Gudernes gunst - Viborg Museum

For skoler

En dag i jernalderen

Oplev en dagligdag, som den kunne have set ud for 2000 år siden.

Et døgn i jernalderen

Tag på lejrskole i jernalderen og oplev et eller flere døgn i Jernalderens univers. På Hvolris bliver lejrskolen helt unik.

Kimbrerne kommer

Kimbrerne gæster Hvolris Jernalderlandsby og forsøger at overtale Hvolris-folket til at drage med dem på deres rejse sydpå til mere behagelige livsbetingelser. Hvordan det ender, råder de højere magter over.

Ulddag

Lær om uld og mød dyrene på Hvolris

Arkæologidag

Helt unikt ligger den rekonstruerede landsby side om side med de arkæologiske udgravninger på Hvolris. Bliv klogere på arkæologiens spændende verden.

Gudernes gunst

I jernalderen er gudernes fravær fuldstændig utænkelig. Alt afhænger af deres velvilje. Særlig frugtbarhedsgudinden, som romerne kaldte Nerthus, er vigtig. Hvordan sikrer vi, at guderne er os nådigt stemte?

Hvolris på egen hånd

Udforsk det store og smukke landskab på Hvolris på egen hånd. Turen går rundt i det arkæologiske område, jernalderlandsbyen og Skulpturlunden. På vejen er der forklaringer til området, oldtidsminder, huse med videre samt forslag til opgaver og lege.

Knæhøj jernalder

Et jernalderbesøg for de små. Børnene møder vores får og geder. Børnene lærer, hvordan de skal omgås dyrene og erfarer, hvor forskellige dyr kan være af natur. De oplever og lærer om dyrene og livet i jernalderen.

Hverdagsmad i jernaldern - special

Tilbud til specialklasser Hvolris Jernalderlandsby tilbyder et anderledes miljø, hvor tempoet sættes ned samtidig med, at der sker noget. Vi laver mad ved bålet og tilbyder for eksempel bueskydning.

Da Fenrisulven slugte solen

Årene 536 til 660 e.Kr. var nok den sværeste tid at være menneske i på Jorden. I dette rollespil befinder eleverne sig i år 536, hvor solen pludselig sortner, og livet bliver hårdt. Guderne er vrede, og ved fælles hjælp skal eleverne finde vej igennem kaos.

Besøg bronzealderen

Gennem fortælling og håndværk introduceres til bronzealderens livsbetingelser, verdensbillede og trosforestillinger. I værkstederne introduceres børnene til håndværk fra oldtiden.

Jernalderlivet vender tilbage

Vi er på Hvolris omkring år 0. Eleverne kommer som hjemløse jernalderfolk til en forladt landsby. De nyankomne skal befolke landsbyen og få den til at live op igen.

Dyrene på Hvolris

Mød hønsene, fårene og gederne på Hvolris. På Hvolris har vi både får og geder, som hjælper os med naturpleje. Derudover har vi glæde af dem på mange andre måder. Kom og hør hvordan.

Gudernes gunst


Hvordan sikrer vi os, at guderne og især Nerthus er os nådigt stemte? Hvorfor er det så vigtigt? Hvordan kommer vi i kontakt med dem?

Hvordan beskytter vi os selv og vores ejendom?
Solhverv er magiske tidspunkter, men hvorfor nu det, og hvad er det egentlig? 

Eleverne iklædes jernaldertøj og får jernaldernavne ved modtagelsesbygningen. Derefter går vi op i landsbyen. I et af husene hører vi om jernalderens guder, åndsliv og ofringer, som er mere forskellige, end man skulle tro.
Vi hører om moselig, Roumhovedet og meget forskellige offergaver.

Vi starter med at lave en fælles ceremoni i stenkredsen foran offerlunden i den rekonstruerede jernalderbygd. Hvad skal der til, for at komme i god kontakt med guderne? Hvad er en ceremoni? Hvad skal den indeholde? Hvad vil man ofre sammen med sin stamme?

Så skal vi have gang i værkstederne.

  • Eleverne snitter træfigurer – styrkemænd og -kvinder. De kan tage dem med hjem, stille dem i offerlunden eller rundt om i landsbyen. Vi vil blive glade for at modtage dem til beskyttelse af Hvolris.
  • På Hvolris er der fundet et lille lerhoved. Det kan ses i vores udstilling. Måske var det en husgud? Eleverne laver deres eget lille lerhoved eller deres egen lille husgud.

Til sidst, når jernaldertøj og navneskilte er afleveret, er der tid til at besøge vores udstilling, hvor der også findes en planche om Roum-hovedet. Samtidig er det muligt at handle i museumsbutikken.

Gudernes gunst er gratis offentlige grundskoler i Viborg Kommune.
For friskoler og skoler uden for Viborg Kommune er prisen 800,- kr. for max. 25 elever. Kontakt os på hvolris@viborg.dk og hør nærmere.

Se alle vores tilbud på KLCViborg.

-523599125_20210130_110300_6361551_resized.jpg