Maler, lærer, museumsinspektør, forfatter
Født: 12-11-1915 — Død: 25-10-1986

Harald Ditzel voksede op i Aalborg og blev uddannet lærer på Ranum Seminarium. Han var en stor kunstelsker, og da de musiske fag vandt ind i undervisningen, blev han derved en højt elsket og re-spekteret lærer. I 1962 begyndte han ved siden af lærergerningen at arbejde på Skovgaard Museet, og få år senere blev han leder på fuld tid.

Ditzel fik et indgående kendskab til Skovgaard-slægten og fik organiseret den store, men uoverskuelige samling af værker, ligesom han i begyndelsen af 1980’erne fik flyttet samlingen til museets nuværende placering.

Harald Ditzel var også selv udøvende kunstner. Udover den række af kunsthistoriske bøger og artikler han udgav om især Joakim Skovgaard, skrev han også digte og udstillede på maleriudstillinger. Han fik sin debut som maler på efterårsudstillingen i 1944, og han udstillede bl.a. på museer i Århus og Randers.

Privat blev Harald Ditzel i 1941 gift med kvinde- og fredsforkæmperen Meta Ditzel, og de arbejdede begge aktivt i Dansk Kvindesamfund. Harald Ditzel var også en aktiv atletikudøver og opnåede i den forbindelse at blive jysk mester to gange samt vinde 18 klubmesterskaber.

 

Af Mikkel Kirkedahl Lysholm Nielsen

Kilder

Personarkiv, Viborg Lokalhistoriske Arkiv