Kabelmester, elinstallatør
Født: 26-02-1893 — Død: 01-05-1961

Aage Andersen blev af sin samtid beskrevet som én af Viborgs travleste mænd. Dag og nat, hverdag og helligdag skulle man tage sig i agt for, at han kunne komme susende gennem gaderne i sit automobil eller – som under Besættelsen – på cykel. Men der var altid fart på.

Årsagen til Aages travlhed lå i hans arbejde. I 40 år var han nemlig kabelmester ved Viborg elektricitetsværk, og det var ham, der måtte rykke ud, når en sikring sprang eller elektriciteten svigtede rundt om i byen.

Viborgs trofaste kabelmester var oprindeligt fynbo. Han blev født i Assens i vinteren 1893 og tog sin installatør-uddannelse i en virksomhed i Nr. Aaby. Herefter opholdt han sig nogle år i udlandet, hvor han videreuddannede sig og samlede erfaring med installation af elektriciteten, som jo endnu var i sin barndom. I 1919 kom han til Viborg, hvor han skulle tilbringe de næste mange år af sit liv.

De første par måneder i domkirkebyen var Aage Andersen beskæftiget hos Chr. Hansen Taul. Kort tid efter ankomsten til Viborg blev stillingen som kabelmester på Viborg elektricitetsværk imidlertid ledig. Aage søgte stillingen og fik den. Hans opgave blev nu døgnet rundt at sørge for at Viborgs elektricitetsforsyning fungerede, som den skulle. Sprang en sikring eller et kabel, eller skete der andre uheld med elektriciteten et sted i byen, skulle kabelmester Andersen være på pletten med det samme for at udbedre skaden.

Derfor slap kabelmesteren øjeblikkeligt havearbejdet og de elskede akvariefisk derhjemme for at farte hele byen igennem, når de elektriske ledninger drillede. Aage Andersen kom på den måde til at stifte bekendtskab med stort set hver eneste af byens gader, og der var næppe nogen anden, der kom så vidt omkring i byen som han.

Oftest foregik dette i bil, og viborgenserne lærte hurtigt at vare sig for at blive spiddet af vognens skydestige, når den travle kabelmester kom susende i svingene. Under tyskernes besættelse med de vanskelige forsyningsforhold foregik udrykningerne i mange tilfælde på cykel, men i anerkendelse af elektricitetsforsyningens vigtighed havde kabelmesterens bil dog også mulighed for at køre på gas fra kloakrensningsanlægget ved Søndersø.

Som nævnt nåede Aage Andersen at virke som Viborg elektricitetsværks kabelmester i 40 år og blev således kendt af mange af byens indbyggere, når han kom rundt i Viborg for at bringe strømmen til live igen. I en årrække havde han også kontakt med den næste generation af elektrikere, da han tillige var lærer ved Viborg Tekniske skole.

Af Mikkel Kirkedahl Lysholm Nielsen

Kilder

Personarkiv, Viborg lokalhistoriske arkiv.

Viborg Stifts Folkeblad 25. feb. 1943

Viborg Stifts Tidende 23. sep. 1944

Viborg Stifts Folkeblad 29. sep. 1944

Viborg Stifts Folkeblad 25. feb. 1953

Viborg Stifts Folkeblad 2. maj 1961

Viborg Stifts Tidende 3. maj 1961

Billede til venstre: Kabelmester ved Viborg Elektricitetsværk Aage Andersen og fru Astrid, 1942.