… og en skat under Finderup kirke

Martin Mikkelsen, Viborg, fortæller:

Jeg husker, da jeg som barn, først hørte om dette lyssky broderskab dybt nede fra Viborgs historie. Året var så vidt jeg husker 1962, og jeg var otte år. Det var en mand, ved navn Niels Christensen, jeg kendte fra byen Finderup, lige udenfor Viborg, der nok bedst er kendt som stedet hvor Kong Erik Klipping blev myrdet.

Niels fortalte mig om dette broderskab, Sangréal Ordenen, der havde levet en lyssky tilværelse op gennem Viborgs historie. Angiveligt havde de været oprørere, der var imod de gejstliges privilegier og endeligt greb politisk ind under Grevens Fejde og tog parti for Skipper Clement, der som bekendt tabte borgerkrigen.

Efter dette nederlag gik broderskabet under jorden, og ifølge Niels vendte de tilbage til deres vigtigste opgave, nemlig at vogte en ukendt skat. Skatten, fortalte han, var gemt i Finderup, men ingen vidste selvfølgelig hvor.

Jeg husker tydeligt hvordan jeg og min kammerat Peter gik på jagt efter skatten. Men vi fandt, ikke overraskende, intet.

Der gik nogle år, og som 15-årig tjente jeg nogle håndører på Anexgården i Finderup lige overfor kirken, som jeg i mine skattejagt lege havde været interesseret i. Da jeg en dag spurgte en af karlene, om han havde hørt om broderskabet, sagde han ”JA”, og at det ikke var noget, der måtte snakkes højt om på gården. Da jeg spurgte hvorfor, nikkede han mod stuehuset. Han mente, at Niels Nielsen var med i broderskabet.

Jeg har aldrig fundet ud af, om noget af alt dette var rigtigt, men jeg husker myten om Sangréal Ordenen.

 

Billede til venstre: Mindestenen ved Finderup.