Købmand, Direktør for bryggeriet Odin, Statsautoriseret vejer og måler
Født: 04-01-1886 — Død: 1-02-1941

Peter Hviid kom til Viborg som ung uddannet købmand. Han fik i første omgang ansættelse hos købmand Meineche i Sct. Mathias Gade 50. Meineche solgte imidlertid forretningen, og Hviid tog et par år til København. Da Meineches efterfølger i Sct. Mathias Gade satte købmandsforretningen til salg i 1911, vendte Peter Hviid tilbage for at overtage den.

I 1923 døde C. E. Pehrsson, der i mange år havde været direktør for bryggeriet Odin. Denne stilling var nu derfor pludselig ledig, og Peter Hviid søgte den. Den 14. juni blev det meddelt, at Peter Hviid havde fået stillingen som merkantil direktør, mens brygmester Otto Dræbel var blevet direktør for produktionen.

Peter Hviid var i sin nye stilling kommet på en svær opgave. Odins økonomi var dårlig, for københavnske storaktionærer havde i årene forinden trukket mange penge ud af virksomheden, der ikke var blevet fornyet i tilstrækkelig grad. Hviid fik derfor 16 hårde år med en del modgang som direktør for bryggeriet. Fra 1923 til 1934 sad Hviid tillige i bestyrelsen for Viborg Handelsstandsforening.

I 1939 måtte Peter Hviid kaste håndklædet i ringen og fratræde direktørstillingen. Det lykkedes ham en kort stund at blive kongelig vejer og måler i Viborg samtidigt med, at han forpagtede Rutebilstationens restaurant. Arbejdet med vejning blev særligt omfattende under Besættelsen, da der nu kom mere godsbefordring og flere læs tørv forbi vægten. Hviid blev imidlertid ramt af sygdom og døde 56 år gammel den 19. februar 1941.

Af Mikkel Kirkedahl Lysholm Nielsen

Kilder

Personarkiv, Viborg Lokalhistoriske Arkiv