Nu fortæller bænke i Viborg historie - Viborg Museum

Nu fortæller bænke i Viborg historie


Tænk hvis byens brosten kunne tale. Fortælle om alt det, de har set og båret af mennesker og begivenheder gennem hundreder af år. Det sker nu i Viborg. Måden at få brostenene til at berette, er at lade dem tale gennem tre bænke, som man som gæst i Domkirkekvarteret kan sætte sig på. Med udsigt til tre af byens smukkeste steder får man gennem en højtaler fortalt tre forskellige historier.

 

Bænkene skal hjælpe vores undren på vej

De talende bænke er anden etape af pilotprojektet ”Hvis brosten kunne tale”. I 2021 testede museet to animationskikkerter i byrummet, hvor forbipasserende kunne se en kort animeret fortælling om et stykke historie, der var fundet sted, hvor kikkerterne stod. I forbindelse hermed lavede museet en brugerundersøgelse, hvis resultat viste, at man er på rette vej. Konklusionen var, at brugerne var glade for at få et uventet formidlingstilbud på deres vej gennem byen.

 

Ivan Fuusgaard Sørensen, der er projektleder og udstillingsarkitekt på Viborg Museum, udtaler om projektet: ”Vi høstede rigtig gode erfaringer i første etape med animationskikkerterne. Nu prøver vi et andet greb, hvor det er bænke, der fortæller historie. Vi håber, at det kan berige viborgenseres og turisters ophold i Domkirkekvarteret, for man kan jo ikke andet end undre sig over historien, når man færdes der. Tanken om, hvad der mon er sket i disse smukke byrum, ligger altid en nær. Nu hjælper vi tanken lidt på vej med talende bænke”.

 

Formidling der, hvor historien fandt sted

De tre bænke kan man finde i Hans Tausens Minde, på Stænderpladsen og i Skovgaard Museets have. Her vil man kunne opleve tre fortællinger af fire til ni minutters varighed om Hans Tausen og reformationen i Viborg og om retshistorie i Viborg og byens landsting. Det er således nogle af byens kernefortællinger, der bliver fortalt lige der, hvor de rent faktisk fandt sted. Og det er en vigtig pointe med projektet.

 

Ivan Fuusgaard Sørensen siger videre: ”Om få år åbner vi et nyt og moderne bymuseum, der skal formidle Viborgs 1000-årige historie. Men som museum vil vi gerne brede formidlingen ud til hele byen. Det er nemlig noget helt særligt at få fortalt historien lige præcis der, hvor den rent faktisk fandt sted. Det giver en unik autenticitet og nærhed, som er svær at genskabe i en museumsudstilling. Så byrumsformidling er et vigtigt led i Viborg Museums formidlingsstrategi”.

 

Fakta om projektet

Projektet ”Hvis brosten kunne tale” er et samarbejdsprojekt mellem Viborg Museum og Aarhus Stadsarkiv og er støttet af den regionale kulturudviklingspulje i Region Midtjylland. Bænkene er udviklet og designet af Viborg Museum. Manuskriptet til fortællingerne er skrevet af forfatter Gerd Laugesen i samarbejde med museet og lyden er udarbejdet af Charlotte Olling Rebsdorff. Bænkene kan afprøves frem til årsskiftet. Når projektet er færdigt og evalueret, vil erfaringerne blive brugt som grundlag for det videre arbejde med at udvikle Domkirkekvarteret.