Formidling af lokalhistorie i Viborg - Viborg Museum

Besøg og kontakt arkivet

Klik her for mere information og kontaktoplysninger. Lokalhistorisk Arkiv holder til i Sct. Mogens Gade 5, stuen

Viborg Leksikon

Viborg Leksikon giver dig mulighed for at søge informationer frem om Viborgs historie.

Samlinger

Hvad finder du på Lokalhistorisk Arkiv?

Formidling af lokalhistorie

Foredrag, guidede ture, udstillinger m.m.

Tidslinie

Få et overblik over Viborgs tusindårige historie.

Viborg Lokalhistorisk Arkiv tilbyder guidede ture, foredrag og undervisning på alle niveauer. Her kan du læse om de faste tilbud. Kontakt arkivet hvis du er interesseret et af tilbuddene eller formidling af andre lokalhistoriske emner.

 

 

Midt i historierne – en opdagelsesrejse i Midtjyllands kulturhistorie


Den midtjyske region strækker sig fra klitlandskab i vest over skove, sø-, fjord- og agerland til østkystens milde strande. I foredraget tages tilhørerne med på en rejse gennem disse landskaber. Undervejs møder vi menneskene og resultaterne af deres ihærdighed fra de ældste tider til i dag.

Foredragsholder: Arkivar Dan Ersted Møller.

Midt_i_historierne.jpg
daarekiste.jpg

Fra dåre til patient


Med udgangspunkt i Viborg handler foredraget om behandlingen af sindslidende gennem tiderne. Om dengang myndighederne lukkede ”de gale” inde i dårekister og loftsrum hos private borgere. Om forholdene bag murene på Viborg Sindssygehospital fra 1877 og frem til vor tid.

Foredragsholder: Arkivar Dan Ersted Møller.

Viborg midt i verden


”Intet menneske er en ø”. Begivenheder som finder sted langt borte i tid og sted binder mennesker sammen af tilfældigheder og komplicerede hændelsesforløb. Kanontorden over Dybbøl Banke 18. april 1864, et skud i Sarajevo 28. juni 1914, en indskydelse på en banegård i Wien 29. november 1956. Hændelser der får betydning for indbyggerne i Viborg og i særdeleshed for beboerne i landsbyen Hald Ege, - de røde barakkers by.

Foredraget handler om, hvordan store skelsættende begivenheder i verden omkring os har fået store følgevirkninger for Viborg og omegn.

Foredragsholder: Arkivar Dan Ersted Møller.

viborg_i_verden.jpg
Nordbyen - 1. etape.jpg

De store planer - velfærd og planlægning 1938-1992

 


1947: Stadsingeniør Vilhelm Ehlert havde en plan. Fremtidens Viborg skulle være en moderne by med gamle smukke bymiljøer og nye moderne boligområder, driftige industrikvarterer og grønne parker. Godt ti år senere var planen i forbavsende omfang gået i opfyldelse. Så kom det økonomiske opsving. Byen voksede ud over den gamle bymark i alle retninger. Byplanlæggerne fik travlt med at lægge nye planer for fremtidens Viborg.

Foredragsholder: Arkivar Dan Ersted Møller.

Viborgs handelsliv til alle tider

 


Tag med på en historisk spadseretur gennem handelsbyen Viborg.
Undervejs skal vi høre om middelalderens handelsliv, store markedsdage, torve og gader fyldt med boder, kræmmere og prangere. Om købmandsgårdenes storhedstid, der siden blev afløst af talrige små forretninger og moderne handelsgader.

Kontakt arkivleder Dan Ersted Møller, hvis du er interesseret i en byvandring.

Team Samling.jpg