Mønt og magt
Hvordan udviklede brugen af mønt sig i Danmark i første halvdel af middelalderen (1074-1241)? Og hvilke kræfter stod bag den udvikling? De centrale spørgsmål og flere til får du svar på i denne aftens foredrag om mønt, magt og meget mere. Det er museumsinspektør Thomas Guntzelnick Poulsen, der dykker ned i den interessante mønthistorie. Kongemagten spillede helt fra slutningen af 1000-tallet en afgørende rolle i Danmark. Men meget tidligt kom kirken også på banen med dens økonomiske interesser i, at brugen af mønt skulle rulles ud til hele samfundet. Udviklingen af Danmarks købstæder spillede også en stor rolle, ligesom en mere formaliseret idé om ejerskab af jord havde stor betydning for mønthistorien. Navnlig i 1200-tallet tog udviklingen fart, og brugen af mønt spredtes til størstedelen af samfundet.
Foredraget er arrangeret af Viborg Museumsforening og støttet af Folkeuniversitets Komitéstyrelse og Kulturelt Samråd, Viborg Kommune
HVORNÅR: 29. januar 2025 kl. 19
HVEM: Museumsinspektør ph.d. Thomas Guntzelnick Poulsen, Museum Østjylland
HVOR: Sortebrødrehus St. Sct. Mikkels Gade 12, 8800 Viborg
PRIS: 75 kr.
Heksejagt
Christian 4. er en af danmarkshistoriens mest kendte – og omstridte – konger.
Han er kendt som renæssancekongen, der gav København smukke bygningsværker som Rundetårn og Børsen, men også som den politiske fantast, der kørte rigets finanser i sænk i Trediveårskrigen. Og så er han blevet kaldt Heksejægerkongen, fordi han aktivt blandede sig i flere processer mod formodede hekse. I foredraget skal vi høre om nogle af de kendte sager, ikke mindst den voldsomme sag fra Rosborg uden for Viborg, for at prøve at forstå, hvilken rolle Christian 4. spillede i sagerne, men også hvorfor han fandt det vigtigt som konge at engagere sig?
Foredraget er arrangeret af Viborg Museum, med støtte fra Viborg Museumsforening og Kulturelt Samråd, Viborg Kommune
HVORNÅR: 5. februar 2025 kl. 19-21
HVEM: Professor ph.d. Louise Nyholm Kallestrup Syddansk Universitet
HVOR: Viborg Ungdomsskoles auditorium Reberbanen 13, 8800 Viborg
PRIS: 75 kr.
Bronzealderhøjenes mysterier
I løbet af den Nordiske Ældre Bronzealder, 1600-1100 f.Kr. opførtes inden for det nuværende danske område i omegnen af 40.000 gravhøje. Denne ekstraordinære præstation har skabt et af de tætteste højlandskaber i verden, hvor mindet om nære familiemedlemmer altid var synliggjort, hvor end man bevæger sig. Hver gravhøj fortæller historien om slægters samspil mellem de døde og de levende. Gravhøjene står som monumenter og repræsenteret eftermælet for de gravlagte og deres slægter. Men hvem blev begravet? Hvem stod bag? Hvad med gravhøjene fra tidligere perioder? Spørgsmålene indgår i et igangværende ph.d.-projekt, der skal belyse, hvordan samfundet i ældre bronzealder var organiseret. Foredraget er placeret halvvejs i forløbet med ph.d.-projektet, og vil derfor både rumme en præsentation af perioden og projektet samt fremsætte både spørgsmål og svar.
Foredraget er arrangeret af Viborg Museumsforening og Kulturelt Samråd, Viborg Kommune.
HBORNÅR: 26. februar 2025 kl. 19-21
HVEM: Museumsinspektør Casper Sørensen, Viborg Museum
HVOR: Sortebrødrehus, St. Sct. Mikkels Gade 12, 8800 Viborg
PRIS: 75 kr.
Da epidemier gik over i historien
Frem til slutningen af 1800-tallet var større og især mindre epidemier af smitsomme sygdomme en hyppigt tilbagevendende gæst i Danmark. Fra omkring 1890 begyndte der at blive færre epidemier. Det var der flere årsager til. Videnskabelige gennembrud og bedre hygiejne var blandt de væsentligste. Men en ny epidemilovgivning kom også til at spille en rolle. Med udgangspunkt i to lokale epidemier af tyfus og meningitis fra hhv. Kølsen og Tjele-området ser vi nærmere på, hvilke konsekvenser en epidemi havde for små landsbysamfund, og hvordan det gik det til, at epidemier gik over i historien.
Foredraget er arrangeret af Viborg Museum, med støtte fra Viborg Museumsforening og Kulturelt Samråd, Viborg Kommune.
HBORNÅR: 12. marts 2025 kl. 19-21
HVEM: Museumsinspektør Peter H. Iversen, Viborg Museum
HVOR: Viborg Ungdomsskoles auditorium Reberbanen 13, 8800 Viborg
PRIS: 75 kr.
Gyldne glimt fra fortiden
4.000 års historie gennem smukke genstande.
I de sidste 20 år er detektorhobbyen gået fra at være nichepræget til hvermandseje. Det afspejler sig også i det antal genstande, vi hvert år modtager på museerne. I Viborg er vi gået fra otte fund i 2004 til over 1000 fund i 2023. Men er det så ikke bare skattejagt? Nej, for ledsaget af præcis indmåling med en GPS eller den moderne smartphone, så har genstandene faktisk en kulturhistorisk udsagnsværdi, der kan bidrage til vores forståelse af kulturlandskabet og de samfund, der skabte dem.
Foredraget er arrangeret af Viborg Museumsforening og Kulturelt Samråd, Viborg Kommune.
HBORNÅR: 26. marts 2025 kl. 19-21
HVEM: Museumsinspektør Mikkel Kieldsen, Viborg Museum
HVOR: Sortebrødrehus, St. Sct. Mikkels Gade 12, 8800 Viborg
PRIS: 75 kr.