Kulturoplevelser som sundhedsfremmende værktøj - Viborg Museum

Seneste nyheder fra Viborg Museum

300 skeletter spænder ben for Museum Wibergis

Udgravning under den tidligere landsret afslører exceptionelt fund.

Kulturoplevelser som sundhedsfremmende værktøj

Kulturoplevelser som sundhedsfremmende værktøj

Nyt forskningsprojekt om genealogier af bronzealderens gravhøje

Nyt forskningsprojekt om genealogier af bronzealderens gravhøje

Tilmeld dig Viborg Museums nyhedsbrev

Bliv abonnent på Viborg Museums nyhedsbrev og modtag nyheder og gode historier fra museets verden fire gange om året.

Kom med på en tidsrejse bagom kulisserne på Viborg Museum

Viborg Museum, Sundhed og Omsorg Viborg Kommune og TUCV inviterer til kulturoplevelser for borgere med Alzheimers og ledsagere.

Viborg Museum præsenterer første bog i ny skriftsserie

Viborg Museum præsenterer en helt ny bog den 24. november 2017. Bogen hedder "Domkirkekvarteret i Viborg" og er første bog i skriftsserien "Viborgstudier".

Museet tager imod to nye adoptionsklasser fra Løgstrup Skole

Tirsdag den 26. september underskrev museumschefen og klasselærerne for to 4. klasser fra Løgstrup Skole ”adoptionspapirer” i forbindelse med klassernes nye AKSOM-samarbejde med Viborg Museum.

Nyt Viborg Museum i medierne

Hver uge året rundt er der nyhedshistorier om Nyt Viborg Museum i enten lokalpressen, de landsdækkende medier eller i fagpressen. Det er vi rigtig glade for, fordi nyhedsartiklerne er med til at understøtte museets opgave med at formidle vores arbejde.

Aktuel udgravning - Arnbjerg

Forud for byggemodning i den nye bydel Arnbjerg foretager Viborg Museum udgravninger henover sommeren. Følg med i de spændende fund her på siden.

Nationalmuseet på fransk visit for at hente danefæ

Nationalmuseet har været på lidt af et roadtrip i december for at indsamle alle de oldtidsfund, der er blevet indleveret til de danske museer i løbet af året og som måske kan kategoriseres som danefæ. I sidste uge gik turen forbi Viborg Museum.

Månedens detektorfund fra Viborg Museum

August 2018, Foto: Mikkel Kieldsen

Årets gang på samlinger

2017 var året, hvor et stort antal genstande fra museets samlinger blev vurderet, registreret og pakket ned. Samlingerne består af 120.000 genstande. I 2018 venter derfor en lige så omfattende og tidskrævende opgave for museets konservator.

Kulturturisterne strømmer til Viborg

Nyt fra museet

Kulturoplevelser som sundhedsfremmende værktøj  



Viborg Museum er en del af et europæiske projekt Alzheimer’s patients Interaction through Digital and Arts (AIDA) 

AIDA-projektet er et tværfagligt projekt indenfor det sundhedsfaglige, digitale og kulturelle område. Formålet er at udvikle konkrete metoder til at designe kulturoplevelser for borgere med Alzheimers, der bidrager til at forbedre deres livskvalitet.

Viborg Museum indgår i projektet som lokal aktør og har sammen med Social og Sundhed Viborg Kommune og TUCV (Test- og Udviklingscenter for Velfærdsteknologi) udviklet to demensvenlige forløb, der afvikles hen over foråret.

Det er en realitet, at antallet af borgere med Alzheimers i det danske samfund er stigende, og at det fortsat vil være stigende de kommende år. Derfor er AIDA-projektet relevant, og vi ser en kæmpe styrke i det tværlige samarbejde mellem os som kulturinstitution, det sundhedsfaglige felt og det teknologiske udviklingscenter indenfor velfærdsteknologien, hvor vi hver især kan bidrage med noget til målgruppen.       

Når man som museum skal vælge mellem, hvad man vil engagere sig i indenfor sundhedsfremme, må man se på sine ressourcer og erfaringer. På Viborg Museum kan vi byde ind med vores faglighed og erfaringer ift.  den kollektive erindring og de kognitive processer, der finder sted, når man fx vækker minder gennem genstande og historier fra ens egen tid.   

Rikke Smidt, museumsinspektør på Viborg Museum

På de to forløb Minder du kan røre ved og Bevægelse gennem tid og rum får deltagerne mulighed for at komme helt tæt på historien. Gennem nærværende historieformidling, kreative opgaver og dialog, fungerer forløbende som kognitiv træning, der vil bidrage til at styrke deltagernes historiske bevidsthed og vedligeholde deres evne til at kommunikere.

Projektet er støttet af EU’s støtteprogram Erasmus+, der prioriterer økonomisk støtte til projekter indenfor uddannelse, unge og sport. Erasmus+ programmet har bl.a. social inklusion som et hovedfokus.

 

Læs mere om hvordan man bliver en del projektet her