Retsopgøret 1946 - 1950 - Viborg Museum

Derfor skal vi lære om kongen, kirken, loven, retten og demokratiet

Kongehyldning i 1584

Vi bliver klogere på Danmarks regeringsform og monarki i dag ved at lære om fortidens magtstrukturer. Ved at opleve historien og reflektere over den skaber vi grundlag for at træffe beslutninger om fremtidens monarki.

Retsopgøret 1946 - 1950

Vi tager retsstaten Danmark for givet, men den ændrer hele tiden karakter. Ved at formidle f.eks. retsopgøret – endda i selvsamme bygning hvor det fandt sted – bliver vi klogere på, hvordan retsstaten reagerer i ekstreme situationer. Og vi opbygger et grundlag f...

Retsopgøret 1946 - 1950


Kan man indføre dødsstraf med tilbagevirkende kraft? Kan dødsstraf forsvares? Hvad er et retssamfund, og hvad er ikke et retssamfund? Hvad ville vi i dag mene var en passende straf for de dømte under retsopgøret? Hvordan straffer vi i dag mennesker, der samarbejder med Danmarks fjender?

Vi tager retsstaten Danmark for givet, men den ændrer hele tiden karakter. Ved at formidle f.eks. retsopgøret – endda i selvsamme bygning hvor det fandt sted – bliver vi klogere på, hvordan retsstaten reagerer i ekstreme situationer. Og vi opbygger et grundlag for at vurdere, hvordan vi skal forholde os til retfærdighed nu og i fremtiden.

Ruderne var duggede, men nævningene kunne stadig ane Viborgs yndige dame - domkirken - stå urokkelig og majestætisk ude ved torvet. I otte timer havde de diskuteret og vurderet frem og tilbage. Skulle Gestapos hjælper og tolk Niels Riis fra Kolding dømmes til døden? Var hans ugerning af en sådan karakter, at han måtte lade livet herfor? To af mændene hvilede et øjeblik i vindueskarmen og kiggede søgende over på kirken. Men her var ingen hjælp eller trøst at hente. I dag var det ikke op til Vorherre at dømme over de levende. Det var op til dem.