På Titanics 2. klasse

Hvordan var det så at være 2. klasses passager ombord på ”Titanic”? Det var den rene luksus! Selskabets erklærede politik var ikke at sætte ny fartrekord, dette kunne simpelthen ikke lade sig gøre med ”Titanic’s” dampmaskiner, men derimod at yde den allerbedste komfort for både 1., 2. og 3. klasse. Læs blot hvad Joachim Prahl, White Star Lines generalagent i Danmark fik trykt i sin reklamebrochure i 1912:

”ANDEN KAHYTS SOVEKAHYTTER. Den største Del af disse Værelser er anbragt på samme Dæk som Spisesalonen og efter det velkendte Tandemsystem, hvorved der sikres Dagslys til hver Kahyt; Kahytterne er hvidlakerede og har Maghoni Møbler betrukket med Plys og Linoleum paa Gulvet.


ANDEN KAHYTS SPISESALON er beliggende på Salondækket, på samme Dæk som 1ste Klasses Spisesalon. Den er 71 Fod lang og strækker sig over Skibets fulde Bredde og den er en pragtfuld Sal med usædvanlige store dobbelte Svingvinduer. Panelerne i denne Sal er udført i Eg og Tegningerne er taget efter Paneler fra den første Del af det 17tende Aarhundrede med Detailler fra en noget senere Periode. En smuk Skænk forsynet med udskaarne Skabe optager den bagerste Vægs fulde Længde. På den forreste Væg findes Piano i Midten udført efter særlig Tegning; Møblerne er af Mahogni med rødt Læderbetræk, og Gulvet er belagt med smukt Linoleum.


ANDEN KAHYTS FORRESTE ENTRÈ OG TRAPPE er også smukt af Eg. Trappen er en af Skibets Seværdigheder, da den strækker sig gennem syv Dæk. I midten af Trappen er anbragt en Elevator, som går gennem seks Dæk. ANDEN KAHYTS PROMENADEDÆK. Det er overflødigt at bemærke, at den Plads, der er indrettet til den 2den Kahyts Promenadedæk i dette Skib, er ualmindeligt rummelig, og den overdækkede Promenade er enestående og vil tilfulde blive værdsat af Passagerne.


ANDEN KAHYTS BIBLIOTEK er også en pragtfuld Sal med smukt udskårne Paneler af Morbær-Figentræ, Fodpanelerne er af Mahogni med Gobelinsbetræk. En stor Reol på den forreste Væg; de store dobbelte Vinduer med Silkegardiner og det smukke Wilton Tæppe fuldender Værelsets hyggelige – ja luksuriøse Udseende.


ANDEN KAHYTS RYGESALON. I dette Værelse er Udstyrelsen holdt i en Variation af Ludvig XVI Stil; Panelerne og Fodpanelerne er af rigt udskåret Eg; Møblerne af Eg er betrukket af mørkegråt Maroquin og Gulvet er belagt med smukt Linoleum.”

Det var i disse luksuriøse omgivelser Hans Givard oplevede ”Titanic’s” jomfrurejse. Da skibet havde været fire dage til havs, mødte det den første is, og kort før midnat ramte det isbjerget. Vi ved jo af gode grunde ikke, hvordan Hans Givard oplevede de sidste timer ombord på ”Titanic”.

Sikkert er det, at han er blevet overrasket. Han nåede nemlig ikke at få sine strømper på, hvilket kunne tyde på, at han har måttet klæde sig på med lynets hast. Da han endelig kom op på dækket var det for at opdage, ligesom hundredvis af andre passagerer, at der ikke var plads i redningsbådene. Han fik en redningsvest på og endte i det iskolde hav, hvor han frøs ihjel.

 

Tekst: Jesper Hjermind

Du kan læse mere om Hans Givard og Titanic i artiklen “Nærmere Gud til dig” af Jesper Hjermind i Viborg Bogen 2002