Guidede sommerture - Viborg Museum

Det sker i 2023

Guidede sommerture

Tag med på en række inspirerende sommerture under åben himmel, når Viborg Museum og Viborg Guiderne inviterer dig ud til en perlerække af guidede ture i Domkirkekvarteret, De fem Halder, Hærvejstæppet, Kongenshus og mange flere.

Borge & Brunch

Borge & Brunch på De fem Halder

Gådejagt på De fem Halder

Gådejagt på De fem Halder for hele familien

Gådejagt - Den Mystiske Grav

Tag familien med på biltur og løs mysteriet om Den Mystiske Grav.

Mordgådejagt

Oplev det historiske Viborg sammen med dine venner eller din familie med Viborg Museums mordgådejagt, Det Sidste Kongemord.

Guidede ture for grupper

Viborg Museum tilbyder i samarbejde med de dygtige Viborg Guider, et væld af spændende byvandringer i det historiske Domkirkekvarter, på De Fem Halder ved Hald Ruin, Kongens Hus osv. Book en guide og se alle vores turforslag her.

Bryg & Brosten

Hop med på Bryg og Brosten i Viborgs historiske bydel og hør historier fra en svunden tid. Turen ender på Viborg Bryghus med en ølsmagning med seks forskellige varianter.

Panorama og bobler over Viborg

Panorama og bobler over Viborg. Guidet byvandring og et glas bobler med udsigt over Viborg søerne.

Snaps'Talks

Gennem 10 dage i slutningen af juni forvandles Viborgs historiske bykerne til en folkefest af oplevelser for alle aldre. Kom og vær med, når Viborg Museum byder op til samtale- og kultursalon i Amtmandens Have.

Det sker på Hvolris

Så snart man ser ud over landskabet ved Hvolris og træder ind i jernalderlandsbyen sænker skuldrene sig. Man træder ind i en anden tid og oplever et helt andet tempo.

VIP rundvisning på det kommende museum

Rundvisning i Viborg Museums kommende museumsbygning.

Det sker i sommeren 2023

Få inspiration til spændende aktiviteter for store og små i Viborg og omegn. Viborg Museums nye sommerkatalog er fyldt med inspirerende og underholdende oplevelser i Domkirkekvarteret, på De fem Halder og Kongenshus. Se det her.

          Med museumschefen på De fem Halder


Oplev 800 års danmarkshistorie med dramatiske magtkampe, fugtige fangekældre, belejringer og dagliglivet mellem konger, adelsmænd og kirkens folk. En guidet tur på De fem Halder byder på mange spændende detaljer om middelalderen og reformationen i den smukke kulisse mellem Hald Sø og Dollerup bakker. Turen kræver fornuftigt fodtøj og er ikke handicapvenlig.

 

HVORNÅR: 12. jun. og 11. sept. kl. 16.30-18.00
HVEM: Brian Wiborg, museumschef
HVOR: Brønden ved Haldladen, De fem Halder, Ravnsbjergvej 71, Viborg
PRIS: 75 kr. 

 

Spor af historien ved De fem Halder Foto Morten Dueholm.jpg

På druk i Viborgs historie

 

En uhøjtidelige rejse gennem Viborgs drukhistorie. I skal bl.a. høre om Danmarks ældste omtale af en gedigen brandert, duellerende adelsmænd i Nytorvgyde, der havde varmet op i Salomon Gerbers kælderbeværtning Paradiset, og andre brikker til øllets og rusens historie. 

HVORNÅR: 21. juni kl. 19
HVEM: Jesper Hjermind, arkæolog
HVOR: Domkirkepladsen, Viborg
PRIS: 75 kr. 

 


på druk i viborgs historie.jpg

Gå efter detaljen

 

Byvandringsbogen Gå efter detaljen i den fjerde udgave er oppe på 200 talende detaljer i bybilledet. På denne byvandring fører bogens forfatter jer rundt til nogle af de kendte og knap så kendte historiske holdepunkter.

HVORNÅR: 28. juni kl. 19
HVEM: Jesper Overgaard, journalist "Bymanden"
HVOR: Domkirkepladsen, Viborg
PRIS: 75 kr. 

 
sortebrødre kirkestæde.jpg

Med Viborg Guiderne til Hærvejstæppet


Oplev Hærvejens historie på 10 meter. I Viborgs moderne rundkirke, Søndermarkskirken, hænger Hærvejstæppet, som i broderet form fortæller Hærvejens historie. Det er et enestående kunstværk lavet af millioner af de fineste sting. Hør historien og oplev også kirken. Der er mulighed for gratis at deltage i en lille kirkekoncert fra kl. 13.15 før hver rundvisning.

HVORNÅR: Tirsdag 4., 11., 18., og 25. juli kl. 14
HVEM: Viborg Guiderne
HVOR: Søndermarkskirken, Koldingvej 79, Viborg
PRIS: 50 kr. 


 

 

VisitViborg_Hærvejstæppet_fotograf Anne Mette Kleis-Kristoffersen.jpg

Med Viborg Guiderne på De fem Halder


Smukkere natur findes ikke mange steder i Danmark end ved Hald Sø syd for Viborg. Og tilmed er området fyldt med markante historiske spor fra 800 års dramatisk historie. Tag med på en helt særlig vandring til bl.a. Hald Slot og hør om Niels Bugges borg, Jørgen Friis, reformationen og meget mere. Turen kræver fornuftigt fodtøj og er ikke handicapvenlig.

HVORNÅR: Søndag 9. og 23. juli kl. 14
HVEM: Viborg Guiderne
HVOR: P–pladsen ved Naturskolen, Ravnsbjergvej 71, Viborg
PRIS: 50 kr. 

 

 

Hald slot gennem bue.jpg

Med Viborg Guiderne på Kongenshus

 

Kom med på en spændende vandring gennem den vilde hedes opdyrkning til frugtbar landbrugsjord. De første spæde spadestik til opdyrkningen af heden blev taget i 1700-tallet. På denne guidede tur oplever du Kongenshus Mindepark, dufter lyngen og hører masser af spændende fortællinger. Mindeparken blev opført i 1937 til minde om de modige mennesker, som opdyrkede den golde og øde hede.

HVORNÅR: Søndag 16. og 30. juli kl. 14
HVEM: Viborg Guiderne
HVOR: P-pladsen ovenfor Mindedalen, vestre Skivevej 142, Viborg
PRIS: 50 kr. 


 

kongenshus-hede-mindepark-jesper-maagaard.jpg

Med Viborg Guiderne i Domkirkekvarteret

 

Mærk stemningen i Viborgs historiske bykerne, der er noget helt specielt. Smukke bygninger, brostensbelagte pladser og grønne pletter krydret med gode historier, der vælter frem fra alle sprækker. På denne tur kommer du omkring kernen af Viborgs opståen under navnet Wibergis – det hellige bjerg.

HVORNÅR: mandage kl. 14, onsdage kl. 19 og lørdage kl. 14 i uge 28-31
HVEM: Viborg Guiderne
HVOR: Domkirkepladsen, Viborg
PRIS: 50 kr. 

 
Maagaardphotos-5934.jpg (1)

Industriens pionértid

 

Viborgs første industribygninger lå ved Søndersø. Hør om gasværket, de to brændevinsbrænderier, garveriet, tugt-og manufakturhuset, teglværket og Viborgs første jernbanestation; bygninger, der tilsammen varslede en ny tid.

HVORNÅR: 30. august kl. 19
HVEM: Henning Ringgaard, historiker
HVOR: Viborg Kunsthal, Riddergade 8, Viborg
PRIS: 75 kr. 

 Industritidens pionertid.jpg

Byens landskab for 1000 år siden

 

Århundreders opfyldninger, afgravninger og opstemninger har i dag sløret byens oprindelige landskab. Spor under overfladen røber, at byens landskab var helt anderledes for 1000 år siden. Markante dale og slugter brød skrænten mod søerne. Landskabet prægede den spirende bydannelse, men selv i dag præger det næsten usynligt byrummet. Kom med og hør om det glemte landskab.

HVORNÅR: 6. september kl. 19
HVEM: Lars Agersnap Larsen, museumsinspektør
HVOR: Stænderpladsen, Viborg
PRIS: 75 kr. 

 sukkenes bro.jpg

Nattens skæbner

 

Mørkets gerninger kunne være af den lyssky slags.
Tag med på en dyster aftentur og hør fortællinger om byens natmænd, løse fruentimmere og andet skarnsfolk, fordrukne vægtere og forsovne toldbetjente i 1700-tallets Viborg.

HVORNÅR: 20. september kl. 20
HVEM: Henning Ringgaard, historiker
HVOR: Domkirkepladsen
PRIS: 75 kr. 

 

 

Nattens Skæbner - teater 1902 erne.jpg