Alle Viborg Museums udadvendte aktiviteter er aflyst frem til og med mandag den 13. april 2020.
Dette sker på baggrund af Statsministerens anbefalinger i forhold til Corona-virus. Vi glæder os allerede til at formidle historien igen.

DOMKIRKEKVARTERET

Læs mere om Domkirkekvarteret og projektet bag udvikling af byrummet.

DE FEM HALDER

De fem Halder lige uden for Viborg er et besøg værd

HVOLRIS JERNALDERLANDSBY

Hvolris Jernalderlandsby er et arkæologisk frilandsmuseum ved Bjerregrav ca.16 km nord for Viborg. Her har arkæologer siden 1962 gjort adskillige fund fra enkeltgravskultur og frem til middelalderen. Tag familien med tilbage til en anden tid - et andet tempo!

E BINDSTOUW

Besøg huset E Bindstouw, der er et frilandsmuseum i Lysgård uden for Viborg. E Bindstouw er et gammelt skolehus fra 1700-tallet. Huset var i vinterhalvåret en kombineret skole og bindestue (strikkestue).

VIBORG LOKALHISTORISKE ARKIV

Viborg Lokalhistoriske Arkiv har en hyggelig læsesal og et stort udvalg af lokalhistoriske bøger. Da vi ikke længere har et nærmagasin, skal du bestille dine arkivalier på forhånd.

De Fem Halder

 

De fem Halder – guidet tur på borgruiner og voldsteder i skøn natur. Smukkere natur findes ikke mange steder i Danmark end ved Hald Sø syd for Viborg. Og tilmed er området fyldt med markante historiske spor fra 800 års dramatisk historie.

Tag med på en helt særlig vandring til bl.a. Hald Slots ruin og hør om Niels Bugges borg, Jørgen Friis og reformationen og meget mere. Turen kræver fornuftigt fodtøj og er ikke handicapvenlig. 

Mere info om guidede ture på De fem Halder finder du på siden Guidede ture i Viborg


Om De fem Halder

Som et absolut højdepunkt på Hærvejsruten gennem Jylland og som en enestående natur- og kulturhistorisk perle mellem Dollerup Bakker og Viborg ligger området De fem Halder på vestsiden af Hald Sø. De fem Halder er betegnelsen for det smukke natur- og kulturlandskab, der i dag har Hald Hovedgaard som sit omdrejningspunkt, og som rummer en række synlige og tilgængelige ruiner og spor i landskabet fra 800 års aktiviteter og påvirkninger fra danmarkshistoriske begivenheder.

NAVNET

Navnet ”De fem Halder” er en ældre betegnelse skabt i folkemunde med henvisning til en nu forældet opfattelse af, at herresædet Hald har haft fem forskellige placeringer gennem dets ca. 800-årige eksistens.


PROJEKTET

Fra begyndelsen af 2010’erne fik De fem Hald’er imidlertid en mere institutionel karakter. En vision om at revitalisere herregården Hald Hovedgaards park, skov og landskab skabtes af private initiativtagere og løftedes siden af Naturstyrelsen, der ejer området, og Viborg Kommune. Projektet De fem Halder modtog i 2015 en generøs bevilling på 50 mio. kroner fra A. P. Møller Fonden til at renovere og tilgængeliggøre det unikke natur- og kulturområde. Partnere i projektet er Slots- og Kulturstyrelsen, A. P. Møller Fonden, støtteforeningen De fem Hald’er foruden Naturstyrelsen og Viborg Kommune.


Projektet er på vej til at være gennemført og forventes at åbne endeligt for offentligheden medio 2020. Renovering, tilgængeliggørelse og forskønnelse gennemføres af arkitektfirmaet Erik Brandt Dam, der blev udvalgt efter konkurrence i 2016.


VIBORG MUSEUMS DEL I PROJEKTET

Viborg Museum har som en del af projektet gennemført omfattende arkæologiske undersøgelser i 2018-2020, der har ændret på hele forståelsen af områdets spændende og dramatiske historie.


De fem Halder rummer således høje natur- og kulturhistoriske kvaliteter, som nu på sublim vis bliver fremhævet i kraft af arkitekt Erik Brandt Dams visionære projekt. Samtidig er der blevet tilvejebragt ny og spændende viden om områdets 800-årige historie, som kan bringes i spil i nye og kvalitetsfyldte formidlingsformer og få en natur- og kulturoplevelse til at gå op i en højere enhed.