At tømme en kælder - Viborg Museum
At tømme
en kælder

At tømme en kælder

De fleste kender det sikkert godt – man har en kælder eller et loft, og over årene bliver det, man samler sammen, sat derind, og uden man ved af det, er der faktisk blevet ret fyldt, og samlingen er blevet ganske stor. Sådan er det også på museer – selvom vi har et løbende overblik over, hvad vi samler ind, og hvor det står, ja så er det alligevel ganske overvældende mængder, når man sådan begynder og se rigtigt på det. Ikke mindst når man ikke bare skal kigge, men faktisk også skal flytte det.

De senere år har museet som bekendt haft travlt med at flytte ind i de nye magasinbygninger på Tagtækkervej. Det er især de ”nyere” genstande fra de sidste 500 år, der er blevet flyttet, men som nogen måske husker, har vi også været i gang med at hente genstande op af kælderen på Hjultorvet, hvor de ældste (arkæologiske) genstande står – dem der er mellem 10.000 og 1000 år gamle. Kældre har, som mange sikkert også har erfaret derhjemme, en tendens til at blive fugtige, og heller ikke her skiller museets kælder sig ud, så der er desværre kommet skimmel på genstandene, så de har også skullet renses, før de kunne flyttes. I 2016 - 2019 har museet derfor af to omgange haft en konservator til at tage sig af nogle af mere komplicerede genstande. I år gjaldt det så resten af kælderen med de mere almindelige genstande i form af f.eks. lerkarskår, flintgenstande og stenøkser.

Derfor startede de to arkæologer Jeppe og Pia den 1. maj og har i fem måneder knoklet med at tømme kælderen. Ca. 30.000 genstande er hentet op, nogen er vasket ude i teltet i gården, mens andre ”kun” er pakket om. For alle genstandene er registreringerne gennemgået, så vi nu ved præcist, hvad vi har, og derefter er de pakket i langt over 1000 kasser i forskellige størrelser. Søren har kørt palle efter palle på Tagtækkervej, nogen af kasserne er sat på plads, mens andre venter på at komme det sidste lille stykke.

Kælderen er ikke helt tom, men vi er tæt på, og vi håber at nå helt i mål inden årets udgang. Det er helt uvirkeligt, men et vigtigt skridt i det store mål om at flytte fra Hjultorvet og ned i den nye museumsbygning.

Føljetonen slutter dog ikke helt, for som i alle store huse er der ikke blot en kælder, men også et loft. Og også på loftet står der genstande! Det er især genstande fra middelalderen og altså dem, der er mellem 1000 og 500 år gamle. Det er næste del af flytteprocessen, og den tager vi fat på i begyndelsen af 2021.

Fotos fra Viborg Museum:
1) Rum F før, 2) Rum G før, 3) Jeppe vasker, 4) Pia pakker, 5) Rum F efter, 6) Rum G efter, 7) Paller på værkstedet, 8) Søren henter paller til magasin.