På denne byvandring går vi gennem besættelsestidens Viborg. Undervejs hører vi fortællinger om den 9. april, samarbejdspolitikken, hverdagslivet, modstandskampen, befrielsen og retsopgøret.
Hver fortælling tager udgangspunkt i virkelige personers dilemmaer og skæbner, med henblik på at gøre historien nærværende og vedkommende.
Det er arkivleder Dan Ersted Møller fra Viborg museum, der deler ud af sin store viden og optagethed på denne byvandring.
Fortællingerne er struktureret med et lokalt, nationalt og globalt perspektiv.
Aktiviteter
Fortællingerne tager udgangspunkt i virkelige personer, der oplevede deres fredelige land blive besat på en enkelt dag. Personer som mistede livet i modstandskampen eller helt tilfældigt, fordi de var på det forkerte sted på det forkerte tidspunkt. Om hverdagsliv, retsopgør, hævnfølelse og dødsstraf.
Fortællingen understøttes visuelt med store fotos, der viser stederne, som de så ud under besættelsen.
Efter hver fortælling diskuteres spørgsmål og dilemmaer med eleverne med afsæt i de enkelte temaer. Spørgsmål som: Ville du gå til modstand, selvom regeringen bad dig lade være? Ville du hjælpe, hvis en såret modstandsmand bankede på din dør?
Spørgsmålene giver eleverne mulighed for at tage stilling til historiske begivenheder og reflektere over virkelige menneskers dilemmaer:
Din far arbejder med opbygningen af værnemagtens flyvebase ved Karup. Du er med i en modstandsgruppe, som vil sprænge de lastbiler i luften, som din far og andre mænd transporteres i. Hvad vil du gøre? Vil du forsøge, at overbevise dine kammerater til at lade være? Vil du forsøge at fortælle det til din far? Tænker du, at din far er en landsforræder?
Du cykler hjem fra skole en varm sommerdag. Du får øje på en gruppe drenge, som overfalder en ung pige, imens de råber ”tyskertøs”. Du genkender drengene fra din skole. Hvad vil du gøre? Fortælle det til skoleinspektøren? Til dine forældre? Hvorfor tror du drengene overfalder pigen?
Målgruppe: 7.-10. klasse
Varighed: 90 min.
Periode: Hele året
Pris: 600,-
Mødested: Sct. Mathias Port, 8800 Viborg. Vi mødes ved Sct. Mathias Port, forenden af Sct. Mathiasgade ved træbænkene foran indgangen til Viborg Privatskole.
Book Besættelsen ved at udfylde denne formular og sende til booking@viborg.dk