Nytårstorsken - Viborg Museum

Nytårstorsken

Torsken på middagsbordet nytårsaften er en gammel tradition. I middelalderen var fisk en fastespise. Da adventstiden var en faste- og bodstid, fik fisken også en naturlig placering på menuen her. I 1700- og 1800-årene begynder folk imidlertid at spise fisk nytårsaften eller nytårsdag, måske som en modvægt til al den fede julemad, uden at der skal lægges katolske over- eller undertoner i det.

Mange viborgensere har købt deres nytårtorsk ved fiskeboderne på Nytorv. Her stod Thinne Mikkelsen, Viborgs sidestykke til de berømte fiskekoner i København. Fru Mikkelsen var kendt for sit gode humør samt en imponerende evne til at falbyde og afsætte sine varer.

Thinne Mikkelsen var datter af Anders Kjær. I en menneskealder stod Anders bag fiskekasserne på Nytorv sammen med sin hustru og datter. Familien var kendt af gud og hvermand som Silde-Kjærs. Foruden at handle på torvet kørte Silde-Kjærs også rundt i byen og solgte fisk fra en lille trækvogn. De havde en fast kundekreds af husmødre, der fik leveret fisken ved hoveddøren. Se, det var service. I dag er det blevet noget mere besværlig at finde friske fisk i den gamle stiftsstad, og mange må her til nytår nøjes med den frosne torsk fra supermarkedets køledisk.

 

Foto: Viborg Lokalhistorisk Arkiv.