Genealogier af bronzealderens gravhøje: Familiestruktur, kønsroller og indvirkningen af slægten på ældre bronzealders samfund
Et nyt forskningsprojekt på Viborg Museum, som iværksættes af museumsinspektør Casper Sørensen, har til formål er at udforske samfundet, der stod bag opførslen af de omtrent 40.000 gravhøje, som blev opført i løbet af bronzealderen i Danmark.
Slægts- og familiestrukturer var omdrejningspunktet i disse samfund, og projektet vil med afsæt nye analyser skabe en forståelse for, hvilken status og rolle de gravlagte havde i samtiden. Nye analyser af DNA fra forskellige dele af Europa har givet indblik i overordnede træk af, hvordan familier og slægter organiserede sig i forhistorien. Projektets afsæt i disse træk anvendes som indgangsvinkel til at danne en forståelse af, hvilken status og rolle, de gravlagte havde i samtiden.
Bronzealderens gravhøje var rigt udstyrede med metaller fra det sydlige og centrale Europa, der sammenkoblet med gravhøjen som monument påpeger de gravlagtes status i samtiden. Projektet tager udgangspunkt i begravelser fra det midtjyske område med udgangspunkt i Viborg Kommune. Herudover inddrages de mange bopladsundersøgelser fra udgravninger gennem de sidste 20 år også til at give et blik på, hvordan de levede i hverdagen.
Projektet udføres i perioden 2023-2026 i samarbejde mellem Viborg Museum og Aarhus Universitet.