Henriksen, Erik Damgaard - Viborg Museum

Henriksen, Erik Damgaard

Kunstmaler
Født: 10-06-1928 — 15-12-1997

Erik Damgaard Henriksen blev som ung handelsuddannet, og i 1952 blev han i København uddannet som dekoratør. Han arbejdede fra 1960 som vinduesdekoratør i herretøjsfirmaet Hans Albrechtsen, Viborg og begyndte at male med tegneren Henning Gantriis, der også var født i Lemvig, som sin læremester.

Debuterede i 1966 i Viborg Kunstforening, men beholdt dekoratørjobbet til 1975 og levede siden som fuldtidskunstner. Erik Damgaard Henriksen boede i Viborg, men havde også atelier i det gamle missionshus i Fjaltring, hvor han arbejdede meget af tiden.

Erik Damgaard Henriksens jyske baggrund prægede hans tankeverden og hans billeder. Han havde det vestjyske lys på sin palet og i stærke, rolige, afbalancerede former malede han de gamle vestjyske klitgårde, der skyder ryg mod vestenvinden. I de senere år ville han gerne uden for sine traditionelle cirkel og fik på rejser i Tyskland, Frankrig og Italien inspiration, som satte sig spor i hans kunst.

Erik Damgaard arbejdede mest med oliemaleriet, men han lavede også tegninger og skitser, som han udstillede som kontrast til malerierne. Men også de helt store dekorative opgaver løste han.

I november 1977 malede han på et par hektiske døgn nogle store, farvestrålende malerier på de store glasvinduer i Nybo Jensens konfektionsfabrik på Industrivej i Viborg. ”En farveprægtig og fantasifuld og symbolsk cyklus over stadier i en livsopfattelse”, skrev Jyllands-Posten.

Gennem mange år standsede Viborgenserne og andre, der kom forbi fabrikken, der ligger ved opkørslen til Ringvejen, for at lade sig inspirere af de mange farver og fantasifulde figurer. Men 25 års vind og vejr satte sig præg på farverne, og vinduerne blev skiftet ud. Men de to bedst bevarede kan ses i fabrikkens tidligere produktionslokaler.

Og i året efter fik Erik Damgaard en ny stor opgave, og han udførte en udsmykning på 150 m2 i maskinhallen på Nørhavens bogtrykkeri i Viborg. Her svævede Pegasus, musernes vingede hest, over trykkerimaskinerne og blandede sig med ugler, spætter, fabeldyr og livets træ.

Erik Damgaard udstillede på mange separatudstillinger over hele landet, og desuden var han repræsenteret på udstillinger i USA, Italien og Norge.

Af Svend Korup.

Litteratur

Omtale og anmeldelser af udstillinger i Viborg Stifts Folkeblad.

Nekrolog og mindeord i Viborg Stifts Folkeblad 17.12.1997 og 19.12.1997.

Nielsen, Ronald: Klædt på til succes i 40 år. Nybo Jensens konfektionsfabrik 2002.