De mystiske stendyngegrave ved
Guldbækvej
Viborg Museum udgravede i 2022 42 af de mystiske stendyngegrave ved Guldbækvej, der har bidraget til forståelsen af denne type grave. Fundet kom i 2022 på Slots- og Kulturstyrelsens prestigefyldte Top 10 over arkæologiske fund. Foredraget vil komme ind på, hvordan gravenes sammensætning mellem mennesker, vogne, køer og flintøkser skal forstås, og hvordan de 5000 år gamle grave passer ind i et europæisk perspektiv.
HVORNÅR: 27. september kl. 19-21
HVEM: Museumsinspektør Casper Sørensen, Viborg Museum
HVOR: Sortebrødrehus, St. Sct. Mikkels Gade 12, 8800 Viborg
PRIS: 75 kr.

De første tekstiler
De ældste vævede stoffer, vi kender, er mere end 8.500 år gamle. De er fundet i Çatalhöyük i Tyrkiet. De repræsenterer et vigtigt led i en lang udvikling, der begynder med snore og reb, fortsætter med forskellige typer af net, flettede måtter og kurve, inden man fandt frem til en teknologi – væven - der gjorde det muligt at fremstille tøj, som vi kender det. Denne aften fortælles der om vejen frem mod vævekunsten.
HVORNÅR: 1. november 2023 kl. 19-21
HVEM: Professor emerita Lise Bender Jørgensen Norges Teknisk-Naturvitenskapelige Universitet
HVOR: Sortebrødrehus, St. Sct. Mikkels Gade 12, 8800 Viborg
PRIS: 75 kr.

Byens væsen og byens identitet i middelalderen
Mange tænker næppe videre over motivet på Viborg Kommunes byvåben, som viser to rådmænd, der sidder på fornemme stole og overvejer en sag. Men motivet fortæller historie. Et tilsvarende motiv findes også på Viborgs ældste bysegl fra midten af 1200-tallet. På dette tidspunkt trådte mange danske byer frem som relativt selvstændige enheder med råd, borgmester og bysegl. Baggrunden finder man i den særlige byidentitet, som spirede frem i løbet af 1000-1100-1200-tallet.
I foredraget vil du få et indblik i tidens bydannelse, byudvikling og udviklingen af bykultur, der gjorde byens indbyggere og deres fællesskaber til noget særligt.
HVORNÅR: 22. november 2023 kl. 19-21
HVEM: Museumsinspektør Lars Agersnap Larsen, Viborg Museum
HVOR: Sortebrødrehus, St. Sct. Mikkels Gade 12, 8800 Viborg
PRIS: 75 kr.

Se min kjole, den er rød...
Hammerum-pigen og jernalderens tekstiler
I 1993 gjorde arkæologerne fra Museum Midtjylland et fantastisk fund. Ved anlæggelsen af en ny vej blev der fundet syv jordfæstegrave, hvor flere af gravene viste sig at være sensationelle. Det var især Hammerum-pigens grav, som indeholdt velbevarede tekstiler, samt grav 8, der indeholdt et velbevaret trætrug. Bevaring af tekstiler sker kun yderst sjældent. Denne aften vil Constanze Rassmann fortælle om forfængelige jernaldermennesker og det kæmpe tværfaglige samarbejde, som vores viden baserer sig på.
HVORNÅR: 29. november 2023 kl. 19
HVEM: Afdelingsleder og Forskningschef, ph.d. Constanze Rassmann, Museum Midtjylland
HVOR: Sortebrødrehus, St. Sct. Mikkels Gade 12, 8800 Viborg
PRIS: 75 kr.

Da Viborg vandt verden
Kom og hør historien om en middelmådig provinsklub, der endte med sætte Viborg på det europæiske håndboldlandkort. En visionær formand og tre lokale erhvervsfolk satte gang i udviklingen, der gjorde Viborg til den første og største professionelle håndboldklub i Danmark. De allerstørste stjerner i verden trak den grønne trøje over hovedet, de største arenaer blev fyldt med tusindvis af tilskuere – og døren til pokalskabet blev åbnet igen og igen.
Mød den erfarne sportskommentator Jens Ole Sørensen, der har fulgt Viborg Håndbold Klub siden 1980’erne og fortæller om dens succes. Men under den gyldne overflade var der også en anden virkelighed. Den evige jagt på succes havde en pris og efter to årtier med guld og pokaler i metermål, var kassen tom – og lidt til.
HVORNÅR: 11. januar 2024 kl. 19
HVEM: Sportskommentator og journalist Jens Ole Sørensen
HVOR: BDO Lounge, Tingvej 7, 2. sal, 8800 Viborg
PRIS: 75 kr.

Jyske Lov
Lige siden Jyske Lov blev nedskrevet i 1241, har ordene ”Med lov skal land bygges” stået som et ideal for en samfundsindretning, hvor folket fulgte loven, og enhver kunne få sin ret. Jyske Lov, der var én af flere såkaldte landskabslove fra 1200-tallet, indledes med en fortale, der fortæller, hvorfor der i et samfund er brug for love og regler, og hvorfor disse skal være almengyldige. Derefter opstiller den i tre bøger de grundlæggende regler for menneskers samvær og retssystemets funktionalitet. Loven giver os en unik indsigt i, hvad der optog forskellige interessenter i 1200-tallets Danmark, og hvordan de forestillede sig, at samfundet skulle blive mere retfærdigt – men den åbner også op for mange spørgsmål. Foredraget tager os med ind i retshistorikerens værksted og middelalderens retsverden, der var under markant forvandling i 1200-tallet.
HVORNÅR: 17. januar 2024 kl. 19
HVEM: Professor, ph.d. Per Andersen, Juridisk Institut, Syddansk Universitet
HVOR: Viborg Ungdomsskole, Reberbanen 13, 8800 Viborg
PRIS: 75 kr.

De overlevende – naturkatastrofen i 536 e.Kr.
536 e.Kr. markerer begyndelsen på en vanskelig periode for mennesker på store dele af den nordlige halvkugle. En række voldsomme vulkanudbrud skabte en mindre istid, der varede helt frem til midten af 600-årene. En umiddelbar konsekvens var en række af de meget omfattende og hyppige guldofringer, som vi netop kender fra den periode. Foredraget vil berette om samfundsudviklingen op til, konsekvenserne af naturkatastrofen, og med fokus på Sydvestjylland se nærmere på dem, der overlevede og førte samfundet videre.
HVORNÅR: 31. januar 2024 kl. 19-21
HVEM: Museumsinspektør Claus Feveile, Sydvestjyske Museer
HVOR: Sortebrødrehus, St. Sct. Mikkels Gade 12, 8800 Viborg
PRIS: 75 kr.

Det sidste kongemord - 1286
Mordet på kong Erik Klipping i Finderup i 1286 har lige siden mordnatten fascineret os. Hvem myrdede kongen og hvorfor? I en ny bog, Det sidste kongemord – 1286, tager Thomas Heebøll-Holm et friskt blik på mordet. I foredraget vil han behandle, hvorfor kongen blev myrdet, og ikke mindst hvilke konsekvenser, det fik for Danmark. Vi skal omkring de mistænkte, den europæiske politiske samtid, og hvad et kongemord betød i middelalderen.
HVORNÅR: 7. februar 2024 kl. 19
HVEM: Ph.d i historie Thomas Heebøll-Holm Syddansk Universitet
HVOR: Viborg Ungdomsskole, Reberbanen 13, 8800 Viborg
PRIS: 75 kr.
Billede: Maleri af Otte Bache, 1882,
Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot.

Sidste nyt fra De fem Halder
Få steder i Danmark kan du opleve noget lignende – tre voldsteder og to herregårdspladser i slentreafstand og så ovenikøbet i et utroligt spændende og smukt naturområde. I aftenens foredrag fortæller middelalderarkæolog Jesper Hjermind sidste nyt om borge og herresæder, riddere og herremænd, bønder og borgknægte, krydret med utallige billeder. Der indflettes også fortællinger om det store arbejde, der nu har gjort området til et skattet og velbesøgt udflugtsmål.
HVORNÅR: 28. februar 2024 kl. 19-21
HVEM: Middelalderarkæolog Jesper Hjermind
HVOR: Sortebrødrehus, St. Sct. Mikkels Gade 12, 8800 Viborg
PRIS: 75 kr.

Vindelev-skatten - Odin og hans mænd
Et stort guldfund fra Vindelev har givet anledning til nyfortolkninger af jernalderen. Nye runer har afsløret, at de fundne guldstykker indgik i en kompleks sammenhæng, hvor krigsherren eller kongen brugte guldet til at vise, hvem han var. Det er dog en gåde, hvorfor nogle af stykkerne er bevidst ødelagte. Alle er nedlagt i begyndelsen af 500-tallet, hvor andre kilder beretter om vulkanske katastrofer og pest. Foredraget ser på en mulig sammenhæng.
HBORNÅR: 13. marts 2024 kl. 19-21
HVEM: Forskningschef, ph.d. Mads Ravn, Vejlemuseerne
HVOR: Sortebrødrehus, St. Sct. Mikkels Gade 12, 8800 Viborg
PRIS: 75 kr.
