Gudernes gunst - Viborg Museum

For skoler

En dag i jernalderen

Oplev en dagligdag, som den kunne have set ud for 2000 år siden.

Lejrskole

Tag på lejrskole i jernalderen og oplev et eller flere døgn i Jernalderens univers. På Hvolris bliver lejrskolen helt unik.

Kimbrerne kommer

Kimbrerne gæster Hvolris Jernalderlandsby og forsøger at overtale Hvolris-folket til at drage med dem på deres rejse sydpå til mere behagelige livsbetingelser. Hvordan det ender, råder de højere magter over.

Ulddag

Lær om uld og mød dyrene på Hvolris

Arkæologidag

Helt unikt ligger den rekonstruerede landsby side om side med de arkæologiske udgravninger på Hvolris. Bliv klogere på arkæologiens spændende verden.

Gudernes gunst

I jernalderen er gudernes fravær fuldstændig utænkelig. Alt afhænger af deres velvilje. Særlig frugtbarhedsgudinden, som romerne kaldte Nerthus, er vigtig. Hvordan sikrer vi, at guderne er os nådigt stemte?

Gudernes gunst


Hvordan sikrer vi os, at guderne og især Nerthus er os nådigt stemte? Hvorfor er det så vigtigt? Hvordan kommer vi i kontakt med dem?

Hvordan beskytter vi os selv og vores ejendom?
Solhverv er magiske tidspunkter, men hvorfor nu det, og hvad er det egentlig? 

Eleverne iklædes jernaldertøj og får jernaldernavne ved modtagelsesbygningen. Derefter går vi op i landsbyen. I et af husene hører vi om jernalderens guder, åndsliv og ofringer, som er mere forskellige, end man skulle tro.
Vi hører om moselig, Roumhovedet og meget forskellige offergaver.

Så skal vi have gang i værkstederne. Der er tre værksteder omkring styrkemænd og -kvinder, lerguder og ceremonier.

  • Eleverne snitter træfigurer – styrkemænd og -kvinder. De kan tage dem med hjem, stille dem i offerlunden eller rundt om i landsbyen. Vi vil blive glade for at modtage dem til beskyttelse af Hvolris.
  • På Hvolris er der fundet et lille lerhoved. Det kan ses i vores udstilling. Måske var det en husgud? Eleverne laver deres eget lille lerhoved eller deres egen lille husgud.
  • Eleverne skal udtænke en ceremoni og lave offergaver til ceremonien. Hvad skal der til, for at komme i god kontakt med guderne? Hvad er en ceremoni? Hvad skal den indeholde? Hvad vil man ofre sammen med sin stamme?

Dagen afsluttes med en ceremoni og ofring i stenkredsen foran offerlunden i landsbyen.

Til sidst, når jernaldertøj og navneskilte er afleveret, er der tid til at besøge vores udstilling, hvor der også findes en planche om Roum-hovedet. Samtidig er det muligt at handle i museumsbutikken.

Se alle vores tilbud på KLCViborg.

-523599125_20210130_110300_6361551_resized.jpg