Nytorv er Viborgs gamle midtpunkt. Her ligger 0-km stenen, hvorfra afstanden måles til de gamle landeveje. Tidligere lå her en kirke, Sct. Hans Kirke, og hele torvet har været kirkegård fra 1040 og frem til omkring 1550. Kirken blev revet ned i 1529 i forbindelse med reformationen, men kirketårnet fik lov at blive stående, fordi det rummede byens stormklokke.
I 1584 beordrede kongen, Frederik II, at sløjfe kirkegården, fjerne kirketårnet og brolægge torvet, som skulle bruges til hyldningen af den seksårige kronprins Christian (den 4.). Som de fleste huse i Viborg brændte også samtlige bygninger på Nytorv ved den store brand den 25. juni 1726.
Store torv
Torvet blev også kaldt “Store Torv”, da det tidligere blev anset for at være det største torv i Jylland, men det er også blevet kaldt “Akseltorv”, fordi varer måtte bringes hertil med vognaksel, “Sct. Hans Torv” og “Grønttorvet”, fordi her holdtes torvedag onsdage og lørdage frem til 1992, hvor torvehandelen blev flyttet fra Nytorv til Hjultorvet.
På torvet står Sct. Kjelds Brønd, skænket af stiftamtmandsparret i 1914, opført af billedhuggeren Anders Bundgaard. Navnet kommer af, at Sct. Kjeld er Viborgs skytshelgen. Nytorv var i mange år byens centrale mødested, således også ved Dronning Margrethes besøg i 1974.