DE FEM HALDER

- en gåtur gennem 800 års danmarkshistorie


De fem Halder

Borgruiner, herregårdsmiljø og et stykke af Danmarks smukkeste natur. De fem Halder er det perfekte udflugtsmål for hele familien.

I september 2022 åbner De fem Halder efter en omfattende renovering, for at fremhæve historien om magtkampe, stridigheder, belejringer og dagliglivet mellem konger, adelsmænd og kirkens folk. Området er åbent for, at man allerede nu kan opleve mange af de færdige resultater af det store renoveringsprojekt. Besøg blandt andet herregårdsparken, den historiske legeplads og meget mere. Det er også muligt at få en guide til at give jeres gruppe en helt særlig oplevelse. 

Læs mere og book en guide her.


OM DE FEM HALDER

Som et absolut højdepunkt på Hærvejsruten gennem Jylland og som en enestående natur- og kulturhistorisk perle mellem Dollerup Bakker og Viborg ligger området De fem Halder på vestsiden af Hald Sø. De fem Halder er betegnelsen for det smukke natur- og kulturlandskab, der i dag har Hald Hovedgaard som sit omdrejningspunkt, og som rummer en række synlige og tilgængelige ruiner og spor i landskabet fra 800 års aktiviteter og påvirkninger fra danmarkshistoriske begivenheder.

NAVNET

Navnet ”De fem Halder” er en ældre betegnelse skabt i folkemunde med henvisning til en nu forældet opfattelse af, at herresædet Hald har haft fem forskellige placeringer gennem dets ca. 800-årige eksistens.


PROJEKTET

Fra begyndelsen af 2010’erne fik De fem Hald’er imidlertid en mere institutionel karakter. En vision om at revitalisere herregården Hald Hovedgaards park, skov og landskab skabtes af private initiativtagere og løftedes siden af Naturstyrelsen, der ejer området, og Viborg Kommune. Projektet De fem Halder modtog i 2015 en generøs bevilling på 50 mio. kroner fra A. P. Møller Fonden til at renovere og tilgængeliggøre det unikke natur- og kulturområde. Partnere i projektet er Slots- og Kulturstyrelsen, A. P. Møller Fonden, støtteforeningen De fem Hald’er foruden Naturstyrelsen og Viborg Kommune.

Renovering, tilgængeliggørelse og forskønnelse gennemføres af arkitektfirmaet Erik Brandt Dam, der blev udvalgt efter konkurrence i 2016.


VIBORG MUSEUMS DEL I PROJEKTET

Viborg Museum har som en del af projektet gennemført omfattende arkæologiske undersøgelser i 2018-2020, der har ændret på hele forståelsen af områdets spændende og dramatiske historie.


De fem Halder rummer således høje natur- og kulturhistoriske kvaliteter, som nu på sublim vis bliver fremhævet i kraft af arkitekt Erik Brandt Dams visionære projekt. Samtidig er der blevet tilvejebragt ny og spændende viden om områdets 800-årige historie, som kan bringes i spil i nye og kvalitetsfyldte formidlingsformer og få en natur- og kulturoplevelse til at gå op i en højere enhed.

 

Maagaardphotos-5517.jpg