Fra 1938-1958 tilbød staten billige lån til opførelse af private boliger, de såkaldte statslån. Statslånshuse var ofte selvbyggerhuse, også kaldet folkehuse, og de gav mange småborgere chancen for at stræbe efter de tre f’er: folkevogn, folkeferie og folkehus.

For at få statslån måtte huset opfylde en række krav: For det første var der stramme grænser for, hvor meget huset måtte koste. Der var krav til indretningen: Køkken og bad skulle være adskilt. Mure og tag skulle være godt isoleret.

Kravene var med til at hæve den generelle boligstandard. De var også med til at fremme udviklingen af en særlig hustype, nemlig det lille enetages længehus på ca. 85 m² uden kælder.

At tegne en ordentlig familiebolig på 85 m² er ikke så let, og arkitekterne udviklede stor dygtighed i at strikke planer sammen, så hver kvadratmeter blev udnyttet optimalt. Den “fine stue” og overflødige gangarealer blev slettet. Også spisestuen skar man væk til fordel for en lille spisekrog i køkkenet.

I Viborg kan denne type huse bl.a. ses på Sneppevej, Middagshøjvej, Hans Tausens Vej, Norgesvej, Slesvigsgade og B. S. Ingemanns Vej.