På kongehyldningsmonumentet, der står på Margretheplænen nord for Gammeltorv (Domkirkepladsen) i Viborg, er afbilledet dronning Margrete 1. og hendes nevø, den senere kong Erik af Pommern.

Monumentet er udført af billedhugger Axel Poulsen og blev afsløret den 22. april 1965. Tilstede var Frederik 9. og kronprinsesse Margrethe.

Inskriptionen lyder: Viborg Landsting Jyllands Kongehyldningssted gennem mere end seks århundreder.

Viborg spillede i middelalderen  og renæssancen en fremtrædende rolle i forbindelse med kongevalg og den efterfølgende hyldning, idet det var på landstinget i Viborg, valghandlingen først skulle finde sted, fulgt af landstingene i Lund og Ringsted.

Stedet for placeringen af monumentet har dog ikke spillet nogen rolle i forbindelse med kongevalg og hyldning, da det fra middelalderen og frem til 1800-tallet var en baggård i en tæt bebyggelse mellem Gammeltorv og Gråbrødre Kirke Stræde.

Hvor kongehyldningerne fandt sted i Viborg er usikkert frem til 1584, hvor Nytorv anlægges på den tidligere Sct. Hans kirke og kirkegård  umiddelbart forud for hyldningen af den 7-ørige prins Christian, den senere Christian 4.