Domkirkekvarteret i Viborg. Viborgs historiske centrum - Viborg Museum

Om Domkirkekvarteret

Mød Danmarkshistorien i Viborg

Guidede ture for grupper

Klassisk historisk byvandring med guide - få den helt store fortælling om Viborg.

Oplev Viborg på egen hånd

Tag familien med på en gåtur på egen hånd i det historiske Domkirkekvarter

Domkirkekvarteret i Viborg


Domkirkekvarteret er en attraktion i Viborgs historiske bymidte. Viborg har gennem 1.000 år været et mødested. Et mødested for mennesker, for magten og for historien.

Domkirkekvarteret er Viborgs hjerte. Her mærkes byens sjæl, puls og historie i blandt andet Domkirken, Skovgaard Museet, byrumsformidlingen, brostenene, adelsgårdene og de gamle gader. 

Viborgs historie er hele Danmarks historie og derfor vedkommende langt ud over Viborgegnens grænser. Her kan man træde ind i historien fra den første kongehyldning på Viborg Landsting i 1027 over reformationens danske afsæt i 1526 til Joakim Skovgaards kunstneriske hovedværk og udsmykningen af Viborg Domkirke fra 1901-1906.

Midt i Domkirkekvarteret opføres et nyt inddragende og interaktivt bymuseum - Museum Wibergis. Museet forventes at åbne til sommer 2025. 

Hvis du vil kende Danmarks historie, er der ingen vej uden om Viborg. Hvis du vil kende din egen historie, er der ingen vej uden om Domkirkekvarteret.


Guidet tur i Domkirkekvarteret


Viborg Museum og Viborg Guiderne tilbyder guidede tur i de historiske omgivelser i Domkirkekvarteret i Viborg. 
Viborgs historiske bykerne er nemlig ganske unik. Smukke bygninger, pladser og grønne pletter krydret med gode historier, der vælter frem fra alle sprækker: Kongehyldninger, Snapsting, Reformationen og meget mere. 

Book en guidet tur i Domkirkekvarteret.


Historiske rammer 


Den tidligere Vestre Landsret og det gamle rådhus står som to store og fornemme tomme nabobygninger til Domkirken. De tomme bygninger giver en unik chance for at skabe de fysiske rammer for et nyt kulturelt tilbud uden sidestykke i Danmark. Den tidligere Vestre Landsret skal nemlig danne rammen for Museum Wibergis, der åbner i 2025. Museet skal vække næste generations nysgerrighed og fortælle om vores fælles rødder og den kultur- og danmarkshistorie, som har sit afsæt i Viborg.

 

Visionen


I sensommeren 2014 formulerede en bred kreds af interessenter med viden om og tilknytning til Domkirkekvarteret en vision, som danner grundlag for arbejdet med en helhedsplan for Domkirkekvarteret. 

Du kan læse hele visionen her. 

 

Bliv klogere på Domkirkekvarteret


Viborg Museum præsenterede i 2018 første bind i bogserien "Viborgstudier". 
 Første bog går i dybden med Domkirkekvarterets spændende og farverige historie. Bogen kan købes for 195 kr. ved at sende en mail til vibmus@viborg.dk. 

kongehyldningsmonumentet-jesper-maagaard.jpg