Retsopgøret i Viborg efter 2. verdenskrig
I år kan vi i Danmark fejre 80-året for befrielsen efter 2. verdenskrig. For 80 år siden var befrielsen dog ikke en festdag for alle. De mange danskere, der havde arbejdet sammen med tyskerne under besættelsen, blev nu stillet til regnskab. Viborg var ingen undtagelse, og i alt 73 personer fik en dom under retsopgøret ved byretten i Viborg og sat i fængsel bagefter. På turen kan man høre om nogle af de lokale skæbner – fx frontsoldater, forretningsfolk og tyskerpiger – og opleve de steder i byen, der knytter sig til både besættelsen og retsopgøret.
HVORNÅR: 30. april & 7. maj kl. 19
HVEM: Museumsinspektør, Dorte Kook Lyngholm
HVOR: Domkirkepladsen
INFO: Turen er ikke egnet for børn eller gangbesværede.
PRIS: 85 kr.

Stanghede - et hedelandskab fuld af fortiden spor
Stanghede henligger i dag som et øde og ubeboet naturområde, men sådan har det ikke altid været. Kigger man nærmere efter, så gemmer lyngen på mange spor fra fortiden.
På denne tur sættes der fokus på et af landets største og bedst bevarede marksystemer fra ældre jernalder samt hulveje, gravhøje, dyrefolde, skyttegrave og den internationale meteorologiske station ved Hald.
HVORNÅR: 14. maj kl. 19
HVEM: Museumsinspektør, Lars Agersnap Larsen
HVOR: Parkeringspladsen ved Herningvej (rute 12) mellem Bækkelund og Stanghedevej, Viborg
PRIS: 85 kr.

Viborg: Centrum for den jyske adel i 15- & 1600-tallet
I 15- og 1600-tallet var Viborg det centrale mødested for den jyske adel. De mødtes her, når det var alvor, når der var sorg og ikke mindst til fest og glæde.
De adelige mødtes til alle tider i retten, til årlige standsmøder, til mønstring af soldater, til kongehyldning, til begravelser, til bryllupper, til snapsting, til marked. Der var pomp og pragt, riddere i rustning og masser af bling. Adelens markante tilstedeværelse adskilte byen Viborg fra andre jyske byer. Kom med museumsinspektør Peter H. Iversen på en byvandring, hvor vi går i adelens fodspor.
HVORNÅR: 4. juni kl. 19
HVEM: Museumsinspektør Peter H. Iversen
HVOR: Pilehaven, Viborg
PRIS: 85 kr.

Optakt til Royal Run - byvandring for voksne
9. juni får Viborg royalt besøg. Men det er ikke første gang, at Viborg får så fint besøg. For Danmarks konger har altid haft en særlig relation til byen. På denne byvandring kan du som optakt til Royal Run gå i fodsporene af nogle af dem. Vi skal høre om Christian 4, som blev hyldet på Nytorv, og vi skal også omkring Svend, Knud og Valdemar, der kæmpede om at blive konge i Viborg.
HVORNÅR: 21. & 27. maj kl. 17
HVEM: Brian Wiborg, museumschef
HVOR: Domkirkepladsen
PRIS: 85 kr.

Optakt til Royal Run - byvandring for børnefamilier
I over 600 år blev Danmarks konger valgt og hyldet i Viborg – men hvorfor lige her? Tag med på en spændende byvandring tilbage til middelalderens og renæssancens Viborg. Vi skal kæmpe os op ad den stejle borgbanke på Borgvold, høre om kampene mellem Svend, Knud og Valdemar, og finde ud af, hvordan Margrete 1. fastholdt magten. Undervejs får I lov til at se en mønt, som den Knud den Stores fik slået i Viborg og høre om den 9-årige Christian 4., der blev hyldet som konge.
Det bliver en aktiv og royal byvandring fortalt i børnehøjde – perfekt som optakt til Royal Run! Der vil være en lille overraskelse til alle tilmeldte børn.
HVORNÅR: 23. maj kl. 15.30 og 5. juni kl. 10
HVEM: Museumsformidler Line Vennerstrøm Annesen
HVOR: P-pladsen foran Viborg Kunsthal, Hans Tausens Alle 2, Viborg
PRIS: 85 kr. / Gratis for børn under 18 år.

Det skjulte Viborg
Skjult under den moderne by findes omfattende arkæologiske spor, der fortæller om Viborg gennem 1000 år. Tag med på en aftenvandring gennem Viborgs historiske bykerne, hvor du på udvalgte steder får historien om det, som gemmer sig lige under dine fødder. Undervejs skal vi bl.a. høre om spritnye geofysiske undersøgelser i Hans Tausens Minde og ved Domkirken, som gør os klogere på den historie, der gemmer sig under overfladen.
HVORNÅR: 11. juni kl. 19
HVEM: Museumsinspektør Lars Agersnap Larsen
HVOR: Gravene 28, Viborg
PRIS: 85 kr.

Med Viborg Guiderne i Domkirkekvarteret
Oplev 1000 år på én gåtur.
Mærk stemningen i Viborgs historiske bykerne, der er noget helt specielt. Smukke bygninger, brostensbelagte pladser og grønne pletter krydret med gode historier, der vælter frem fra alle sprækker. Turen fører dig gennem alt fra kongehyldninger, snapsting, kampen om kirken, retshistorien og meget mere.
Turen er ikke egnet for gangbesværede.
HVORNÅR:
- Mandag 30. juni kl. 14.00
- Onsdag 2. juli kl. 19.00
- Lørdag 5. juli kl. 14.00
- Mandag 7. juli kl. 14.00
- Onsdag 9. juli kl. 19.00
- Lørdag 12. juli kl. 14.00
- Mandag 14. juli kl. 14.00
- Onsdag 16. juli kl. 19.00
- Lørdag 19. juli kl. 14.00
- Mandag 21. juli kl. 14.00
- Onsdag 23. juli kl. 19.00
- Lørdag 26. juli kl. 14.00
- Mandag 28. juli kl. 14.00
- Onsdag 30. juli kl. 19.00
- Lørdag 2. august kl. 14.00
HVEM: Viborg Guiderne
HVOR: Domkirkepladsen, Viborg
PRIS: 50 kr.

Med Viborg Guiderne til Hærvejstæppet
Oplev Hærvejens historie på 10 meter. I Viborgs moderne rundkirke, Søndermarkskirken, hænger Hærvejstæppet, som i broderet form fortæller Hærvejens historie. Det er et enestående kunstværk. Hør historien og oplev også kirken. Der er mulighed for gratis at deltage i en kirkekoncert fra kl. 13.15 før hver rundvisning.
HVORNÅR:
- Tirsdag 1. juli kl. 14.00
- Tirsdag 8. juli kl. 14.00
- Tirsdag 15. juli kl. 14.00
- Tirsdag 22. juli kl. 14.00
- Tirsdag 29. juli kl. 14.00
HVEM: Viborg Guiderne
HVOR: Søndermarkskirken, Koldingvej 79, Viborg
PRIS: 50 kr.

Med Viborg Guiderne på De fem Halder
Oplev det stemningsfulde og historisk rige områder beliggende ved den smukke Hald Sø. Det naturskønne landskab ved De fem Halder byder på mere end blot betagende udsigter – her træder du ind i 800 års dramatisk historie. Udforsk Hald Slots ruin, hør om Niels Bugges borg, Jørgen Friis og reformationens betydning for området. Turen kræver fornuftigt fodtøj og er ikkeegnet til gangbesværede.
HVORNÅR:
- Søndag 6. juli kl. 11.00
- Søndag 13. juli kl. 11.00
- Søndag 20. juli kl. 11.00
- Søndag 27. juli kl. 11.00
- Søndag 3. august kl. 11.00
HVEM: Viborg Guiderne
HVOR: P–pladsen ved Naturskolen, Ravnsbjergvej 71, Viborg
PRIS: 50 kr.

Alle tiders dilemmaer - hvad ville du have gjort?
Vi lever i en tid, hvor udfordringerne står i kø. Medierne kalder ofte vores samtid for en meget svær tid. Men er vores tid sværere end andre tider? Har udfordringerne ikke altid stået i kø? Og har vi altid fundet løsninger på dem? På denne byvandring dykker vi ned i tidens udfordringer.
Vi besøger steder i byen, som gennem de sidste 1000 år har dannet rammen om små og store dilemmaer – personlige, lokale og nationale dilemmaer. Undervejs inviteres I til at tage stilling til, hvad I ville have gjort, hvis I havde stået med dette dilemma på den tid? Og kan vi bruge dele af fortidens løsninger, som svar på vores dilemmaer i dag?
HVORNÅR: 20. august kl. 19
HVEM: Museumsinspektør Rikke Johansen Smidt
HVOR: Domkirkepladsen, Viborg
PRIS: 85 kr.

Retsopgøret og henrettelserne i Undallslund efter 2. verdenskrig
I år kan vi i Danmark fejre 80-året for befrielsen efter 2. verdenskrig. For 80 år siden var befrielsen dog ikke en festdag for alle. De mange danskere, der havde arbejdet sammen med tyskerne under besættelsen, blev nu stillet til regnskab. Dødsstraffen blev genindført, og plantagen Undallslund ved Viborg kom til at spille en særlig rolle i Danmarkshistorien. Under retsopgøret blev i alt 16 danskere henrettet for landsforræderi i plantagen. På turen kan man opleve nogle af de steder, der knytter sig til både besættelsestiden, retsopgøret og henrettelserne.
HVORNÅR: 27. august & 10. september kl. 19
HVEM: Museumsinspektør Dorte K. Lyngholm
HVOR: Undallslund Rasteplads, Skivevej 95, Viborg
INFO: Turen er ikke egnet for børn eller gangbesværede.
PRIS: 85 kr.
