Oskar Hald blev en rigtig viborgenser, selvom han oprindeligt var fra Vejle, hvor han også stod i lære som apoteker. Som nyuddannet cand. pharm tog han i 1928 til Viborg, hvor han blev ansat på Hjultorvets apotek. Her arbejde han i fem år.

I 1933 blev han ansat på Svaneapoteket, hvor han blev provisor – dvs. apotekerens førstehjælper. Oskar Hald var ansat på Svaneapoteket fra 1933 til 1970. På den måde gennemgik han udviklingen fra apotekernes udlevering af de håndtrillede og lokalt fremstillede piller til medicinalvirksomhedernes præfabrikerede varer.

I de 37 år Oskar Hald stod ved skranken i Svaneapoteket på Nytorv, lærte viborgenserne ham at kende som en flink og hjælpsom mand. Han var også meget udadvendt og deltog i en række sociale aktiviteter i byen.

I mange år fornøjede han byens borgere som Børnehjælpsdagens lirekassemand. Han var også en aktiv frimærkesamler, havde et eksemplar af samtlige danske frimærker og blev derfor formand for byens filatelistklub. Hald engagerede sig også i hjemmeværnet og Røde Kors og fik i 1947 Røde Kors-medaljen for sit arbejde.

Af Mikkel Kirkedahl Lysholm Nielsen

 

Kilder

Personarkiv, Viborg Lokalhistoriske Arkiv