Født: 30-04-1899 — Død: 27-04-1988

Der er sikkert ikke mange viborgensere, der tænker over det i dag, når de ser westernfilmen El Dorado fra 1966 med en stjerneparade af skuespillere anført af John Wayne, men i filmen spiller en dansker med rod i Viborg faktisk en stor rolle.

Manden, der er tale om, er Olaf Wieghorst, som blev født i Viborg den 30. april 1899. Faderen Karl Wieghorst var fotograf i byen og eksperimenterede også bl.a. med tegnefilm. Allerede i 1900 overlod faderen imidlertid sit atelier i Sct. Mathias Gade 19 til en fotograf ved navn Elmgaard. Herefter flyttede familien Wieghorst fra Viborg og endte til sidst i København. Her blev Olaf som niårig ansat som akrobat på Plænen i Tivoli. Olaf interesserede sig ligesom sin fader stærkt for heste, og han begyndte derfor at træne dressur og at male hestemotiver. Han fik et engagement som stuntrytter hos Cirkus Schumann og kom senere til Nordisk Films tegnestudier, hvor han raffinerede sin tegneteknik.

Som ganske ung blev Olaf Wieghorst kahytsdreng og havnede i 1918 på den måde i New York. Her forlod han passagerdamperen og blev kort efter en del af det beredne grænseværn ved den mexicanske grænse. I nogle år var han udstationeret i Texas, hvor han patruljerede i grænseområdet ved Rio Grande. Herefter fulgte endnu nogle år som vaskeægte cowboy inden han i 1924 blev ansat i det ridende politi i New York. Her blev han kendt som korpsets bedste rytter og fortsatte indtil sin pensionering i 1944. Herefter kom der for alvor fart i hans virke som maler.

I USA har mange kunstnere skildret livet i det Vilde Vesten i det 19. århundrede, da det er en væsentlig del af den nationale selvforståelse. Både i folkloristisk og kunstnerisk betydning har skildringerne af livet på prærien sat sit tydelige præg på amerikanerne. Olaf Wieghorsts eventyrlyst og fascination af heste førte naturligt hans motiver i retning af The Wild West og dets dramaer, og han blev efterhånden anerkendt som en af genrens allerstørste kunstnere.

I 1962 skænkede Olaf Wieghorst Blokhus-museet i Rebild et af sine malerier, hvoraf mange blev vurderet til at være flere millioner værd. I 1965 blev det rapporteret, at en privat samler købte to Wieghorst-malerier for en million dollars. I årenes løb modtog Wieghorst en række priser for sit virke som maler, og blandt de mere prominente samlere af hans værker kan nævnes de tidligere amerikanske præsidenter Ronald Reagan, Gerald Ford, Richard Nixon, Dwight Eisenhower, skuespillerne Bing Crosby, John Wayne, Burt Reynolds og Clint Eastwood. En række af Olaf Wieghorsts malerier kan ses her.

Olaf Wieghorst udfoldede sig ikke kun på sine egne lærreder, men blev også foreviget på film. I 1966 udgjorde en række af Wieghorsts farverige cowboy-billeder indledningssekvensen til Hollywood-instruktøren Howard Hawkes’ stjernespækkede western ”El Dorado”, hvori Olaf Wieghorst tilmed fik en mindre filmrolle. Han spillede den svenske våbensmed Larsen, som sælger en djævelsk kanon til karakteren Mississippi, som ellers kun indtil da optrådte som en yderst habil knivkaster. Wieghorst havde således en finger med i spillet både i storfilmens skuespil samt dens visuelle udtryk. Det var i øvrigt ikke første gang, at Olaf optrådte på det store lærred. Allerede i 1963 optrådte han i en film med skuespilleren – og vennen – John Wayne i hovedrollen. I filmen ”McLintock!” af Andrew McLaglen havde Wieghorst en mindre og ukrediteret rolle som kavallerisergent.

Af Mikkel Kirkedahl Lysholm Nielsen

Kilder:

www.wieghorstmuseum.org

www.imdb.com

Viborg Stifts Folkeblad 26. juli 1962

Jyllands Posten 21. februar 1984

Viborg Stifts Folkeblad 4. juli 1984

Information 4. januar 2008