Viborgs traditionsrige løb
Det var ikke de store skrifttyper, Folkebladet anvendte, da Ludvig Lassen den 30. maj 1910 vandt det første Søndersøløb i tiden 23.02. Faktisk omtalte avisen slet ikke løbet. Men Søndersøløbet voksede med årene, og i dag er det blevet en fast tilbagevendende begivenhed, der tiltrækker mange deltagere og tilskuere.
I de første år var målområdet placeret ved Borgvold, men det var alligevel på den anden side af søen, at de fleste tilskuere samlede sig. Der var nemlig ingen bro over Mølleåen. Amtmandsbroen kom først i 1912, så det var naturligvis underholdene at se, hvordan løberne forcerede åen. Søndersøløbets første epoke sluttede i 1922.
I 1940 genopstod Søndersøløbet. Det skete i forbindelse med, at byens idrætsforeninger arrangerede en række sportsstævner under besættelsen. Efter krigen forsvandt løbet sammen med de store sportsstævner. Først i 1952 blev løbet taget op igen, og siden har det været en fast tradition for byens sportsfolk. I de første mange år var der kun få deltagere i løbet. Men med 1980’erne og 90’ernes motionsbølge fik også mange motionister mod på at deltage i løbet. I de senere år har mere end 800 stillet op til turen rundt om søen.
Dams imponerende rekord
Søndersøløbet har som alle traditionsrige løb sine gode historier, en af den fandt sted i 1964. Siden 1958 havde Viborgs Niels Nielsen været løbets suveræne vinder. Niels Nielsen var en af landets bedste løbere, og som den første dansker kom han under de magiske 9 minutter i 3 km forhindringsløb samt blev indehaver af hele 14 Danmarksmesterskaber. I 1964 stillede hans klubkammerat Jørgen Aske Dam også op i løbet. Han var et naturtalent langt ud over det sædvanlige, og hele vejen rundt om Søndersø løb de to kammerater og vogtede på hinanden, det gik noget ud over tempoet. Men til sidst satte Jørgen Aske Dam en formidabel slutspurt ind og kom først over målstregen tilmed i en rekordtid på 17.41.
Først 30 år senere i 1994 slog en af nutidens store løbere, Jørgen Gamborg, rekorden med et enkelt sekund. Jørgen Gamborg er stadig indehaver af mændenes rekord, der nu lyder på 17.28, mens Ulla Nielsen i 1988 blev løbets hidtil hurtigste kvinde med tiden 21.18.