Paludan, Aage - Viborg Museum

Paludan, Aage

Arkitekt og murermester
Født: 15-01-1881 — Død: 10-12-1951

Aage Paludan tog præliminæreksamen fra Viborg katedralskole, inden han blev udlært som murer hos murermester Jespersen i Viborg. Efter husbygningseksamen fra Aarhus Tekniske Skole i 1901 arbejdede han tre år som murersvend i København og blev murermester i Brabrand, inden han i 1906 løste borgerskab som murermester og arkitekt i Viborg.

Aage Paludan arbejdede hele livet som murermester, tog selv del i arbejdet og gik med på stilladserne, når murene skulle rejses. Kort før sin død havde han entreprisen på Viborg Boligselskabs store byggeri i Digterparken.

Men ikke mindst satte han sit præg på Viborg i gennem de mange bygninger, som han tegnede, både forretningsejendomme og private villaer. Han tegnede og byggede ejendommene på Volden, villaer på Klostertoften og ved Nørresøs østside.

Større byggerier var fabrikant og Fordforhandler Philipsens værksteds- og forretningsbygning på Vesterbrogade, afholdsforeningens alderdomshjem i Toldbodgade og ”Skansen”, den store udlejningsejendom i Sct. Mogens Port. Aage Paludans største arbejde blev dog opførelsen af Fredensgade, hvor alle husene er tegnet af ham. Han skabte her et gadeparti, hvis bugtede linieføring vandt almindelig anerkendelse.

Fredensgade blev en af landets smukkeste byggeforeningsgader med de smukke huse og de hyggelige forhaver. Aage Paludan påtog sig ingen offentlige hverv, men han var aktiv i foreningslivet både i Arbejderforeningen, i Borger- og Håndværkerforeningen og i Viborg Skydeselskab.

af Svend Korup.

Litteratur

Personarkivet på Viborg Lokalhistorisk Arkiv.

Viborgs historie 2, Viborg kommune 1999.