Jensenius Jacobsen blev født i Sct. Mogens Gade som søn af en karetmager, der boede i det gamle hus, der nu står i Viborg Stiftsmuseums have. Han kom i lære hos en anden af gadens håndværksmestre og blev uddannet som maler.

Jensenius Jacobsen havde kunstneriske evner og opholdt sig i 1903 en tid på kunstakademiet i København. Han valgte dog at gå håndværksvejen og drog på valsen. Han travede masser af mil på de tyske landeveje, nød naturens skønhed og glædede sig kammeratskabet, som håndværkssvendene oplevede det på valsen i årene før den første verdenskrig.

Da han kom tilbage til Danmark var han igen på kunstakademiet i en periode, men han vendte tilbage til Viborg som malersvend og nedsatte sig i 1913 som malermester.

Men det kunstnerisk kunne han dog ikke slippe. Ved enhver lejlighed arbejdede han ved sit staffeli, mest med akvareller, men også med oliemaleri. Han tog mod bestillinger, han malede for Hedeselskabet og Viborg Teater, og da han til sidst ikke kunne have alle sine billeder hjemme, holdt han en stor salgsudstilling på Preislers hotel.

Hans billeder glædede hans bysbørn, også når de kom som forsider på hæftet Jul i Viborg eller fulgte med som bilag til det store hæfte, som udkom i årene omkring 1930.

I 1980 lavede Stiftsmuseet, Lokalhistorisk Arkiv og Turistforeningen i fællesskab en udstilling af Jensenius Jacobsens kunst, hvortil de bad folk om at udlåne deres billeder. Der blev afleveret mange billeder og lavet en fortegnelse over dem, og det blev klart for arrangørerne, at hans billeder var til stor glæde for ejerne, hvoraf mange kun med betænkelighed udlånte deres billeder.

Af Svend Korup

Litteratur

Arne Lilholt: Kan De Huske – ? Viborg 1980.

Helmuth Spanggaard: Viborg By og Rgn. Før & Nu, bind X. Viborg 2005.

Viborg Stifts Folkeblad, den 20. december 1943.

Viborg Stifts Folkeblad, den 25. oktober 1955.