Navngivet i 1897. Den nye banegård var blevet flyttet fra bredden af Søndersø til Jernbanegade i 1896 og den brede gade fik efterhånden et sammenhængende etagebyggeri. Ejendommene blev udført i historiske stilarter med karnapper og tårne og pyntelige facader. I området mellem Jernbanegade, Dumpen og Toldbodgade voksede et industrikvarter op: svineslagteri, fabrikker, telegraf- og telefonstation, fra 1907 elektricitetsværk og det nye gasværk, selv det nye amts- og bysygehus fra 1889 lå i området.

Sct. Mathias Port blev trafikcentrum. Gaden fik også et par hoteller: Jernbanehotellet og Hotel Royal og senere åbnede danserestauranten Apollo. I 1968 indviede KFUM og K en stor nybygning i Jernbanegade, hvor det kristne ungdomsarbejde, også FDF/FPF, skulle have fælles mødested. Bygningen rummede desuden 66 kollegieværelser samt restaurant og cafeteria i stueetagen, men det gik ikke så godt og i 1978 blev bygningen solgt.
I 2004 blev Jernbanegade renoveret og efter flere måneders arbejde blev den nyrenoverede gade indviet fredag den 22. oktober 2004.