, et væld af spændende byvandringer i det historiske Domkirkekvarter, på De Fem Halder ved Hald Ruin, Kongens Hus osv. Book en guide og se alle vores turforslag her.

BUSTURE OM FANTASTEN VON KAHLEN

Guidet bustur om fantasten Von Kahlen

HÆRVEJEN VED MOSTGÅRD BÆK

Fortidsmindedag ved Hærvejen ved Mostgård Bæk

BRYG & BROSTEN

Hop med på Bryg og Brosten i Viborgs historiske bydel og hør historier fra en svunden tid. Turen ender på Viborg Bryghus med en ølsmagning med seks forskellige varianter.

GÅDEJAGTEN - DEN MYSTISKE GRAV

Gådejagt for familier

GÅDEJAGTEN NIELS BUGGES FORBANDELSE

Gådejagt for hele familien

SNAPSTING

Kom og vær med, når Viborg Museum byder op til samtale- og kultursalon i Amtmandens Have.

MORDGÅDEJAGT

Oplev det historiske Viborg sammen med dine kollegaer, venner eller familie med Viborg Museums mordgådejagt, Det Sidste Kongemord.

BORGE & BRUNCH

Borge & Brunch på De fem Halder

HVOLRIS JERNALDERLANDSBY

Så snart man ser ud over landskabet ved Hvolris og træder ind i jernalderlandsbyen sænker skuldrene sig. Man træder ind i en anden tid og oplever et helt andet tempo.

BOBLER OVER VIBORG

Bobler over Viborg

         Træd Ud i historien og ind i naturen på De fem Halder.

 

Tag med museumschef Brian Wiborg på en guidet tur gennem 800 års historie, hvor magtkampe, dunkle fangekældre og historiske belejringer var en del af livet blandt konger, adelsmænd og kirkens folk. En guidet tur på De fem Halder afslører mange fascinerende detaljer om middelalderen og reformationen, og undervejs får I rig mulighed for at nyde den smukke natur ved Hald Sø.

Turen kræver fornuftigt fodtøj og er ikke handicapvenlig.

 

HVORNÅR: 1. maj og 4. september kl. 16.30-18.00
HVEM: Brian Wiborg, museumschef
HVOR: Haldladen, De fem Halder, Ravnsbjergvej 71, Viborg
PRIS: 75 kr. 

 

De fem Halder - set fra vandsiden, Morten Dueholm.jpg (1)

         Kært barn har mange navne

 

Lad os på denne byvandring botanisere i Viborgs frodige flora af navne, både de tidligere og de nuværende. Hvad blev der af Bagom, Bradepande, Kammerherrens Sti, Trangtrappen, Kirkestræde, Peder Posts Gyde, Storkeredegyde, Pickengans, Rykind og Den Philosophiske Gang? Og hvorfor hedder for eksempel Navnløs, Mageløs, Stænderpladsen, Hjultorvet, Sct. Leonis Gade, Volden, Gravene og Dumpen, som de gør? Det viser sig hurtigt, at navnene er sprængfyldt med fortælling. De er som den lim, der holder sammen på historiebogen.

Turen er ikke handicapvenlig, da en del foregår på brosten og trapper.  


HVORNÅR: 21. august kl. 19.00
HVEM: Jesper Overgaard ”Bymanden”, journalist
HVOR: Domkirkepladsen, Viborg
PRIS: 75 kr. 

 

 

Helgennavne - Jepser Overgaard.JPG

Retsopgøret og henrettelserne efter 2. verdenskrig


Skoven Undallslund ved Viborg kom til at spille en særlig rolle i årene efter 2. verdenskrig. Her blev 16 danskere henrettet for landsforræderi efter at have fået en dødsdom ved domstolene. På turen ser man nogle af de steder i skoven, der knytter sig til både besættelsestiden og retsopgøret og hører historien bag.

Turen er ikke handicapvenlig.

 


HVORNÅR: 
22. maj, 5. og 19 juni kl. 19
HVEM: Dorte K. Lyngholm
HVOR: Undallslund Rasteplads, Skivevej 95, 8800 Viborg
PRIS: 75 kr. 

 


Guidet tur i Undallslund.jpg

Med Viborg Guiderne i Domkirkekvarteret

 

Mærk stemningen i Viborgs historiske bykerne, der er noget helt specielt. Smukke bygninger, brostensbelagte pladser og grønne pletter krydret med gode historier, der vælter frem fra alle sprækker. På denne tur kommer du omkring kernen af Viborgs opståen under navnet Wibergis – det hellige bjerg.

Turen er ikke handicapvenlig, da en del foregår på brosten og trapper.  

HVORNÅR: 
Hver mandag kl. 14 fra 1. - 29. juli
Hver onsdag kl. 19 fra 3.-31. juli
Hver lørdag kl. 14 fra 6. juli - 3. august

Turen gennemføres desuden på engelsk d. 11., 18. og 25 juli kl. 14

HVEM: Viborg Guiderne
HVOR: Domkirkepladsen, Viborg
PRIS: 50 kr. 

 



Baggårde i Sct. Mogens Gade_Jesper Maagaard.jpg

Med Viborg Guiderne til Hærvejstæppet


Oplev Hærvejens historie på 10 meter. I Viborgs moderne rundkirke, Søndermarkskirken, hænger Hærvejstæppet, som i broderet form fortæller Hærvejens historie. Det er et enestående kunstværk lavet af millioner af de fineste sting. Hør historien og oplev også kirken. Der er mulighed for gratis at deltage i en lille kirkekoncert fra kl. 13.15 før hver rundvisning.

HVORNÅR: Hver tirsdag kl. 14 fra 2.-30. juli
HVEM: Viborg Guiderne
HVOR: Søndermarkskirken, Koldingvej 79, Viborg
PRIS: 50 kr. 



 

VisitViborg_Hærvejstæppet_fotograf Anne Mette Kleis-Kristoffersen.jpg

Med Viborg Guiderne på De fem Halder


Smukkere natur findes ikke mange steder i Danmark end ved Hald Sø syd for Viborg. Og tilmed er området fyldt med markante historiske spor fra 800 års dramatisk historie. Tag med på en helt særlig vandring til bl.a. Hald Slot og hør om Niels Bugges borg, Jørgen Friis, reformationen og meget mere. Turen kræver fornuftigt fodtøj og er ikke handicapvenlig.

HVORNÅR: Hver søndag kl. 11 fra 7. juli - 4. august 
HVEM: Viborg Guiderne
HVOR: P–pladsen ved Naturskolen, Ravnsbjergvej 71, Viborg
PRIS: 50 kr. 

 

 

hald slot_sommerdag_Jesper Maagaard-31 (1).jpg (1)

De visionære fra Viborg

 

Velkommen til denne byvandring om ni viborgensere, som alle har det tilfælles, at de var drevet af store ideer og en virkelyst, der ændrede verden. En reddede tusindvis af fattige landarbejdere. En anden satte system i opdyrkningen af den golde hede. En tredje opfandt Danmarks første bil. Nogle rejste ud i den store verden. En blev verdensberømt filminstruktør, en anden rejste til Amerika uden en mønt i lommen og endte med at blive USA’s måske mest anerkendte western-maler. Andre kom til byen; en grundlagde Nordens største planteskole. I dag står mange af hans eksotiske træer i folks haver. Så er det ikke et fantastisk budskab: nogle gange skal der bare en ide til for at ændre verden?

HVORNÅR: 9. maj kl. 19
HVEM: Dan Ersted Møller, Museumsinspektør
HVOR: Domkirkepladsen, Viborg
PRIS: 75 kr. 

 

Bremsbilen.jpg

Viborg: Centrum for den jyske adel i 15- og 1600-tallet

 

I 15- og 1600-tallet var Viborg det centrale mødested for den jyske adel. De mødtes her, når det var alvor, når der var sorg og ikke mindst til fest og glæde. De adelige mødtes til alle tider i retten, til årlige standsmøder, til mønstring af soldater, til kongehyldning, til begravelser, til bryllupper, til snapsting, til marked. Der var pomp og pragt, riddere i rustning og masser af bling. Adelens markante tilstedeværelse adskilte i byen Viborg fra andre jyske byer. Kom med museumsinspektør Peter H. Iversen på en byvandring, hvor vi går i adelens fodspor.

HVORNÅR: 28. august kl. 19
HVEM: Peter H. Iversen, museumsinspektør
HVOR: Pilehaven, Viborg
PRIS: 75 kr. 

 



Adelstur_Domprovstegården.jpg

Straf og afstraffelse i Viborg

 

Gennem mange århundreder har den gamle retsby Viborg været et sted, hvor kriminelle er blevet dømt og straffet for deres ugerninger. Turen går forbi nogle af de steder, hvor straffene er blevet fuldbyrdet i byen og man hører om nogle af de sager, hvor fortidens forbrydere mærkede straffen på egen krop.

Turen er ikke handicapvenlig, da en del foregår på brosten og trapper.  

HVORNÅR: 11. september kl. 19
HVEM: Museumsinspektør, Dorte Kook Lyngholm
HVOR: Domkirkepladsen
PRIS: 75 kr. 

 

 

9. 24. august.jpg